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JAMES E. TIERNEY
ATTORNEY GENERAL

State oF Maing
DECARTMENT OF THE ATTORNEY (:ENERAL
NTATE HOUSE STATION 6
AUGUSTA, MAINE 00533

June 15, 1983

Honorable Carl W. Smith

House of Representatives
State House Station #2°

Augusta, Maine 04333

Dear Representative Smith:

You have requested an opinion on the question of
whether the practice of the State Budget Office of making
payments representing employer contributions to the Maine
State Retirement System other than on a quarterly basis
conflicts with the provisions of 5 M.R.S.A. §§ 1667 or 1062(5).
This office concludes that these statutes are not violated by
the practice of the State Budget Office.

5 M.R.S.A. § 1062(5) (Supp. 1982) states, in
relevant part, as follows:

The board of trustees [of the Retirement
System] shall submit budget estimates to

the State Budget Officer in accordance with
section 1665. For state employees, on each
and every payroll from which retirement
contributions are deducted the State
Controller shall cause a charge to be made
to each department, agency or governmental
unit of an amount or amounts in payment of
the employer costs of all charges related

to the retirement system and which shall be
credited to the appropriate funds as listed
in subsection 1. For state employees,
percentage rates to be predetermined by

the actuary and approved by the board of
trustees shall be applied to the total

gross salaries of members appearing on those
payrolls and the resultant charges shall be
periodically credited to the corresponding
retirement fund. For public school teachers,.
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percentage rates to be predetermined by

the actuary and approved by the board of
trustees shall be applied to the total

gross salaries of members covering the

most recent school year preceding the
preparation of the biennial budget. The
resultant amount shall be appropriated and
credited to the corresponding retirement fund.

This provision controls the transfer of funds from the
State of Maine to the Maine State Retirement System for the
purpose of the employer's contribution. It distinguishes
between payments made on behalf of state employees, which
are deducted on the basis of the state payroll and "periodically
credited to the corresponding retirement fund," and payments
made on behalf of teachers which are to be "appropriated and
credited to the corresponding retirement fund." As this office
understands it, the State's contributions for its state employees
are transferred to the Retirement System on a basis current with
the payroll. Since this practice appears to be what the statute
requires, there is no issue as to impropriety with regard to
these funds.

Thus, the narrow question posed concerns the intervals at which
the State may properly transfer funds appropriated for the employer
contribution for public school teachers. This office is advised
by the Budget Office that employer contributions for these
employees are currently made on a monthly basis. Your inquiry
is whether or not these payments must be made on a quarterly
basis, so as to permit a greater return on investments made
by the Retirement System thereby reducing the amounts of
future appropriation requests by the System to the Legislature.

. Section 1062(5) does not answer this question by its
terms. Its legislative history, however, is instructive.
Prior to 1973, subsection 5 contained a requirement that
the moneys appropriated to the Maine State Retirement System
as the employer's contribution be allocated to the System on
a quarterly basis. This guarterly allocation requirement was
deleted in 1973. P.L. 1973, c. 369, §§ 1-3. While there is
no debate or any other relevant legislative-history with
regard to this change, it certainly suggests that quarterly
payments by the State on behalf of teachers are no longer required.

There is, however, one other statute which is relevant to
the allocation process. 5 M.R.S.A. § 1667 (Supp. 1982) provides,
in pertinent part, as follows:
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Not later than June 1lst of cach yecar, the
Governor shall require the hecad of each
department and agency of the State Govern-

ment to submit to the Burcau of the Budget

a work program for the ensuing fiscal year.

Such work program shall include all appropria-
tions, revenues, transfers and other funds,

made available to said department or agency for
its operation and maintenance and for the’
acquisition of property, and it shall show

the requested allotments of said sums by

quarters for the entire fiscal year, classified
to show allotments requested for specific amounts
for personal scrvices, capital expenditures and
amounts for all other departmental expenses. . . .
The Governor, with the assistance of the State
Budget Officer shall review the reqguested allot-
ments with respect to the work program of each
department or agency and shall, if he deems it
necessary, revise, alter or change such allot-
ments before approving the same. The Governor
may authorize the State Budyget Officer to approve
quarterly allotments not to oxceed $500 in any
account, The aggregate of such allotments shall
not exceed the total sums made available to said
department or agency for the fiscal year in
guestion. The Statce Budget Officer shall transmit
a copy of the alloiments as proposced by the Governor
to the head of the department or agency concerned
and also a copy to the State Controller., The
State Controller shall thereupon authorize all
expenditures to be made from the sums available
on the basis of such allotments and not otherwise. . .
(Emphasis added).

The section goes on to provide for revisions of the work program
by the heads of state departments on a quarterly basis.

This section establishes a gencral procedure for the
allotment of funds to state agencies, with the allotments
being made on a quarterly basis. It does not appear, however,
that § 1667 was intended to apply to the Maine State Retirement
System with regard to the payment of allotments. The Maine
State Retirement System is treated differently from most
state departments for purposcs of the allocation of appropriated
funds. As noted above, contributions made to the Retirement
System by the State as an ecmployer arc subject to specific
legislation, 5 M.R.S5.A. § 1062(5). As a result, the
Bureau of the Budget handles payments to the System differ-
ently ‘from most other state agencies. Ordinarily, the Bureau
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disburses money directly to third parties for the expenses
incurred by an agency and does not disburse the money to the
agency itself. 1In the case of the Retircment System, however,
the reverse is true. In terms of section 1667, therefore, it is
the opinion of this office that the provision requiring that "the Stat
Controller shall thereupon authorize all expenditures to be made
from the sums available on the basis of such allotments and not
otherwise" is directed to the state agencies as to whom the
Bureau of the Budget and the Treasury act as agents, and not

to those agencies which can independently receive money. Thus,
that part of § 1667 does not apply to the Maine State Retirement
System,

Finally, it should be noted that the Maine State Retirement
System statute contemplates that the Legislature will fund the
Retirement System on a current and actuarially sound basis. See
5 M.R.S.A. §§ 1062(3)(B) - (D) (1979); 5 M.R.S.A. § 1063, as
enacted by P.L. 1983, c. 291; Op. Me. Att.. Gen., 79-173. Since
the funding of the Maine State Retirement System is based on
actuarial valuation which includes a factor for interest on
investments, to the extent that the monthly allocation of
funds by the State to the Maine State Retirement System may
‘result in a net loss to the System in a given year, the
actuarial valuation system would reflect that loss and more
funds from the Legislature to make up the loss would be
sought in the following year. Thus, a monthly allocation of
funds to the Retirement System for cmployer contributions for
public school teachers will not, in and of itself, result in
the underfunding of the System, since the Legislature may
remedy any shortfall by continuing to appropriate money to the
System on the basis of current actuarial valuations thereof.

In summary, it is the conclusion of this Office that
neither 5 M.R.S.A. § 1062(5) nor § 1667 reuqires the State
Budget Office to allocate funds representing the employer
contributions for public school teachers to the System on a
guarterly basis., Further, in any event, any loss to the
System resulting from the practice of the Budget Office of
. making allocations to the System for public school teachers
on a monthly basis could be made up at the next legislative
session,

If you have any further questions or comments, please
feel free to contact this Office.

_Sincerely,
0w
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JAMES E. TIERNEY
Attorney General .
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