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STATE OF MAI'iE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

STATE HOUSE STATION 6 

AUGUSTA, MAI:'°'iE 04333 

May 14, 1985 

Honorable Robert Clifford 
Chief Justice, Maine Superior Court 
Kennebec County Courthouse 
95 State Street 
Augusta, Maine 04330 

Dear Chief Justice Clifford: 

85-12 

In your capacity as Chief Justice of the Maine Superior 
Court, you have requested this Office to provide its Opinion on 
certain aspects of the Maine Judicial Retirement Law 
(4 M.R.S.A. §§ 1201-1406, effective December 1, 1984). In 
particular, you have asked for this Department's interpretation 
of the language of 4 M.R.S.A. § 1355-A dealing with the 
availability of minimum ordinary death benefits to the eligible 
spouse or children of those judges who were in service prior to 
December 1, 1984. Your specific questions may be stated as 
follows: 

1. Are minimum ordinary death benefits 
available under 4 M.R.S.A. § 1355-A to the 
eligible spouse or children of a judge who was in 
service prior to December 1, 1984 and who has 
since retired? 

2. Are minimum ordinary death benefits 
available under 4 M.R.S;A. § 1355-A to the 
eligible spouse or children of a judge who was in 
service prior to December 1, 1984 and who 
subsequently dies while in service as a judge, 
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notwithstanding the fact that, at the time of his 
death the judge does not meet the eligibility 
requirements for retirement? 

3. In the event that in the circumstances 
described in questions 1 and 2 above, the death 
benefits available under the Maine Judicial 
Retirement Law are less than what was provided 
under prior law, has there been a diminution of 
judicial compensation in violation of Article VI, 
Section 2 of the Maine Constitution. 

For the reasons explained below, it is the Opinion of this 
Department that minimum ordinary death benefits under 
4 M.R.S.A. § 1355-A are only available to the spouse or 
children of those judges who were in service prior to 
December 1, 1984 and who die while in active service as a judge 
{but not as an Active Retired Judge). As to those judges, such 
benefits are available to their eligible spouses or children 
notwithstanding the fact that at the time of death the 
eligibility requirements for retirement have not been met. 
Accordingly, Question 1 is answered in the negative and 
Question 2 is answered in the affirmative. Finally, as to the 
constitutional issue raised in Question 3, it is the Opinion of 
this Department that, viewed as a whole, the statute enacting 
the Judicial Retirement Law has not resulted in an 
unconstitutional diminution of judicial compensation. 

I. Application of Section 1355-A to Judges Retiring after 
December 1, 1984. 

It is this Department's understanding that your first 
question pertains to the situation of former Superior Court 
Justice Sumner Goffin who was in service as a judge prior to 
December 1, 1984 but who retired on December 23, 1984. Your 
question, simply put, is whether 4 M.R.S.A. § 1355-A applies to 
such a retired judge. Based upon the plain language of that 
statute, this Department concludes that it does not. 

4 M.R.S.A. § 1355-A provides, in pertinent part, as follows: 

Notwithstanding the provisions of 
section 1355, any eligible spouse and child or 
children of a judge who was in service prior to 
December 1, 1984, shall, upon the death of that 
judge, be entitled to a minimum benefit of 1/2 
the retirement benefits of the judge, determined 
in accordance with section 1352, on the 
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assumption that retirement of the judge had taken 
place on the date of his death. (emphasis added). 

The term "judge" as used in§ 1355-A clearly does not 
include a retired judge. That term is specifically defined in 
4 M.R.S.A. § 1201(12) to mean: 

... a Justice of the Supreme Judicial Court 
or the Superior Court, any Judge of the District 
Court, any Administrative Court Judge or any 
Associate Administrative Court Judge who is 
actively serving as of December 1, 1984 orwho is 
appointed subsequent to December 1, 1984, but 
does not include Active Retired Judges. 
(emphasis added). 

The statutory definition of "judge" refers to one who "is 
actively serving". While it is true that Justice Goffin 
actively served on the Superior Court "as of December 1, 1984" 
until his retirement on December 23, it seems clear that the 
reference to December 1, 1984 in§ 1201(12) was meant to 
describe those judges who not only were in active service as of 
that date, but remained so at the time of their deaths. In 
other words, a retired judge does not continue to be a "judge" 
as defined in 4 M.R.S.A. § 1201(12) simply because he actively 
served on or after December 1, 1984. This conclusion is 
supported by the fact that Active Retired Judges are 
specifically excluded from the definition of "judge". It is 
difficult to imagine that the Legislature intended a retired 
judge, but not an active retired one, to be included within the 
definitional scope of 4 M.R.S.A. § 1201(12). In short, 
therefore, Justice Goffin is no longer a judge within the 
meaning of 4 M.R.S.A. § 1355-A and that statute does not apply 
to him. 

Nevertheless, even assuming that Justice Goffin is a 
"judge" within the meaning of§ 1201(12), this Department would 
still conclude that 4 M.R.S.A. § 1355-A does not apply to a 
retired judge. Section 1355-A provides that the death benefits 
involved are to be determined in accordance with Section 1352, 
"on the assumption that retirement of the judge had taken place 
on the date of his death." This quoted language makes 
absolutely no sense if applied to a judge who has already 
retired. It is apparent that the Legislature intended to 
provide minimum mandatory death benefits to those members of 
the Judiciary who have served prior to December 1, 1984 (the 
effective date of the Maine Judicial Retirement System) and 
who, subsequent thereto, die while in active service as a 
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judge. Since the intended beneficiaries of§ 1355-A are the 
spouses or children of certain judges who die in office, it is 
necessary to make a legislative assumption that the date of 
death is the date of retirement for purposes of computing the 
death benefits. To conclude that 4 M.R.S.A. § 1355-A applies 
to a retired judge would be inconsistent with the legislative 
purpose that the statute was designed to serve and, 
consequently, this Department concludes that§ 1355-A only 
applies to those judges who served prior to December 1, 1984 
and who, subsequent to that date, die while still in active 
service as a judge.~/ 

II. Constitutionality of Applying Section 1355-A to Judges 
Retiring After December 1, 1984. 

Having concluded that the provisions of 4 M.R.S.A. § 1355-A 
only apply to those judges who served prior to December 1, 1984 
and who die subsequent thereto while in service as a judge, the 
question arises whether, as to Justice Goffin and others 
similarly situated, there has been a diminution of compensa­
tion in violation of Article VI, § 2 of the Maine 
Constitution,L/ in view of the fact that under the law in 
effect prior to December 1, 1984, the spouse of a judge who 
died while receiving retirement benefits would be entitled to 
receive an annual payment equal to 3/8 of the current annual 
salary of a judge of the court from which the deceased judge 
had retired. See 4 M.R.S.A. § 5 (Supreme Judicial Court); 
4 M.R.S.A. § lo"3"(Superior Court); 4 M.R.S.A. § 157-A (District 
Court). As noted earlier, (see note 1 supra,), pursuant to the 

~/ This conclusion is consistent with the other provisions 
of the Maine Judicial Retirement Law dealing with the 
availability of death benefits. With the exception of a member 
receiving a disability retirement allowance, death benefits are 
only payable if a judge dies "in service". See 4 M.R.S.A. 
§§ 1355(1), (2) and 1356. In addition, underthe Maine 
Judicial Retirement Law, a retiree may provide benefits to a 
designated beneficiary upon his death, by accepting lower 
retirement benefits under the various payment options set forth 
in 4 M.R.S.A. § 1357(2). 

Art. VI, § 2, Me. Const., provides in its entirety: 

The Justices of the Supreme Judicial Court 
and the Judges of other courts shall, at stated 
times receive a compensation, which shall not be 
diminished during their continuance in office; 
but they shall receive no other fee or reward for 
their services as Justices or Judges. 
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Maine Judicial Retirement Law the surviving spouse of a judge 
receiving retirement benefits is no longer automatically 
entitled to a benefit upon the retired judge's death. Rather, 
the retiree may make provision for a beneficiary designated by 
him by choosing one of the payment options described in 
4 M.R.S.A. § 1357(2). The net effect of the change in the 
judicial retirement law is a temporary reduction in the 
benefits which would have been available to a surviving spouse 
had the judge retired under the prior law.i/ 

As applied to Justice Goffin, however, there has been no 
diminution of compensation in violation of Article VI, § 2 of 
the Maine Constitution since as of December 23, 1984 (the date 
of his retirement) he did not meet the eligibility requirements 
for retirement under the prior law. On the contrary, only by 
virtue of the newly enacted Maine Judicial Retirement Law was 
Justice Goffin able to retire and receive retirement benefits, 
including protection for his surviving spouse, approximately 
ten months earlier than he would have been able to do under the 
prior law. Thus, rather than causing a diminution of 
compensation, the new law enabled Justice Goffin to retire and 
receive benefits which were otherwise unavailable to him under 
the previously existing law. 

i/ For purposes of illustration only, it is this 
Department's understanding that under the prior law, Justice 
Goffin could have retired on October 10, 1985, at age 65, with 
12 years of service as a judge. {4 M.R.S.A. § 103). At that 
time, had he retired, he would have been entitled to 3/4 of the 
annual salary of a Superior Court Judge (43,736 x .75 = 
$32,802) and upon his death, his surviving spouse would have 
received 1/2 of his benefits (or 3/8 of the annual salary of a 
Superior Court Justice), i.e., 32,802 x .5 = $16,401. Under 
the new Maine Judicial Retirement System, Justice Goffin was 
able to retire at age 60 with 10 years of service. Because he 
is entitled to receive the minimum benefit under 4 M.R.S.A. 
§ 1352(4), Justice Goffin is entitled to receive 3/4 of the 
salary of a Superior Court Justice as of June 30, 1984 (43,736 
x .75 = $32,802). In order to provide 1/2 of the benefits to 
his surviving spouse, however, he must take an actuarially 
reduced benefit under the optional payment method of 4 M.R.S.A. 
§ 1357(2) (Option 3) (32,802 x .847 = $27,783.32), which 
reduced benefit also results in a reduction of the death 
benefit to his wife. ($27,783.32 x .5 = $13,891.64). Justice 
Goffin's retirement benefit (and any death benefit to his 
wife), of course, will increase over time in accordance with 
4 M.R.S.A. § 1352(4)(A) & (B) and eventually will equal and 
exceed what the prior law would have provided. 
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This line of analysis would also seem to apply to any judge 
in service prior to December 1, 1984 who, as of that date, did 
meet the eligibility requirements for retirement under the 
prior lawj but who subsequently retires under the new law. As 
to those judges, it is this Department's Opinion that no 
unconstitutional diminution of compensation has occurred 
because each of these judges could have retired prior to 
December 1, 1984 under the provisions of 4 M.R.S.A. 
§§ 1401-1406, and thereby enjoyed the benefits of the prior 
law. By electing not to, these judges have apparently chosen 
to enjoy the increased annual salaries which were an integral 
part of the comprehensive revision of the judicial compensation 
package enacted by the 111th Legislature. P.L. 1983, ch. 853, 
pt. C. Those salaries were increased, effective December 1, 
1984, by approximately $7,000 and will continue to increase by 
approximately that amount annually until 1988. In view of 
these significant salary increases, this Department cannot 
conclude that Maine's judges have suffered a diminution of 
compensation within the meaning of Article -VI,§ 2, 
notwithstanding the fact that, as to a particular type of 
benefit, the new law may provide lower benefits, at least on a 
temporary basis, than what was available under prior law. In 
short, when considered as a complete compensation package, the 
new law, effective December 1, 1984, is clearly more generous 
to Maine's Judiciary and cannot be characterized as a 
diminution in overall compensation. 

III. Application of Section 1355-A to Judges Dying After 
December 1, 1984. 

Your second question also calls for an interpretation of 
4 M.R.S.A. § 1355-A and asks whether minimum ordinary death 
benefits under that statute are available to the surviving 
spouse of a judge who was in service prior to December 1, 1984 
and who thereafter dies "in office" but prior to meeting the 
eligibility requirements for retirement under the Maine 
Judicial Retirement System. This Department's Opinion is that 
§ 1355-A clearly provides benefits under such circumstances. 
Once again, the language of 4 M.R.S.A. § 1355-A is clear and 
provides that: 

... any eligible spouse and child or children 
of a judge who was in service prior to 
December 1, 1984, shall, upon the death of that 
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judge, be entitled to a minimum benefit of 1/2 
the retirement benefit of the judge determined in 
accordance with section 1352, on the assumption 
that retirement of the judge had taken place on 
the date of his death. (emphasis supplied). 

The term "retirement" is specifically defined in 4 M.R.S.A. 
§ 1201(18) to mean "the termination of membership service with 
a retirement allowance granted under this chapter." By -­
assuming that "retirement" occurs on the date of death, the 
Legislature in§ 1355-A has provided that certain judges will 
be deemed to have retired, i.e., to be entitled to a retirement 
allowance, notwithstanding the fact that the eligibility 
requirements for retirement may not have been met at the time 
of death. That is· the very purpose of the assumption that 
retirement takes place at the date of death. To conclude 
otherwise would render the legislative assumption mere 
surplusage since, if a judge already meets the eligibility 
requirements for retirement, there would be no need to "assume" 
anything. The assumption of a retirement date only becomes 
necessary if§ 1355-A was designed to cover those judges who 
did not meet the eligibility criteria at the time of death. It 
is this Department's Opinion that that is precisely what the 
Legislature intended when it enacted 4 M.R.S.A. § 1355-A. 

Notwithstanding this conclusion, however, it is apparent 
that in certain cases the death benefits available under 
§ 1355-A to the surviving spouse or children of a judge who was 
in service prior to December 1, 1984 may be less than what had 
been available under the prior law.~/ Nevertheless, for the 
reasons already explained, it is this Department's Opinion that 
no unconstitutional diminution of compensation has taken place 
since, when viewed in its entirety, the new judicial 

~/ For example, and by way of illustration only, the spouse 
of a Justice of the Superior Court who had been appointed to 
the bench in December 1978 would receive an annual death 
benefit, under 4 M.R.S.A. § 1355-A, of approximately $9,851.53 
assuming a date of death of January 1, 1985. This figure, 
which is 1/2 of the deceased judge's retirement benefit, is 
calculated by use of the formula in 4 M.R.S.A. § 1352(1), and 
is subject to cost of living adjustments. This benefit will 
obviously change as a different date of death is assumed since 
the member's average final compensation will increase as will 
the number of years of service. On the other hand, had the 
judge died prior to December 1, 1984, his surviving spouse 
would have been entitled to an annual payment of $16,401 
($43,376 X .375). 
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compensation plan represents a significant increase over what 
was available under prior law. (See Part II, infra). 

I hope this information is helpful to you and please feel 
free to call upon this Office if we can be of further 
assistance. 

JET/dab 

cc: Roberta Weil 
Executive Director 

Sincrely 'f. T--=:... ________ ____ 
JAMES E. TIERNEY 
Attorney General 

Maine Judicial Retirement System 

Sen. Michael E. Carpenter 
Sen. Jean B. Chalmers 

Sen. N. Paul Gauvreau 
Rep. Daniel B. Hickey 

Chairmen, Joint Standing Committee 
on Aging, Retirement and Veterans 


