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]H1E~ E. TIEH."\E'I 
ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

STATE HOUSE STATION 6 

AUGUSTA, MAINE 04333 

September 6, 1984 

The Honorable John L. Martin 
Speaker of the House of Representatives 
State House Station #2 
Augusta, Maine 04333 

Dear Speaker Martin: 

84-25 

In your caFqcity as presiding officer of the House of 
Representatives, you have requested an opinion from this Office 
as to whether a letter dated August 29, 1984 from the Chairman 
of the Commission on Governmental Ethics and Election Practices 
constituted a valid advisory opinion. For the reasons 
discussed below, it is the opinion of this Office that because 
the Commission violated the Freedom of Access Law, the 
Cowmission has not yet issued a valid advisory opinion. 

Also in your capacity as presiding officer of the House of 
Representatives, you have requested an opinion of this Office 
as to whether legislators who are full-time teachers or spouses 
of full-time teachers have a conflict of interest within the 
meaning of the Maine Governmental Ethics Act, 1 M.R.S.A. 
§§ 1001-1021 (1979 & Supp. 1983), if they vote on Legislative 
Document 2482, "AN ACT to Implement the Recommendations of the 
Commission on the Status of Education in Maine," in that each 
full-time Maine teacher in the public school system under the 
bill would receive a $2,000 "teacher recognition grant." For 
the reasons set out below, it is the opinion of this Office 
that full-time teachers or spouses of full-time teachers in the 
public school system would not have a c.onflict of interest if 
they vote on this bill. 
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Prior to addressing your specific inquiries, it is 
important to emphasize that the opinions of both the Commission 
and this Office are advisory only, and that ultimately, it is 
for the particular member of the Legislature in question to 
determine whether to be bound by any such opinion. 
Additionally, each legislator will have to determine for 
himself or herself whether the conduct is permitted by the 
"Legislative Code of Ethics" adopted by the Legislature. 

I 

On August 15, 1984, Representative Norman E. Weymouth sent 
a letter to the Commission on Governmental Ethics and Election 
Practices (the "Commission") as to whether "legislators who are 
full-time teachers have a 'conflict of interest' if they vote 
on the Governor's salary increase for teachers." On August 17, 
1984, copies of Representative Weymouth's letter were forwarded 
to members of the Commission. On August 24, 1984, a draft of a 
letter from the Chairman of the Commission to the Speaker of 
the House of Representatives was mailed to members of the 
Commission. On August 28, 1984, another draft of the letter 
was mailed to the members. Between August 29 and September 5, 
1984, the Executive Director of the Commission polled the 
members of the Commission by telephone as to whether they 
concurred with the letter sent by the Chairman of the 
Commission. At no time was a meeting held by the Commission to 
act upon Representative Weymouth's request. 

The letter from the Chairman of the Commission to the 
Speaker of the House dated August 29, 1984, concluded that "it 
is the opinion of this Commission that if the Governor's 
proposal includes payment of state stipend or bonus directly to 
full-time teachers,l/ Legislators who are full-time teachers 
or whose spouses are full-time teachers in the public school 
system should refrain from voting on the proposed 
legislation." The threshold question presented is whether, in 
the absence of a public meeting, the Commission has issued a 
valid advisory opinion. 

The Law Court previously has made clear "that to a maximum 
extent the public business must be done in public." Moffett v. 
City of Portland, 400 A.2d 340, 347-48 (Me. 1979). The Freedom 
of Access Law codifies this intent. 

l/ At the time the letter was sent from the Chairman, 
neither the Commission nor Representative Weymouth had a copy 
of the actual legislation that the Governor proposed. 
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The Legislature finds and declares that 
public proceedings exist to aid in the 
conduct of the people's business. It is the 
intent of the Legislature that their actions 
be taken openly and that the records of 
their actions be open to public inspection 
and their deliberations be conducted 
openly. It is further the intent of the 
Legislature that clandestine meetings, 
conferences or meetings held on private 
property without proper notice and ample 
opportunity for attendance by the public not 
be used to defeat the purposes of this 
subchapter. 

1 M.R.S.A. § 401 (1979). In furtherance of this declared 
purpose, the Legislature statutorily has mandated that, unless 
it is otherwise specifically provided, "all public proceedings 
shall be open to the public, any person shall be permitted to 
attend any public proceeding and any record or minutes of such 
proceedings that is required by law shall be made promptly and 
shall be open to public inspection." 1 M.R.S.A. § 403 (1979). 

There can be little doubt that the proceedings of the 
Commission are "public proceedings" within the meaning of the 
Freedom of Access Law. Public proceedings include the 
transaction of business by legislative committees, pursuant to 
1 M.R.S.A. § 402(2)(A) (1979),~/ and by commissions of any 
"political or administrative subdivision," pursuant to 
1 M.R.S.A. § 402(2)(C) (1979). In addition the statute 
creating the Commission mandates that "[n]otwithstanding any 
other provision of law, all meetings, hearings or sessions of 
the Commission shall be open to the general public unless, by 
an affirmative vote of at least six members, the Commission 
requires the exclusion of the public." 1 M.R.S.A. § 1005 
(1979).l/ The remaining issue, therefore, is whether the 
telephone poll of the Commission members satisfied the 
provisions of the Freedom of Access Law. 

~/ Commission members are appointed by the legislative 
leadership. See 1 M.R.S.A. § 1002(1) (1979). 

2 / Even if the Commission had excluded the public from 
their meeting, the Freedom of Access Law would prohibit them 
from taking any· final action on Representative Weymouth's 
request for an advisory opinion, pursuant to 1 M.R.S.A. 
§ 409(2) ( 1979). 
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to address the 
telephone satisfy the 

The conclusion 

This Office has had several occasions 
question of whether meetings conducted by 
requirements of the Freedom of Access Law. 
reached by this Office in 1979 applies with 
instant situation. 

equal force to the 

The practice of conducting "public 
proceedings" over the telephone is inimical 
to the fundamental purpose embodied in the 
Freedom of Access Law that, except in those 
instances where executive sessions are 
authorized, all "public proceedings" are to 
be conducted openly and subject to the 
public's eye. See 1 M.R.S.A. § 403 (1979). 
See also Op. Atty. Gen., May 17, 1977; Op. 
Atty. Gen., April 6, 1977; Op. Atty. Gen., 
March 25, 1977. 

In [emergency] situations the Freedom of 
Access Law permits a relaxation of the 
notice requirements which must precede all 
public proceedings. However, the 
requirement that the meeting be public is 
not eliminated by its emergency nature. 
Thus, the practice of conducting a "public 
proceeding" by telephone cannot be 
justified, under the Freedom of Access Law, 
on the ground that an emergency exist. Cf. 
Op. Atty. Gen., July 3, 1974 (telephone poll 
of Commission members held to violate 
statute governing the Lottery Commission). 

Op. Me. Att'y Gen. 79-126 (June 15, 1979) (footnote omitted). 
Indeed, in em~rgency situations concerning possible conflicts 
of interest, the presiding officer of the Senate or the House 
(not the Chairman of the Commission): 

may, at his discretion, issue an advisory 
opinion, which shall be in accordance with 
the principles of this subchapter, which 
shall be in writing, and which shall be 
reported to the commission. The commission 
may then issue a furthr opinion on the 
matter. The presiding officer may refer 
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such question or problem directly to the 
commission, which shall meet as soon as 
possible to consider the question or problem. 

1 M.R.S.A. § 1013(2)(K) (1979) (emphasis added). 
therefore, contemplates that the Commission will 
advisory opinions, and, if that is not possible, 
officer of the appropriate legislative body will 
opinions. 

The statute, 
meet to render 
the presiding 
issue such 

Applying that analysis to the instant situation, it must be 
concluded that the Commission's practice in this case of simply 
polling the Commission members by telephone did not comply with 
the Freedom of Access Law. Accordingly, pursuant to 1 M.R.S.A. 
§ 409(2) (1979), it should be concluded that the Commission's 
action was invalid, and therefore, the Commission has not yet 
issued a valid advisory opinion. 

II 

In responding to your second inquiry as to whether 
full-time teachers or spouses of full-time teachers in the 
public school system have a conflict of interest if they vote 
on Legislative Document 2482 (AN ACT to Implement the 
Recommendations of the Commission of the Status of Education in 
Maine) (the "bill"), it is important to recognize that the 
Commission is specifically authorized to issue advisory 
opinions to legislators "on problems or questions involving 
possible conflicts of interest in matters under consideration 
by, or pertaining to, the Legislature." 1 M.R.S.A. 
§ 1013(l)(A) (1979). Although this Office is authorized to 
issue written opinions upon questions of law to legislators, 
5 M.R.S.A. § 195---(1979), questions concerning possible 
conflicts of interest should be addressed, if possible, by the 
Commission. It is our understanding, however, that the 
Commission will be unable to meet prior to the time that a vote 
will be taken on the bill, and therefore, with some reluctance, 
this Office answers your inquiry. 

In addressing questions concerning legislative ethics, this 
Office is mindful of the stated legislative purpose of such 
statutes. In particular, the Legislature recognized that being 
a legislator in Maine "is not a full-time occupation" and that 
"[m]ost legislators must look to income from private sources, 
not their public salaries, for their sustenance and support for 



f 

( 

The Honorable John L. Martin 
September 6, 1984 
Page 6 

their families." 1 M.R.S.A. § 1011 (1979). The Legislature 
recognized further that "[t)he public interest will suffer if 
unduly stringent requirements deprive government 'of the 
services of all but princes and paupers.'" Id. Finally, the 
Legislature recognized that it "cannot legislate morals and the 
resolutions of ethical problems must indeed rest largely in the 
individual conscience." Id. In: 1 ight of these consider at ions, 
your specific inquiry cannow be addressed. 

In determining whether or not it would be a conflict of 
interest for a full-time teacher or a spouse of a full-time 
teacher in the public school system to vote on the bill, it is 
necessary to consider the relevant features of the bill. 
Although the 92 page bill addresses many educational issues, as 
relevant to your inquiry, the bill provides twice yearly $1,000 
"teacher recognition grants" to all full-time teachers in the 
public school system. Specifically, "qualifying schools" are 
defined as the following: 

A. Public schools that are governed by a 
school board of a school administrative unit. 

B. Private secondary schools whose school 
enrollments are at least two-thirds publicly 
funded pupils as determined by the previous 
school years' October to April average 
enrollment; and 

C. Schools operated by an agency of the 
state government, including the following: 

(1) Baxter School for the Deaf; 

(2) Arthur R. Gould School; 

(3) Pineland State (Berman School); and 

(4) Education of children in unorganized 
territories. 

H.P. 1879, L.D. 2482, Part J, § 3, enacting 20-A M.R.S.A. 
§ 13502(1). A "teacher" is defined as "a person certified by 
the Department of Educational and Cultural Services who is an 
employee of a public school, an eligible private school, or a 
state operated school including elementary and secondary 
teacher, specialized subject teacher, vocational-industrial 
teacher as defined in the Certification Rules of the State 
Board of Education." Id. § 13502(2). Finally, the bill 
provides that: 
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Teacher recognition grants of $1,000 shall 
be awarded twice during the school year to 
only those teachers who have been employed 
full-time in qualifying schools since the 
first day of each corresponding semester. 
Teachers employed less than full-time or 
less than a full semester, as determined by 
the qualifying school, shall not receive a 
prorated grant amount. 

Id. § 13503. The issue presented is whether a teacher or a 
spouse of a teacher eligible for a "teacher recognition grant" 
has a conflict of interest in voting on the bill. 

A conflict of interest exists: 

Where a legislator or a member of his 
immediate family has an interest in 
legislation relating to a profession, trade, 
business or employment in which the 
legislator or a member of his immediate 
family is engaged, where the benefit derived 
by the legislator or a member of his 
immediate family is unique and distinct from 
that of the general public or persons 
engaged in similar professions, trades, 
businesses or employment. 

1 M.R.S.A. § 1014(l)(F) (1979).~/ Although teachers eligible 
for "teacher recognition grants" would derive a benefit from 
the proposed legislation, a conflict of interest does not exist 
because the benefit derived is not "unique and distinct from 
that of ... persons engaged in similar professions." 
Id.~/ If enacted, the bill will apply equally to all 

~/ This is the prov1s1on relied upon in the letter from the 
Chairman of the Commission and the other provisions do not 
appear to be relevant to the instant situation. See generally 
1 M:R.S.A. § 1014 (~979). 

~/ It is irrelevant that the statute refers to 
"professions" instead of "profession" because it· is a common 
rule of statutory construction that references to the plural 
may include the singular, which has been codified by Maine 
law. Seel M.R.S.A. § 71(9) (1979) ("Words of the singular 
number may include the plural; and words of the plural number 
may include the singular."). 
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teachers, and not just those located in a particular area or 
with particular characteristics. This bill, therefore, is like 
any other state statute which comprehensively regulates 
education, including statutes ,which establish minimum teacher 
salaries, see 20-A M.R.S.A. § 13402 {1983 & Supp. 1983), and 
statutes which establish the state contributions to local 
school districts which, in turri, are used to pay teachers' 
salaries, see 20-A M.R.S.A. ch. 605 {1983 & Supp. 1983) and the 
collective bargaining statutes. See 26 M.R.S.A. ch. 9-A {1974 
& Supp. 1983). Because the bill applies equally to all members 
of the teaching profession, the benefit derived by those 
teachers who are members of the Legislature is not "unique and 
distinct," and therefore, it may be concluded that it is not a 
conflict of interest for a full-time teacher or a spouse of a 
full-time teacher in the public school system to vote on 
Legislative Document 2482, "AN ACT to Implement the 
Recommendations of the Commission of the Status of Education in 
Maine.".&./ As emphasized at the outset, however, this is a 
determination ultimately that must be made by each legislator. 

I hope that you find this information helpful to you. 
Please feel free to call upon this office if we can be of any 
further assistance. 

truly yours, .. 
£_ r.----

JET:sl 

TIERNEY 
General 

~/ This conclusion is in accordance with two prior 
decisions of the Committee on Legislative Ethics. See Op. 
Comm. Leg. Ethics (Feb. 13, 1972); Op. Comm. Leg. Ethics (Jan. 
16, 1973). 


