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JAMES E. TIERNEY 
ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

STATE HOUSE STATION 6 

AUGUSTA, MAINE 04333 

March 14, 1986 

The Honorable Mary Najarian 
The Honorable naniel B. Hickey 
Chairpersons, Joint Standing Committee 

On Aging, Retirement & Veterans 
State House Station #2 
Augusta, ME 04333 

Dear Senator Najarian and Representative Hickey: 

86-7 

You have asked whether 5 M.R.S.A. § 112l{l){A), which 
provides that any member of the Maine State Retirement System 
may retire and receive a pension at age 60 if he has been in 
active service for one year immediately prior to his 
retirement, is unconstitutional with regard to those persons 
who joined the system prior to the enactment of the current 
version of this statute in 1981. In addition, you have 
inquired whether the answer to this question applies equally to 
all members of the Retirement System, whether State employees, 
teachers or employees of participating local districts. For 
the reasons which follow, it is the opinion of this Department 
that 5 M.R.S.A. § 1121{1){A) is not unconstitutional with 
regard to any member of the Retirement System. 

5 M.R.S.A. § 112l{l){A) provides, in pertinent part, as 
follows: 

Any member, who at the attainment of age 60 
years is in service, may retire at any time 
then or thereafter on a service retirement 
allowance, provided that the member has been 
in service for a minimum of one year 
immediately prior to the retirement or has 
at least 10 years of creditable service ... 

29 



( 

-2-

Prior to 1981, section 112l(l)(A) simply provided that a member 
of the Retirement System may retire at age 60 so long as he was 
"in service."i/ The question therefore arises whether the 
imposition by the Legislature in 1981 of a requirement that a 
member be in service for one year prior to age 60 (if he did 
not have ten years of creditable service) is constitutional 
with regard to those members of the system in 1981, in view of 
the fact that the expectations of such persons to pensions may, 
at least· to some extent, be covered by the Contract Clauses of 
the United States and Maine Constitutions. U.S.Const., art. I, 
§ 10, cl. l; Me.Const., art. I, § 11. Op.Me. Att~y Gen., 85-25 
at 3-4. 

In answering this question, the first inquiry to be made is 
to determine the reasonable expectations of persons who were 
members of the system at the time of the amendment to 
§ 112l(l)(A) in 1981. At that time, as indicated above, a 
person with less than 10 years of creditable service had the 
expectation of.receiving a pension at the age of 60 so long as 
he was "in service" upon reaching that age. Read literally, 
the law at that time would appear to contemplate that a person 
who joined the system and worked for fewer than 10 years at 
some time in the past could rejoin the system~/ and work for 
the day immediately preceding his 60th birthday and obtain a 
pension. Indeed, it appears that a significant number of 
members of the system, particularly at the local level, had 
obtained pensions on this basis. 

This Office, however, is unable to find that such an 
expectation on behalf of such a member was reasonable. 
Although no legislative history of the original version of 
§ 112l(l)(A) exists, it is difficult to conclude that the 
Legislature intended that the "in service" requirement of that 
section could be satisfied by a mere one day~s employment prior 
to retirement. Rather, the Legislature more likely believed 
that, when it enacted the section, it was providing the 
opportunity to receive a pension to persons who were truly 
full-time employees of the government at the time that they 
reached age 60. Thus, in order to determine whether a member 
was "in service" at the time he reached age 60, one would have 
to read into the statute a requirement that he be employed by 
the government for a "reasonable" amount of time prior to that 
date. In the view of this Department, such a requirement would 

i/ The one-year requirement was added by P.L. 1981, 
ch. 146. The entire subsection was repealed and replaced by 
P.L. 1983, ch. 480, § 5. 

~/ So long as he did not withdraw his contributions in the 
meantime and thereby cease to be a member. 5 M.R.S.A. 
§ 1091(6). 
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define the reasonable expectations of persons who worked for 
the government for fewer than 10 years but who wished to return 
to government service prior to their 60th birthdays for the 
purpose of receiving a pension. 

Having thus defined the reasonable expectations of persons 
with less than 10 years of creditable service in 1981 to a 
pension upon the attainment of age 60, the question thus 
becomes whether the Legislature unconstitutionally upset those 
expectations by changing the requirement that a person be 

·employed for a reasonable period of time prior to age 60 to one 
that he be employed for one year prior to that date. In the 
view of this Department, such a modification in the terms under 
which a pension would be granted did not upset the reasonable 
expectations of persons with less than 10 years of creditable 
service in 1981. As indicated above, such persons could only 
reasonably have expected that they would be entitled to 
pensions upon reaching age 60 if they were truly full-time 
employees of the government at that time. It would therefore 
be unreasonable for such a person to have believed that he 
would be entitled to a pension simply by working one day for 
the government prior to his 60th birthday. That being the 
case, it does not appear to this Department that substituting a 
one-year requirement for a requirement of a reasonable period 
of employment would unfairly upset the reasonable expectations 
of such persons in 1981. Thus, even if the Contra~t Clauses of 
the United States and Maine Constitutions apply to this 
situation~/ they are not violated. 

Your second question is whether the answer to the first 
question is any different depending upon whether the member in 
question is a State employee, a teacher, or an employee of a 
participating local district. In the view of this Department, 
the answer is the same with regard to all of these classes of 
employees. Section 112l(l)(A) applies by its terms to "any 
member" of the system. The term "member" is defined to include 
any "employee" who is a member of the system. 5 M.R.S.A. 
§ 1001(12). The term "employee" is then defined to include all 
eligible State employees as well as teachers in the public 
schools. 5 M.R.S.A. § 1001(10). Finally, all benefits to 
which State employees are entitled are extended by 5 M.R.S.A. 
§ 1091(8) to all persons who become members of the system by 
virtue of their employment in participating local districts. 

~/ In view of the conclusion reached herein as a matter of 
statutory construction, it is not necessary to resolve this 
question in the context of this opinion. See generally 
Op.Me.Att~y Gen., 85-25; Betts v. Board of Administration of 
Public Employees~ Retirement System, 582 P.2d 614, 617 (Cal. 
1978). 
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Thus, whatever interpretation is given to§ 112l(l)(A) applies 
to each of the three categories of members in the Retirement 
System. 

I hope the foregoing answers your questions. Please feel 
free to reinquire if further clarification is necessary. 

JET: SW 

rely--;-------. 
J!AMES E. TIERNEY 
'Attorney General 

cc: Roberta M. Weil, Executive Director 
Maine State Retirement System 




