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JAMES E. TIERNEY 

ATTORNEY GENERAL 
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STATE OF MAINE 

DEPARTMEN'l'OFTHE A'ITORNEY GENERAL 

STATE HOUSE STATION ti 

AUGUSTA, J\IAINE 01:1:i:i 

April 25, 1983 

The Honorable Rodney s. Quinn 
Secretary of State 
State House 
Augusta, Maine 04333 

Dear Secretary Quinn: 

83-19 

This will respond to the request of Deputy Secretary of 
State James s. Henderson for an opinion of this Department as 
to whether a Justice of the Superior Court may hold a 
commission as a "Justice of the Peace or Notary Public," and in 
that capacity solemnize a marriage. Specifically, you asked 
whether a Justice of the Superior Court whose commission as a 
justic£ of the peace expired in 1983, and whose commission was 
renewed and bears the title "Justice of the Peace or Notary 
Public," pursuant to 5 M.R.S.A. § 82 (Supp. 1982), is 
prohibited from accepting such commission, pursuant to Article 
VI, § 5 of the Maine Constitution, and therefore is ineligible 
to solemnize a marriage, pursuant to 19 M.R.S.A. § 121 (Supp. 
1982). For the reasons set out below, it is the Opinion of 
this Department that a Justice of the Superior Court may accept 
a commission which bears the title "Justice of the Peace or 
Notary Public," and in that capacity may solemnize marriages. 
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I. HISTORY AND FUNCTIONS OF THE OFFICES OF JUSTICE OF THE 
PEACE AND NOTARY PUBLIC. 

A. History of the Offices of Justice of the Peace 
and Notary Public. 

It is difficult to understand completely the issue 
presented by your question in an historical vacuum. Both 
notaries public and justices of the peace have a long tradition 
in Maine history. At the time of the adoption of the Maine 
Constitution, justices of the peace were considered to be 
"judicial officers," and enjoyed certain statutory powers. 
See Bamford v. Melvin, 7 Me. 14, 17 (1830) (judicial powers of 
justices of the peace); R.S. chs. 116, 170 (1841) (same). 
Notaries public, on the other hand, were not judicial officers 
and possessed only limited powers, such as the authority to 
record and certify certain commercial transactions. See Me. 
Const. art. v, pt. 1, § 8 (distinguishing between "judicial 
officers" and "notaries"). See also R.S. ch. 44 (1841) (powers 
of a notary public). Thus, irlthe early days of the State's 
history, there were significant differences between the offices 
of notary public and Justice of the peace. 

After the introduction of Maine's trial court system, see 
P.L. 1860, ch. 164, justices of the peace were deprived of most 
of their judicial functions. See 1871 Me. Att'y Gen. Ann. Rep. 
6. In addition, the Legislatureincreasingly vested notaries 
public with more and more of the powers of justices of the 
peace.· See,~' P.L. 1893, ch. 270, codified at R.S. ch. 34 
(1903); Duncan v. Grant, 86 Me. 212 (1893) (both justices of 
the peace and notaries may administer oaths). Despite the 
historical differences as to their origins, then, notaries 
public and justices of the peace increasingly performed many of 
the same functions. 

In 1980, the Joint Standing Committee on Audit and Program 
Review of the Legislature ("Committee") conducted a review of 
certain departments and agencies under the authority of the 
so-called "Maine Sunset Law," 3 M.R.S.A. § 501, et~- (1979 & 
Supp. 1982) to determine where it might be possible to 
eliminate unnecessary or duplicative programs. Comparing the 
current functions of the offices of ju~tices of the peace and 
notary public, the Committee reached the following conclusions: 
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These two offices have virtually the same 
authority in the State. For out-of-state 
transactions, however, the title "Notary 
Public" and/or the use of an official seal is 
more likely to be acceptable. 

The Committee finds that maintaining these 
two offices is confusing and inconvenient to 
the public. In some cases, either may be 
used, and in other cases the notary's 
signature must be obtained. 

The Committee recommends that this 
duplication be resolved by providing that 
future justices of the peace be appointed by 
the Secretary of State with all powers of 
notaries, and should be known officially as 
"Justice of the Peace/Notary Public". [sic] 
All other references to justices should be 
eliminated from the statutes. Notaries 
public would be continued to be appointed by 
the Secretary of State 

The establishment of a single title (notary 
public) as the uniform requirement for 
official purposes would eliminate public 
confusion over this office. 

Report of the Joint Standing Committee on Audit and Program 
Review on the Department of Transporation, Department of Public 
Safety.and the Office of the Secretary of State 36 (1980). 
Based upon this recommendation, the Legislature enacted, as 
part of a piece of "Sunset" legislation, appropriate amendments 
to the provisions of law governing the two offices. See 
generally P.L. 1981, ch. 456, pt. A. 

The legislation removed all references to the "justice of 
the peace" from the statutes and substituted a provision that 
"[t]he Secretary of State shall appoint justices of the peace 
who for the purpose of their official duty shall bear the title 
'Justice of the Peace or Notary Public.' They have all of the 
statutory power of a notary public and are subject to all 
statutory requirements and rules applying to notaries public." 
P.L. 1981, ch. 456, pt A, § 15, enacting, 5 M.R.S.A. § 82 
(Supp. 1982). The section then proceeded to set down various 
procedural requirements for this appointment of notaries public 
without any reference to the title of "justice of the peace." 
In addition, the Legislature added a transition provision which 
provided that any person who was a justice of the peace on the 
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effective date of the legislation "shall continue ... until 
the expiration of his term, and may have his commission renewed 
for one additional 7-year term, except that he shall be a 
notary public as provided in this Act. All subsequent renewals 
of justice of the peace commissions shall be made under Title 
5, section 2." P.L. 1981, ch. 456, pt. A, § 127(2). 

B. Function of the Offices of Justice of the Peace 
and Notary Public. 

The Legislature's apparent intention, then, in enacting 
P.L. 1981, ch. 456, was to abolish the office of justice of the 
peace in its entirety and to merge its functions with those of 
a notary public. This action was taken because it was 
generally believed that the offices of justice of the peace and 
notary public had become virtually identical, see Part I-A 
supra, but there continued to be certain differences between 
the two offices in 1981. Although notaries public were 
statutorily authorized to perform all of the functions of a 
justice of the peace, 4 M.R.S.A. § 953 (1979), amended by P.L. 
1981, ch. 456, pt. A, § 8, they also were statutorily 
authorized to perform certain commercial functions that could 
not be performed by justices of the peace.!/ These 
historical differences must be considered when addressing the 
question of whether a Justice of the Superior Court, who 
formerly was a justice of the peace, may renew his commission, 
which is entitled "Justice of the Peace or Notary Public." 

II. CONSTITUTIONALITY OF A JUSTICE OF THE SUPERIOR COURT 
HOLDING A COMMISSION AS A "JUSTICE OF THE PEACE OR 
NOTARY PUBLIC." 

The Maine Constitution provides that "(n]o Justice of the 
Supreme Judicial Court or any other court shall hold office 

!/ See 4 M.R.S.A. § 952 (1979) (entry on record of protests 
of alTTosses, averages and other matters as "by mercantile 
usage" appertain to his office); 4 M.R.S.A. § 953 (1979) 
(presentation of negotiable instruments for payment and 
accomplish "all acts which may be done by notaries public 
according to the usages of merchants"); 4 M.R.S.A. § 954 (1979) 
(protest for nonpayment of negotiable instruments of banks of 
which the notary is a stockholder, director, officer or 
employee). 
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under the United States or any other state, or under this 
State,I/ except as justice of the peace or as member of the 
Judicial Council." Me.Const. art. VI, § 5. The question 
presented is whether a Justice of the Superior Court would be 
prohibited by this provision from accepting a commission as a 
"Justice of the Peace or Notary Public." 

Although the Constitution does not authorize a justice of 
any court to accept a commission as a notary public, it 
specifically permits him or her to accept a commission as a 
justice of the peace. See id. Furthermore, the Secretary of 
State is still authorizecltoappoint justices of the peace, see 
5 M.R.S.A. § 82 (Supp. 1982), and to renew existing justice of 
the peace commissions, see P.L. 1981, ch. 456, pt. A, 
§ 127(2) .11 Because theSecretary of State continues to have 
authority to appoint justices of the peace, it should be 
concluded that that office continues to exist. Thus, it is the 
Opinion of this Department, that a Justice of the Superior 
Court may renew his justice of the peace commission, which is 
entitled "Justice of the Peace or Notary public." 

This conclusion is consistent with the apparent purpose of 
the constitutional prohibition. The purpose of Article VI, 
section 5, of the Maine Constitution was to prevent members of 
the judiciary from holding any other public office so as to 
insure their integrity and impartiality in adjudicating the 
disputes which come before them. Because justices of the peace 
performed judicial functions, see,~, Bamford v. Melvin, 7 
Me. 14, 17 (1830), they were exempt from the constitutional 
prohibition. Although justices of the peace were deprived of 
many of their judicial functions in the late nineteenth 

II It is assumed that the office of "Justice of the Peace 
or Notary Public," established by 5 M.R.S.A. § 82, is an 
"office under this State" within the meaning of the 
constitutional provision. 

11 Although the transition clause that enables the 
Secretary of State to renew justice of the peace commissions 
also contains the language that "he shall be a notary public as 
provided in this Act," id., that does not alter the 
conclusion. The power to act as a notary public is not the 
same as holding the office of notary public. 
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century, see Part I-A supra, their statutorily authorized 
powers in 1981 continued to be judicial in nature.ii Thus, 
the issue is whether the merger of the office of notary public, 
which historically performed commercial functions, see Part I-B 
supra, with the office of justice of the peace, whic"h°" 
historically performed judicial functions, see note 4 supra, 
would undermine the appearance of integrity and impartiality of 
a Justice of the Superior Court who also holds the commission 
of "Justice of the Peace or Notary Public" so as to violate the 
Constitution. Applying a functional analysis of the historical 
powers of notaries public and justices of the peace, this 
Department concludes that a Justice of the Superior Court who 
holds the commission of "Justice of the Peace or Notary Public" 
and performs only those functions traditionally performed by 
justices of the peace would not violate the constitutional 
prohibition against holding office other than justice of the 

ii Justices of the peace, prior to the 1981 change, were 
empowered to: administer oaths of various kinds, 4 M.R.S.A. 
§ 169, 202 (1979); 13 M.R.S.A. § 2732 (1981); 14 M.R.S.A. 
§§ 2002, 2704, 6512 (1980); 21 M.R.S.A. §§ 104, 445, 494, 1254 
(Supp. 1982); 30 M.R.S.A. § 4154 (1978); issue subpoenas, 
16 M.R.S.A. § 101 (1983); issue process for arrest at the order 
of the District Court, 15 M.R.S.A. § 707 (1980); admit certain 
persons to bail, 14 M.R.S.A. § 5524 (1980); commit to jail tax 
collectors who refuse to account for their collections, 
36 M.R.S.A. § 898 (1978); select appraisers for forfeited 
property, 14 M.R.S.A. §§ 7153 (1980) (§ 7154 not amended in 
1981); appraise the value of redeemed real estate, 14 M.R.S.A. 
§ 2102. (1980); partition time for the occupation of religious 
houses, 13 M.R.S.A. §§ 3111 - 3115 (1981); order the cessation 
of the harassment of any person, 17-A M.R.S.A. § 506-A (1983); 
acknowledge various documents, 14 M.R.S.A. § 1151 (1980) (not 
amended in 1981); 19 M.R.S.A. § 532 (1981); 33 M.R.S.A. § 203 
(1978); issue warrants calling meetings of various types, 
13 M.R.S.A. §§ 2691, 2861, 2904, 3022, 3107, 3110 (1981); 
23 M.R.S.A. § 3101 (1980) (not alllended in 1981); 30 M.R.S.A. 
§ 2051 (1978); 35 M.R.S.A. § 3201 (1978) (not amended in 1981); 
38 M.R.S.A. § 851 (1978) (not amended in 1981); take the 
testimony of witnesses to the execution of deeds by grantors 
refusing to do so, and to certify the execution, 33 M.R.S.A. 
§§ 304, 305 (1979); as well as solemnize marriages, the subject 
of the present question, 19 M.R.S.A. § 121 (1981). Except as 
otherwise noted, all of the above citations were amended by 
P.L. 1981, c. 456 to change the references to "justice of the 
peace" therein to "notary public." 
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peace or member of the Judicial Council.1/ 

There is no legislative history to suggest that the 
Legislature, in merging the functions of the justice of the 
peace with those of the notary public, intended to prevent 
Justices of the Superior Court from continuing to discharge the 
traditional functions of justice of the peace. On the 
contrary, in creating the new office of "Justice of the Peace 
or Notary Public," the Legislature intended to eliminate only 
confusion and inconvenience. See Committee Report, supra 4-5 
at 36. Applyi~g the relevant rules of statutory 
construction,i/ it should be concluded that the Legislature 
intended only to streamline and simplify the offices of notary 
public and justice of the peace, not repeal the authority of 
Justices of the Superior Court to perform the functions of a 
justice of the peace. Thus, the best way to interpret the 
Legislature's action with regard to Justices of the Superior 
Court, in light of the constitutional provision, is to find 
that it intended to allow the Justices to hold the newly 
created office and to discharge its functions to the extent 
that is constitutionally permissible. Such a reading would 
best effectuate the Legislature's intent without doing violence 
to the policy behind the constitutional provision. 

III. POWER OF JUSTICES OF THE SUPERIOR COURT TO 
SOLEMNIZE MARRIAGES. 

The only question which remains is whether a Justice of the 
Superior Court who holds a commission as a "Justice of the 

2/ Compare note 1 Sll_12ra (powers of notary public) with note 
4 supra (powers of justice of the peace). This Opinion 
addresses only the constitutional question. Although it might 
also violate the Code of Judicial Conduct for a Justice of the 
Superior Court to perform functions traditionally performed by 
a notary public, this Department is not authorized to offer an 
opinion on that question. Cf. 5 M.R.S.A. § 195 (1979) 
(authority of the Attorney Gener'al to offer opinions on issues 
of law) . 

i/ Cf. State v. Rand, 430 A.2d 808, 817 (Me. 1981) 
(construe statutes to avoid absurd or anomolous results); State 
v. Davenport, 326 A.2d 1, 5-6 (Me. 1974) (construe statutes to 
avoid findings of unconstitutionality); State v. Toplin, 247 
A.2d 919, 922 (Me. 1968) (construe statutes to avoid repeal by 
irnpl icat ion) . 



- 8 -

Peace or Notary Public" may solemnize marriages. 21 The 
power of a justice of the peace to solemnize marriages is 
authorized specifically by statute, see 19 M.R.S.A. § 121 
(Supp. 1982). It is also a traditional function of a justice 
of the peace. See note 4 supra. Therefore, it is the Opinion 
of this Department that a Justice of the Superior Court who 
also is a "Justice of the Peace or Notary Public" may solemnize 
marriages in this state.~/ 

* * * 
I hope that you find this information helpful. If we may 

be of any further assistance in this matter, please do not 
hesitate to contact us. 

JET/dab 

y truly yours, -c. I 
TIERNEY 

ttorney General 

21 In light of the conclusion of this Opinion, it is 
unnecessary to reach the question of whether a Justice of the 
Superior Court could solemnize marriages as an attorney at law 
"duly admitted and eligible to practice in the courts of this 
State" who by statute has "all the powers of notaries public 
and [is] authorized to do all of the acts which may be done by 
notaries public with the same effect thereof .... " 
4 M.R.S.A. § 1056 (Supp. 1982). While Justices of the Superior 
Court are invariably attorneys at law "duly admitted," it is 
not clear whether they are "eligible to practice" in view of 
the prohibition against such pra~tice contained in the Maine 
Code of Judicial Conduct. See Maine Code of Jud. Conduct Canon 
S(F). Cf. note 5 supra (authority of Attorney General to issue 
opinions). 

QI Applying the same analysis, it should also be concluded 
that a justice of any court holding the commission of "Justice 
of the Peace or Notary Public" may also discharge any other 
functions listed in note 4, supra, which was formerly within 
the power of a justice of the peace, so long as such function 
remains within the power of the new office. As to any other 
function, including those listed in note 1 supra, this 
Department expresses no opinion. 


