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JA't!ES E. TJ£R'\[Y 

ATTORNEY GENERAL 

STATE OF M .... l'\E 

DEPARTME'\T OF THE ATTOR'\E'J GE'\ERAL 

STA TE HOl'SE STA TIO'\ 6 

Honorable Harry L. Vose 
24 Third Street 
Eastport, Maine 04631 

Al1GLSTA, MAI\"E 04333 

September 16, 1985 

Dear Representative Vose: 

85-17 

This will respond to your letter of September 10, 1985, in 
which you request this Department's opinion concerning the 
following questions: 

1. If an elected county treasurer is so physically 
incapacitated that she can no longer perform the 
duties of her office, may the Governor appoint a 
replacement treasurer under 30 M.R.S.A. § 601? 

2. May the County Commissioners legally prevent the 
appointment of a deputy treasurer who does not meet 
their approval? 

For the reasons which follow, it is the Opinion of this 
Department that, pursuant to 30 M.R.S.A. § 601, the Governor 
may not exercise his authority to appoint a replacement 
treasurer unless and until a vacancy in that office exists, 
either by resignation, death, removal or otherwise. It is 
further the Opinion of this Department that the Board of County 
Commissioners does have the authority to prevent the 
appointment of a deputy treasurer, pursuant to 30 M.R.S.A. 
§ 651, who does not meet its approval. 

30 M.R.S.A. § 601, provides that when a vacancy in the 
office of county treasurer occurs, "the Governor may appoint a 
suitable resident of the county who, ... , shall be treasurer 
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until the first day of January following the next biennial 
election. "i/ In the absence of a vacancy in office, 
the Governor has no authority to appoint a treasurer in 
accordance with 30 M.R.S.A. § 601. Once a vacancy in that 
office occurs, either by way of death, resignation, removal or 
otherwise, a replacement may be appointed by the Governor 
pursuant to the provisions of Section 601. 

30 M.R.S.A. § 651 (1984-1985 Supp.) provides that "[t]he 
treasurer of the several counties may appoint deputy 
treasurers, subject to the requirements of section 64-A, for 
their respective counties."L/ 

30 M.R.S.A. § 601 provides in its entirety: 

A treasurer shall be elected for each 
county by the legally qualified voters 
thereof. He shall be a resident of such 
county and shall serve for a term of 4 
years. Neither the Attorney General, county 
attorney, clerk of courts, sheriff of the 
county nor any of his deputies shall be 
county treasurer. 

If a person so chosen declines to 
accept or a vacancy occurs~ the Governor may 
appoint a suitable resident of the county 
who, having accepted the trust, given bond 
and been sworn, shall be treasurer until the 
first day of January following the next 
biennial election, at which said election a 
treasurer shall be chosen for the remainder 
of the term, if any; but in any event he 
shall hold office until another is chosen 
and qualified. 

L/ 30 M.R.S.A. § 651 (1984-1985 Supp.) provides in its 
entirety: 

The treasurers of the severil counties 
may appoint deputy treasurers, subject to 
the requirements of section 64-A, for their 
respective counties. Such deputy treasurer 
shall assist the treasurer in performing the 
duties of his office. He shall give bond to 
the county for the faithful discharge of his 
duties in such sum as the county 
commissioners order and with such sureties 
as they approve in writing thereon, the 
premium of such bond to be met by the 
county. The deputy treasurer shall act as 
treasurer in the event of a vacancy until a 
treasurer is chosen in accordance with 
section 601. 
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Section 64-A of Title 30, subsection 1, provides in relevant 
part: 2 / 

All county officers or department heads 
shall submit to the county commissioners, 

. , the name of any person the county 
officer or department head proposes to employ 

The county commissioners ... may 
approve the employment of the person .. . 
or, if approval is withheld. , shall, 
within 14 days after the name or names have 
been submitted, notify the county officer or 
department head of the reasons for their 
disapproval or failure to make a 
selection.~/ 

30 M.R.S.A. § 64-A(l) provides in its entirety: 

1. Employment. All county officers or 
department heads shall submit to the county 
commissioners or the County Personnel Board, 
if one has been established under subchapter 
VII, the name of any person the county 
officer or department head proposes to 
employ or the names of more than one person 
from which the county commissioners or 
personnel board are to select a person for 
employment. The county commissioners or the 
County Personnel Board may approve the 
employment of the person or select a person 
for employment or, if approval is withheld 
or a selection is not made, shall, within 14 
days after the name or names have been 
submitted, notify the county officer or 
department head of the reasons for their 
disapproval or failure to make a selection. 

~/ Subsection 2 of 30 M.R.S.A. § 64-A requires that "[a]ll 
county employees shall be appointed without regard to any 
political affiliation and solely on the basis of professional 
qualifications relating to the work to be performed or 
potential for acquiring those qualifications." 
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Finally, 30 M.R.S.A. § 66 provides as follows: 

The county commissioners shall have 
final authority over the operation of all 
county offices by elected or appointed 
county officers, except in circumstances for 
which a County Personnel Board has been 
established under subchapter VII with the 
powers and duties set forth in that 
subchapter and in section 64-A. It is the 
intent of this section that the county 
commissioners shall act as a board and not 
on an individual basis in exercising this 
authority. · 

In view of the foregoing, it is apparent that the county 
commissioners have the statutory authority and duty to approve 
the selection of a deputy treasurer as well as other county 
employees. 

I hope this information is helpful to you, and please feel 
free to contact this Office if we can be of further assistance. 

JET/ec 

~erely, --

(~ __ j £_' / ..--..' .___ 

JkEs E. T;ERNEY 
ttorney General 


