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JAMES E, TIERNEY
ATTORNEY GENERAL

STATE OF MAINE
DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL
STATE HOUSE STATION 6
AUGUSTA, MAINE 04333

October 28, 1983

Honorable Laurence L. Kiesman
RR. #1

Bridgton Road

Fryeburg, Maine 04037

Dear Representative Kiesman:

‘ This will respond to your letter of September 15, 1983
in which you ask a series of gquestions concerning Chapter 67
of the Public Laws of 1983. In particular, your questions
relate to section 4 of Chapter 67 which provides, in
relevant part, as follows:

As a condition to the continued
employment of any person as a reserve
or part-time law enforcement officer by
a municipality or county, except a law
enforcement officer without the power to
arrest and without the authority to carry
a weapon, the person must receive from
the [Maine Criminal Justice] academy,
within the first year of his employment,
certification or a waiver of certification
.as a reserve or part-time law enforcement
officer.

25 M.R.S.A. § 2805-A(4), as enacted by P.L. 1983, c. 67, § 4.

Your first question asks whether a municipality has the
authority to employ an individual as a security officer,
without the power to arrest or carry a weapon, and without
receiving training from the Maine Criminal Justice Academy,
to provide general security at a public function and to
direct traffic. This Department answers in the affirmative.
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Pursuant to 30 M.R,S.A., § 2362 (1982-1983 Supp.)
municipalities are specifically authorized to appoint
:special police officers of limited jurisdiction" who

shall have all the powers of a police officer, excevt as
specifically provided by munici gl ordinance or the
Ticate of appointment, emphasis supplied). By

virtue of this statutory provision, it seems clear that

a municipality is authorized to appoint individuals as

special police officers with no authority (except as

citizens) to arrest or carry a.weapon. In the event a
municipality makes such an appointment, the appointee would
not be required to receive the training certificate specified
in 25 M.R.S5.A. § 2805-A(4). This would be true even .if the
appointment were for full-time employment since the training
requirements for municipal officers applies onl¥ to those with
the power to arrest. 25 M.R.S.A, § 2805(2) (B) .+/

You have also asked whether the language of 25 M.R.S.A.
§ 2805-A(4), referring to law enforcement officers “without
the authority to carry a weapon," was intended to limit the
right of individuals to possess an exposed weapon or to
obtain a concealed weapons permit pursuant to 25 M,R.S.A.
§ 2032. The answer is clearly no.

. The purpose of the above~gquoted language is not to limit
the general right of a person to carry an exposed weapon or
to alter the concealed weapons law. Rather, its purpose is
to provide that those law enforcement officer who, as part
of their employment, are not authorized to carry a weapon
are not required to be certified by the Maine Criminal
Justice Academy.

I hope this information is helpful to you, and please
feel free to call upon me if I can be of further assistance.

_Singerely,

/-f’.’mms E. TIERNEY
' Attorney General
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1/ You have also asked whether such an appointee may wear
some type of uniform and be equipped with a walkie-talkie
on a police frequency. These matters are clearly within
a municipality's authority.



