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JA\1ES E. TIER'\EY 
ATTORNEY GEI\.ERAL 

STATE Of MAI'\E • 

DEPARnlE'\T OF THE ATTOR'\EY-GE\'ERAL 

STATE HULSE STATIO'\ t, 

AlGl '-TA, \!Al'\E 04333 

October 9, 1986 

Honorable John M. Diamond 
House Majority Leader 
1860 Broadway 
Bangor, Maine 04401 

Dear Representative Diamond: 

86-19 

This will respond to your letter of September 30, 1986 in 
which you request this Department's Opinion as to whether a 
person who seeks to be nominated at a primary election as a 
write-in candidate pursuant to 21-A M.R.S.A. § 338 (1985-1986 
Supp.) must be enrolled in the party he wishes to represent on 
or before April 1. For the reasons discussed below, it is the 
Opinion of this Department that the relevant statutes are so 
unclear on this point that it is impossible to conclude that an 
Aprill enrollment deadline is applicable to a person who has 
been nominated at a primary election as a write-in candidate. 

Your opinion request appears to have been prompted by the 
following situation: Prior to February 20, 1986, Mr. Lawrence 
Lockman was enrolled in the Democratic Party. On that date, he 
applied, pursuant to 21-A M.R.S.A. § 144 (1985-1986 Supp.), to 
change his enrollment from the Democratic Party to the 
Republican Party. Subsequently, Mr. Lockman was a write-in 
candidate for the Republican nomination for House District no. 
134 at the June 10, 1986 primary election. At that election, 
he obtained a sufficient number of write-in votes so that, 
assuming he met all the other requirements of the law, he would 
be the Republican Party nominee for the office of 
Representative to the Legislature for House District No. 134, 
in accordance with 21-A M.R.S.A. § 723(1) (1985-1986 Supp.). 

Pursuant to 21-A M.R.S.A. § 144(2), a change of enrollment 
does not become effective until three months after the 
registrar receives the application for a change. Therefore, 
Mr. Lockman was not, in legal contemplation, enrolled in the 
Republican Party on or before April 1, 1986, but was enrolled 
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in that Party three months following the registrar's receipt of 
his application for a change of enrollment, which would have 

) been on or about May 20, 1986. 

21-A M.R.S.A. § 338 deals specifically with write-in 
candidates at primary elections and provides: 

A person whose name will not appear on 
the printed primary ballot because he did 
not file a petition and consent under 
sections 335 and 336, but who fulfills the 
other qualifications under section 334, may 
be nominated at the primary election as a 
write-in candidate in accordance with 
section 723, subsection 1. 

21-A M.R.S.A. § 334 provides as follows: 

A candidate for nomination by primary 
election must file a- primary petition and 
consent under sections 335 and 336. He must 
be enrolled on or before April 1st, in the 
party named in the petition and must be 
eligible to file a petition as a candidate 
for nomination by primary election under 
section 144, subsection 3. The registrar in 
the candidate's municipality of residence 
must certify to that fact upon the petition. 

Since a write-in candidate can still be nominated at a 
primary election even if he or she did not file a petition and 
consent, ''the other qualifications under section 334" can only 
be those found in the second sentence of that section, namely, 
"[h]e must be enrolled, on or before April 1st, in the party 
named in the petition and must be eligible to file a petition 
as a candidate for nomination by primary election under 
section 144, subsection 3.". 

In your letter of September 30, 1986, you suggest that 
although section 334 expressly states that the candidate must 
be enrolled, on or before April 1st, in the party named in the 
petition, in the context of write-in candidates that language 
should be read as requiring the candidate to be enrolled in the 
party nominating him, since a write-in candidate, by 
definition, is not filing a petition. The language of 
21-A M.R.S.A. § 334, however, does not say that, and given the 
important right at stake, namely, access to the ballot, this 
Office is not inclined to read into the law requirements which 
the Legislature has not expressly stated. Accordingly, since a 
write-in candidate is not required to file a petition, the 
requirement stated in§ 334 that a candidate be enrolled on or 
before April 1st in the party named in that petition does not 
apply to such a write-in candidate. 
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The only other possible qualification provided for in§ 334 
which a write-in candidate must fulfill is that portion of the 
second sentence which provides that the person "must be 
eligible to file a petition as a candidate for nomination by 
primary election under sectipn 144, subsection 3.'' That 
statute provides as follows: 

A voter may not vote at a caucus, 
convention or primary election or file a 
petition as a candidate for nomination by 
primary election within three months after 
filing an application to change his 
enrollment, 

Section 334 provides that the person must be eligible to 
file a petition as a candidate for nomination by primary 
election "under section 144, subsection 3." The only 
eligibility requirement to filing a petition as a candidate for 
nomination under§ 144, sub-§ 3 is that the voter may not file 
such a petition within three months after filing an application 
to change his enrollment. 21-A M.R.S.A. § 144(3) says nothing 
about April 1st. In other words, it is not§ 144(3) which 
creates an April 1st requirement, but rather, 21-A M.R.S.A. 
§ 335(8) which provides that a primary petition must be filed 
with the Office of the Secretary of State before 5 p.m. on 
April 1st of the election year in which it is to be used. The 
language of§ 334.that a person must be eligible to file a 
petition as a candidate for nomination by primary election 
under§ 144(3), as applied to write-in candidates, can 
reasonably be interpreted to mean only that the person must 
have waited the required three-month period after the change of 
his enrollment, since that is the only eligibility requirement 
under 21-A M.R.S.A. § 144(3). 

To conclude otherwise could render the second sentence of 
21-A M.R.S.A. § 334 non-sensical. For example, that sentence 
provides that the candidate must be enrolled, on or before 
April 1st, in the party named in the petition. The second 
portion of that sentence provides that a person must be 
eligible to file a petition as a candidate for nomination by 
primary election under§ 144(3). If the latter portion of that 
sentence also means April 1st, then it is nothing but surplus 
to the requirement that the candidate be-enrolled, on or before 
April 1st, in the party named in the petition. It is a 
well-established principle of statutory construction that 
nothing in a statute should be treated as surplusage if a 
reasonable construction supplying meaning and force is 
otherwise possible. See,~~-' Labbe v. Nissen Corp., 404 A.d 
564 (Me. 1979); State v. Tula, 366 A.2d 843 (Me. 1976); Finks 
v. Maine State Highway Comm., 328 A.2d 791 (Me. 1974). In 
addition, the legislative history of the provisions of Title 
21-A M.R.S.A. dealing with write-in candidates, and their 



C 

C: 

-4-

predecessor statutes, sheds absolutely no light on the question 
of whether the Legislature intended write-in candidates to meet 
the April 1st enrollment deadline. 

.. 
In this particular case, Mr. Lockman applied for a change 

of enrollment on February 20t 1986, ~nd therefore, the 
three-month waiting period expired on or about May 20, 1986, 
well in advance of the June 10, 1986 primary. In view of the 
ambiguity surrounding the question as to wh~ther a write-in 
candidate must be enrolled in the party he seeks to represent 
on or before April 1, 1986, and in view of the fact that a 
reasonable alternative interpretation is possible which will 
allow Mr. Lockman to appear on the general election ballot as 
the Republican nominee for House District No. 134, it is the 
Opinion of this Office that an April 1st enrollment deadline is 
not applicable to a person who seeks to be nominated at a 
primary election as a write-in candidate pursuant to 
21-A M.R.S.A. § 338 (1985-1986 Supp.). 

It should be emphasized that the interest of Mr. Lockman in 
appearing on the ballot implicates very fundamental First 
Amendment rights. See Anderson v. Celebrezze, 460 U.S. 780, 
787 (1982); Andersonv. Quinn, 495 F. Supp. 730 (D. Me.), 
aff'd., 634 F.2d 616 (1st Cir. 1980); Stoddard v. Quinn, 593 F. 
Supp. 300, 302-03 (D. Me. 1984). Moreover, since Mr. Lockman 
was a write-in candidate an April 1st enrollment deadline 
cannot be justified on the ground that the Secretary of State's 
Office needs this lead time in order to prepare the primary 
election ballots. Given the fundamental nature of the rights 
involved, the obvious ambiguity concerning the requirements of 
Maine law, and the lack of any strong administrative 
justification for an April 1st enrollment deadline, it is the 
Opinion of this Office that any doubt concerning the elibility 
requirements of a write-in candidate should be resolved in 
favor of placement on the ballot. 

I hope this information is helpful to you, and please don't 
hesitate to contact this office if we can be of further 
assistance. 

JET/ec 

~rely, 
I / c· 

( 1 fJ)/0'-- C . I ----r---i 

r/ ;i~ES E. TIERNEY.\i/·. / ~" / / 
-ittorney General _/ 


