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STATE OF MAINE
DEPARTMENT OF THE ATTORKEY GENERAL
STATE HOUSE STATION 6
AUGUSTA. MAINE 04333

March 30, 1984

Honorable Judy C. Kany, Senate Chair
Honorable Donald M. Hall, House Chair
Joint Standing Committee on

Energy & Natural Resources
State House
Augusta, Maine 04333

Dear Senator Kany and Representative Hall:

You have asked, on behalf of the Joint Standing Committee
on Energy and Natural Resources, for the Opinion of this Office
on the applicability of the Site Location of Development law,
38 M.R.S.A. § 481, et seqg, to a subdivision consisting entirely
of lots located on an island except for a single piece of land
located on the mainland. The sole purpose of the mainland
portion of the development is to provide parking space and
water access for the owners of subdivision lots located on the
island.l Legislative Document 2274 current pending before
the Committee, proposes to "clarify...the site location of
development law" by expressly providing that such a mainland
lot shall not be considered in determining whether such a
subdivision is subject to the Site Location of Development
law. . For the reasons which follow, it is the Opinion of this
Department that, although the matter is not entirely free from
doubt, such a subdivision is subject to the permit requirements
of the existing law. '

1/ fhe Department of Environmental Protection was asked

for, and issued pursuant to 5 M.R.S.A. § 92001, an advisory
opinion with respect to the same development. The advisory
opinion concluded that the subdivision was subject to the
permit requirements of the Site Location law. Letter of Donald
Kale dated February 6, 1984 to Donnelly S. Douglas, Esqg.



The Site Location law requires a permit for "subdivisions,"
as that term is defined in law:

A "subdivision" is the division of a parcel
of land into 5 or more lots to be offered
for sale or lease to the general public
during any 5-year period if such lots make
up an aggregate land area of more than 20
acres except for the following:

Cis All the lots are at least 5 acres, but
do not make up a total of more than 100
acres and the lots less than 10 acres are of
such dimension as to accommodate within the
boundaries of each a rectangle measuring 200
feet and 300 feet, which abuts at one point
the principal access way or the lots have at
least 75 feet of frontage on a cul-de-sac
which provides access.

38 M.R.S.A. § 482(5).

As this Department understands them, the facts relevant to
your question are as follows: The subdivision in question
contains more than 5 lots which were offered for sale to the
general public during a period of less than 5 years, and that
those lots have a total acreage of greater than 20 acres but
less than 100 acres. Each residential lot in. the subdivision
is greater than 5 acres and less than 10 acres, and of a
configuration falling within the language of the exemption of
Section 482(5){(C). However, one¢ portion of the development is
a piece of land on the mainland, less than 5 acres in size,

d: 3igned for parking and water access. Together with the sale
of each island residential lot, the developer has conveyed an
easement in this mainland land., Thus, the dispositive question
is whether the mainland parking area was "offered for sale or
lease to the general public," since it wgs available for sale
only to purchasers of residential lots.2

2/ There is little question that the mainland piece of land
is properly considered a "lot," as that term has been construed
by the Maine Supreme Judicial Court. Town of Arundel v. Swain,
374 A.2d 317 (Me. 1977) and Board of Environmental Protection
Rules c. 371, § 1(I). TFurthermore, the physical separation of
the mainland lot does not sever it from the remainder of the
development for Site Location purpcses. Board of Environmental

Protection v. Berieron, 434 A.2d 25 (Me. 1981) and BEP Rules,

c.371, § 1(C).
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In this case, an easement interest in the mainland lot was
conveyed to purchasers of island residential lots together with
the residential lot., It is not suggested that the purchasers
of residential lot7 are anything other than members of the
"general public,%3 The purchasers are members of the-
general public when acquiring an easement in the mainland lot,
just as they are when purchasing an island lot. Thus, since a
legal interest in the mainland lot has been conveyed, and that
lot is clearly separate and distinct from the lots on the
island, it is the conclusion of this Office that the mainland
lot would be considered as a separate lot under the Site
Location law. Therefore, the subdivision includes at least one
lot of less than 5 acres sold to the general public, and it
requires a permit from 7he Board under existing provisions of
the Site Location law.%

If this Office may be of further assistance to you and the
Committee, please do not hesitate to contact us.

//&iﬁcerely.

4

>4
JA1ES E. TIERNEY
L/}&torney General

JET:81
cc: Henry E. Warren, Commissioner

Department of Environmental Protection
Representative E. Christopher Livesay

3/ By regulation, the Board of Environmental Protection has
defined the term “offered for sale or lease to the general
public" to mean "any transfer of title, right or interest,”
unless the conveyance is a "bona fide private" or "bona fide
personal, non-profit" conveyance. Board of Environmental
Protection Rules, c¢. 731, § 1(K). Since it cannot be argued
that the conveyance of the mainland lot is not a part of a
commercial development, the limited exceptions in the
regulatory definition are inapplicable to the subdivision at
issue here.

4/ HNeedless to say, the Department expresses no opinion on
the legzslatlve policy underlying this interpretation of the
statute or in that underlying L.D. 2274.



