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lAMEf, E. TIERNEY 
ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

STATE HOUSE STATION 6 

AUGUSTA, MAINE 04333 

January 2, 1991 

Representative Fred L. Richardson 
Maine House of Representatives 
State House Station #2 
Augusta, ME 04333 

Dear Representative Richardson: 

I am writing to confirm the advice rendered in summary 
form to you by my office several weeks ago that there is no 
constitutional or legal impediment to your serving 
simultaneously as a member of the Maine Leiislature and a 
member of the School Board of the City of Portland. The 
question of the ability of members of the Legislature to hold 
municipal office is one th~t has frequently been pos~d, in that 
many members of the Legislature, past and present, have held 
municipal offices of some kind. As set forth more fully below, 
it has been the longstanding Opinion of this Department that 
there is no constitutional or other legal difficulty presented 
by such simultaneous office holding, except for 6ertain county 
officers, and excedt for the 6ffice of municipal tax assessor. 

The question of the extent to which members of the 
Legislature may hold municipal office is ess~ntially one of 
inferpretation of Article IV, Part 3, Section 11 of the Maine 
Constitution. That section provides: 

No member of Congress, nor person holding 
any office under the United States (post 
officers excepted) nor office of profit 
under this State, justices of the peace, 
notaries public, coroners and officers of 
the militia excepted, shall have a seat in 
either House while a member of Congress, or 
continuing in such office. ( emphasis added) 
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The question which your inquiry raises is whether a municipal 
office constitutes a "office of profit under this State" within 
the meaning of this Section. 

The Supreme Judicial Court of Maine has not had occasion to 
interpret this provision of the Maine Constitution with regard 
to the holding of municipal office by a member of the 
Legislature. Nor has this Department had 9ny occasion to 
examine the question in any extensive way.ii This Department 
has, however, formally addressed the question of whether a 
State legislator may simultaneously hold the office of county 
commissioner or county treasurer, as well as whether he or she 
could hold the particular municipal office of tax assessor. In 
the county Opinions, the Department concluded because the 
officers of county commissioner and county treasurer were 
created by statute, they must be considered "offices of profit 
under this State,' and therefore subject to the constitutional 
prohibition. Op. Me. Att'y Gen. 85-22 and Dec. 29, 1977, 
copies of which are attached. The 1977 Opinion, however, was 
careful to point out that it should "not be extended to 
municipal offices, unless the office also has State 
duties, " Id, at 3. On this point, the Department has 
advised that since the office of municipal tax assessor is 
charged with certain duties by state law, that office must be 
considered "under this State'' for purposes of the Constitution. 
Op. Me. Att'y Gen. (Feb. 1, 1971), copy attached. None of 
these Opinions, however, specifically address the question of 
whether members of the Legislature may hold municipal office 
generally. · 

While, as just indicated, there is no Maine law directly on 
point, such authority as exists elsewhere in the country 
generally supports the position that unless an office is 
created by statute or discharges a State statutory function, it 
is not an "office of profit under this State" within the 
meaning of a State constitutional provision. The overwhelming 
majority of states having such a provision in their 
constitution who have addressed the question:.have found it 
determinative whether the office in question ~as created by the 
state statute or discharges a governmental function under State 
law. Compare Wilkins v. Connors, 9 So. 7 (Fla. 1891); People 
v. Capuzi, 170 N.E. 2d 625 (Ill. 1960); State ex rel. Platt v. 
Kirk, 44 Ind. 401 (1874); Britton v. Steber, 62 Mo. 370 (1876); 

l 1The Department has on numerous occasions advised that there 
is no constitutional or legal impediment to such dual office 
holding, but has never accompanied such advice with any 
supporting legal analysis. See letters of the Department dated 
March 6, 1923; February 20, 1926; March 3, 1932; May 6, 1936; 
and December 17, 1948. 
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Klair v. Bacharach, 159 A. 538 (N.J. 1932.) (municipal office 
held not an "office of profit under this State" because not 
created by statute or performing statutory duties) with Smith 
v. State, 162 So.2d 473 (Ala. 1964); Wood v. Miller, 242 S.W. 
573 (Ark. 1922); Attorney General ex rel. Moreland v. City of 
Detroi..t, 70 N.W. 450 (Mich. 1897) (municipal office held to 
constitute an "office under this State" because created by 
statute or discharging statutory duties). The only authority 
of which this Department is aware to the ~ontrary is a divided 
decision of the Supreme Court of Texas in Willis v. Potts, 377 
S.W.2d 622 (Tex. 1964) in which the court ignored the question 
of whether the municipal office was created by statute or 
exercised statutory duties in finding it to be an "office under 

. this State" under the Texas Constitution, and a similar 
decision of the Supreme Court of Delaware in State v. Peterson, 
369 A.2d 1076, 1078-79 (Del. 1976). This Department, however, 
finds these decisions to be against the general weight of 
authority and otherwise unpersuasive. Indeed, the dissenting 
opinion of Justice Hamilton in Willis constitutes perhaps the 
best summary of the state of the law at the time of its writing 
of which this Department is aware. Willis v. Potts, 377 So.2d 
at 627-630. 

Applying these principles to the problem presented by your 
inquiry, it is clear that a member of a municipal school board, 
like a member of a city council or a.municipal board of 
selectmen, occupies an office which is neither created by State 
statute, nor vested with State statutory powers. While 
municipalities in Maine, as in all other states, are "creatures 
of the Legislature'' in the sense that they are created by 
legislative act, they are granted considerable latitude by the 
municipal laws of the State in establishing their forms of 
government and the nature of the municipal offices which will 
exercise governmental powers. Thus, unlike the offices of 
county commissioner or county treasurer£/ and unlike the 
office of municipal tax assessor,~/ municipal offices in 
general cannot be considered to be created by State statute, 
nor exercising State statutory powers. Consequently, they are 
not "offices of profit under this State" witlj.in the meaning of 
the Maine Constitution, and may therefore be held by members of 
the Legislature. 

£ 1 These offices are established by 30-A M.R.S.A. §§ 61 and 151 
respectively. 

~ 1The holders of this office have been found by the Supreme 
Judicial Court to be "agents of the State." Inhabitants of the 
Town of Frankfort v. Waldo Lumber Co., 128 Me. 1, 4 (1929). 
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I hope the foregoing answers your question. Please feel 
free to reinquire if further clarification is necessary. 

JET: SW 

ely, 

~ 
TIERNEY 
General 



'J" \ }' 
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J.u1Es E. TrER"iEY 
ATTORNEY GENERAL 

STATEOFMAI:-E 

DEPARTME\"T OF THL ATTOR!\EY GE."iERAL 

STATE J-JOl"SE STAT!O'.\ 6 

AlGl'STA. ~!Al.'\E 0-~333 

October 31, 1985 

Honorable Gary C. ~ooper 
Rural Route #2 
Box 241 
South Windham, Maine 04082 

Dear Repres~ntative Cooper~ 

85-22 

This will respond to your oral request for an opiniori of 
this Department as to whether, in view of the enactment of 
Chapter 413 of the Public Laws of 1985, a State Legislafor may 
also hold the office of Cumberland County Commissioner or 
Treasurer. For the re~sons discussed below, it is the opinion 
of this Department that, notwithstanding Ch~pter 413, 
Article IV, Part 3, Section 11 of the Maine Constitution 
forbids a State Legislator :from simultaneously holding the 
office of Cumberland County Commissioner or Treasurer. 

Article IV, Part 3, Section 11 provides in its entirety as 
follows: 

No member of Congress, nor person 
hoiding any office under the United States 
(post officers excepted) nor office of 
profit under this State, justices of the 
peace, notaries public, coroners, officers 
of the militia excepted, shall have a seat 
in either House during his being such member 
of Congress, or his continuing in such 
office. 

The issue presented by your question is whether the office of 
County Commissioner or County Treasurer is an "office of profit 
under this State 11 within the meaning of this provision. In a· 
prior Opinion o~ this office dated December 29, 1977, it was 
concluded that the office of Aroostook County Treasurer is an 
11 office of profit. 11 That Opinion concluded that an office 
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"under this State" is one that is created by the Legislature 
and has powers and duties which have been legislatively defined 
and are to be performed independently for the benefit of the 
public. It was,also concluded that an office is one "of 
profit" if there is any compensation received over and above 
expenses. 

This analysis clearly applies to the offices of Cum~erland 
County Commissioner and Treasurer, which are si~ilarly created 
by statute, 30 M.R.S.A. §§ 101 and 602, and whose occupants 
receive compensation above expenses. In accordance with our 
prior Opinion, the_refore, a State Legislator is 
constitutionally p'tohibited from simultaneously holding a seat 
in either House of the Legislature and the office of county 
commissioner or treasurer. 

You have specifically asked whether this conclusion should 
be reconsidered in view of the enactment by the 112th 
Legislature of Chapter 413 of the Public Laws of 1985 
(effective September 19, 1985). That legislation enacted 
30 M.R~S.A. §§ 1651, et~- to authorize the Cumberland County 
Commissioners to appropriate money, according to a budget and 
with the assistance of an advisory committee, without the 
necessity of obtaining legislative approval. From the 
foregoing, however, it should be clear that this legislative 
action cannot affect the c6nclusion reached above for the 
simple reason that acts of the Legislature cannot alter 
provisions of the Constitution. Thus, even though the 
Legislature may have delegated to the Cumberland County 
Commissioners the power to fix compensation for themselves and 
for the County Treasurer, those offices remain "offices of 
profit under this State" within the maning of Article IV, part 
3, Section 11. Consequently, their_ occupants are prohibited 
from simultaneously holding a seat in either House of the 
Legislature.1/ 

!/ In a subsequent Opinion dated January 6, 1978, this 
Office concluded that Article IV, Part 3, Section 10 of the 
Maine Constitution would not prohibit a State Legislator from 
being appointed to fiil a vacancy in the office of Aroostook 
County Treasurer since the office of county treasurer is an 
elective office, provided, of course, that the Senator or 
Representative resigned his seat in the Legislature prior to 
taking office as Treasurer. The reasoning of this Department's 
January 6, 1978 Opinion would also apply to the office of 
county commissioner. For your convenience, copies of the 
Opinions dated December 29, 1977 and January 6, 1978 are 
enclosed with this Opinion. 
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I hope this information is helpful to you, and please do 
not h~sitate to contact this office if we can be of further 
assistance to you. 

JET/ec 

JAMES E. TIERNEY 
Aitorney General 

~/ . 
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STATE OF __ MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

December 29~ 1977 

Honorable Harry F. Rideout 
R.F.D. #2 
state Road 
Presque Isle, Maine 04769 

Dear Representativ~ Rideout: 

RICHARD S. COHEN 

JOHNM. R.PATERSON 

DONALD G. ALEXANDER 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

I am responding to your oral request to this office for an 
opinion conc<:;rning simultaneous tenure of the offices of state 
Legislator .and county Treasurer. It is our- understanding that 

· your quest1on ·stems from "'the fact that the Aroostook County Treasurer 
has ·supmitted his resignation to be effective on January 1, 1978. 
Pursuant to the provisions.-of 30 M.R.S.A. § 611, the Governor will 
appoint.a resident of the county to serve as Treasurer until the 
. fir-st day of January following the next biennial election, i.e., 
January 1, 1979. Your question is if the Governor should choos~ 
a member of the ~08th Legislature to serve as county Treasurer, 
would it be legally permissible for the individual to continue to 
hold both offices during the period of appointment. our answer to 
this· question is that it would not be permissible to hold both 
offices simultaneously, for the reasons stated below. 

Title 30 M.R.~.A. § 601, cited above, c6ntains a listing of 
certain officers who may not be county Treasurer. Though state 
Legislators are .pot included in this list, the list cannot be con­
sidered as excJusive or exhaustive because of additional constitutional 
prohibitions. Article· IV, Part Third, sections 10 and 11, Article 
IX, Section 2, constitution of Maine. T\,vo of these constitutional 
provisions - Article IV, Part Third, sections 10 and 11 - are of 
special concern with regard to your question .. Section 10 provides 
that no legislator may be appointed.to 11 

••• any civil office of 
profi.t under this state, which requires the approval of the Legisla­
tu·re for appointment or which shall have been created, or the 
emoluments of which increased during such term, except such offices 
as may be filled by elections by the people." This section has at 
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least arguable applicability to your question since the salary of 
the Aroostook county Treasurer was increased by the 108th 
Legislature (P.L. 1977, chapter 671 ., and the office would be filled 
on an interim basis by appointment rather than by e_lection even 
though the office of Treasurer is otherwise an elective office. 
Section 11 may be more directly applicable since it states that no 
person holding any "office of p.tofit under this state" shall hold 
a seat in the Legislature during the period that he continues in 
his .. "of £ice . of profit. 11 Either . or both of thes~ constitutional pro­
visions would prevent a member of the present Legislature from 
holding the interim appointed position as Aroostook county Treasurer 
if that position is a "civil office of profit" or "office of profit" 
under the state. 

Guidance in i
0

dentifying an "office of fyofit II is found in an 
Opinion of the Justices, 95 Me. 564 (1901),- and in a previous 
opinion of this Office, Report of the Attorney General, ]951-1954 at 
page 56. Generally speaking, an office is one II of pro-£ it!.' if the_re 
is any compensation received over and above expenses of the office. 
The office of Treasurer of Aroostook county is clearly one of profit 
since the compensation is $6,000 per_yea:r, plus expenses. 30 M.R.S.A. 
§ 2 .. Also, generally speaking, an of £ice is a "public office" or 
"civil office" und.er. the state if the office __ is created by the 
Legislature, the powers and duties of the office have been-legisla­
tively defined, · and the. duties are to _be performe¢i independently for 
the benefit of the public . .- since the office of county Treasurer is 
a statutorily created office and its powers and duties are also thus 
defined (30 M.R.S.A. §§ 601 et seq.), it is clear that the office 
of £ounty Treasurer is an office or civil office under the state, 
as well as being an office of profit. Therefore, simulaneous tenure 
of office as a state Legislator and a county Treasurer, particulary 
in the circumstances set forth in your question, would be prohi~~ted 
by either or both of the constitutional provisions cited above.-:-

J:/ The cited Opinion of the Justices is most noteable for :the 
fact that 5 of the 8 Justices declined to answer. the question. 
However, the answers given by the 3 Jus:tices who fe;l..t that 
answers were necessary, are helpful here. 

3_/ An opinion of this Office dated January JJ., 1960, concluded, 
with limited rationale, that appointment of a Legislator to 
the _position of county Treasurer would not conflict with 
Article IV, Part Third, Section 10 of the co.nstitution, in 
part because an increase in the sa-1ary of the position had 
been made during a preceding term o_f the Legis_lature. To the 
,extent that the Jan_uary 11, 1960, opi-ni_on conflicts with 
this one, .it should be reve_rsed. In addition, that opinion 
:d,id not ~onsider the questi·on of compatibility of the offices 

under Article IV, Part Third, section 11. 
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The foregoing opinion is intended to be limited to the 
specific offices-in question, though the same rationale may be 
appli~~:bi-e to simultaneous tenure in the Legislature and in 
other <:iounty offices established by statute. The opinion should 
not be extended to municipal offices, unless the office also has 
state duties, . since municipa·l government and offices have a 
diff·erent status than county government and offices vis-a-vis 
the state. 

Please continue to call on us whenever you believe we may 
be of~assistance. 

SKS: jg 

Sinclltk· -JUJ/4 
S. KIRK STUDSTRUP if­
Assistant Attorney General 

IT 


