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MICHAEL E. CARPENTER 

ATTORNEY GENERAL 

VENDEAN V. VAFIADES 

CHIEF DEPUTY 

Telephone: [207] 289-3661 

FAX: [207] 289-3145 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

STATE HOUSE STATION 6 
AUGUSTA, MAINE 04333 

The Honorable John L. Martin 
Speaker of the House 
Maine House of Representatives 
State House Station #2 
Augusta, Maine 04333 

Dear Speaker Martin: 

April 9, 1991 

91-5 

CROMBIE J. D. GARRETT, JR. 
DEPUTY, GENERAL GOVERNMENT 

CABANNE HOWARD 

DEPUTY, OPINIONS/COUNSEL 

FERNAND R. LAROCHELLE 

DEPUTY, CRIMINAL 

CHRISTOPHER C. LEIGHTON 

DEPUTY, HUMAN SERVICES 

JEFFREY PIDOT 

DEPUTY·, NATURAL RESOURCES 

THOMAS D. WARREN 

DEPUTY, LITIGATION 

STEPHEN L. WESSLER 

DEPUTY, CONSUMER/ ANTITRUST 

BRIAN MACMASTER 

DIRECTOR, INVESTIGATIONS 

I am writing in response to your letter of April 8, 1991 
inquiring if legislators who are appointed to the Special 
Commission on Governmental Restructuring (P.L. 1991, Ch. 9, 
§§ S-1 and S-2) are required to take an oath as members of that 
Commission despite the fact that they have already taken an 
oath as members of the Legislature. Based on Maine 
constitutional requirements, I am of the opinion that any 
legislator appointed to the Commission is required to take the 
constitutional oath before discharging his/her duties on the 
Commission. 

5 M.R.S.A. § 15193 establishes the Commission, but does not 
explicitly require that an oath be taken by Commission 
members. However, the Maine Constitution Art. IX, Sec. 1 
requires that" ... every person elected, appointed, or 
commissioned to any judicial, executive, military or other 
office under this State shall, before he enter on the discharge 
of the duties of his place or office, take and subscribe the 
following oath or affirmation .... " Thus, if the members of the 
Commission are appointed to an "office under this State" then 
they are required to take an oath of office.l/ 

ll The oath of office shall state that the individual will 
faithfully discharge his/her duties in accordance with the 
constitution and the laws of the State (Me.Const. Art. IX, 
§ 1). The oath shall be taken before a dedimus justice in 
accordance with 5 M.R.S.A. § 5 and the public officer certified 
in accordance with 5 M.R.S.A. § 6. 
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The Special Commission on Governmental Restructuring is 
established as an "independent advisory board" under 5 M.R.S.A. 
§ 12004-J, sub-§ 9. The statute states that the independent 
advisory boards are boards which are established by law as 
independent organizations. The Special Commission is an 
independent Commission established to advise, consult and 
assist the executive and legislative branches of State 
government. (5 M.R.S.A. § 15193). Members are appointed to 
the Commission by the Governor, the President of the Senate and 
the Speaker of the House. The statute explicitly provides that 
no member of the Commission may be an employee or retained by 
the executive branch of State government. 

In an 1822 Opinion of the Justices, the Court determined 
that the term "office" implies a delegation of a portion of the 
sovereign power to, and possession of it by, the person filling 
the office. The Court concluded it was highly proper that this 
delegation __ should be guarded from abuse and to this end, every 
person should be under the obligation of the oath. (Opinion of 
the Justices, 3 Me. 481, 482 (1882)). Applying this standard 
to the Special Commission, the Commission is an independent 
board established to advise the executive and legislative 
branches regarding governmental restructuring. Members are 
appointed t0 this independent office to fulfill a statutory 
responsibility separate from any other duties or 

\ responsibilities they may have under other provisions of the 
Constitution or Maine laws. All members of the Commission are 
required to take an oath that he/she will faithfully discharge 
the duties of this office. (See also, Op. Atty. Gen., Feb. 10, 
1967). 

If a legislator is appointed to the Commission, that 
legislator is required by the Constitution to take an oath 
before discharging his or her duties as a member of this 
Commission. 

WV/dab 

Sincerely, 

a/7/70 /l ( (- X\­
M(cl-i!Afil E. CA~EN~R 
Attorney General 


