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JAMES E. TrnnNJ-:Y 
ATTORNEY GENERAL 

STATE OF 1\1,11:,;t: 

DEl'Alt'l'Ml•:NTOFTIIE ATl'OllNEY (;1;:,.;t,;fUL 

STATg 1101 'SE ST,\'1'101' ti 

AlJ(;USTA, 111.\1:-.'E 01:1:1:1 

Honorable Dennis L. Dutremble 
Maine Senate 
State House 
Augusta, Maine 04333 

Dear Senator Dutremble: 

April 5, 1983 

83-15 

You have asked whether Legislative Document No. 682 "AN ACT 
Relating to Payment by an Employer when a Physician's 
Certification of Illness is Required," of the 111th 
Legislature, which would require an employer to bear the 
expense of a "physician's certificate" which he may require of 
an employee in order that the employee may return to work, is 
necessary in light of 26 M.R.S.A. § 592. It is the opinion of 
this Department that 26 M.R.S.A. § 592 as currently written 
applies to any employee who may be required by the employer to 
undergo a physical examination for any purpose. The 
"examination" referred to in 26 M.R.S.A. § 592 must be read to 
include any sort of certificate of good health or physician's 
certificate which may be required by an employer for an 
employee to return to work. 

26 M.R.S.A. § 592 currently provides, 

"It shall be unlawful for any employer 
to require any employee or accepted applicant 
for employment to bear the medical expense of 
an examination when such exdmination is 
ordered or required by the employer." 

The clear language of this section leaves no doubt that it 
applies both to newly hired employees c1nd to any other 
employees who may be required by the employer to undergo a 
medical examination. The language of the section, " ... any 
employee or accepted applicant ... ," could mean nothing other 
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than that the section applies to any employe~ whether newly 
hired or existing. The language also makes it clear that it is 
the fact that the employer "ordered or re~uired" the 
examination which is relevant and not the purpose for which the 
examination is used. 

Beyond this, an examination of the relevant legislative 
history of this section, though meager, removes any lingering 
doubt. The Legislative Record of the House, dated April 29, 
1949, shows some debate on the bill entitled "AN ACT Forbidding 
Employers to charge a fee for a medical examination as 
condition of employment." Legislative Document No. 633, 94th 
Maine Legislature, which became 26 M.R.S.A. § 592. In that 
debate, Rep. Sharpe, of Anson, spoke against the bill on the 
ground that it would require expenses of employers which he 
thought would be better paid by employees. In response, Rep. 
Brown of Baileyville, who served on the Labor Committee from 
which the bill was reported, noted that the bill in no WJ.Y 
compels an employer to require medical exams. After noting his 
opposition generally to requiring of such medical examinations, 
he stated specifically that: 

"If an employer sees fit and wants his 
employees to be examined physically, whether 
it be on application for a job or at 
intervals while he is holding the job, then 
he should bear that responsibility." 1949 
Maine Legislative Record at 1906-07. 

It thus appears that the legislative intent behind 26 M.R.S.A. 
§ 592 was consistent with its plain language: if employers 
require medical examinations to ~e given, they should bear the 
expense of such exam i n at ions both of n e \l h i res a n d of ex i s t i n g 
employees. 

A comparison of similar statutes in other states confirms 
this conclusion. A similar statutory requirement is found in 
Massachusetts (M.G.L.A. c. 149, Sec. 158B) and New York (N.Y. 
Labor Law Sec. 201-6). The Massachusetts law is not 
substantially different from the language found in the Maine 
statute and was approved on the identical date that the 
legislative debate on the Maine statute quoted above occurred. 
The New York statute is specifically and clearly limited to the 
cost of medical examinations for new hires, and there is no 
question that it does not apply to medical examinations for 
continuing employees. The language specifically limiting the 
New York statute to new hires, however, is significantly absent 
from both the Massachusetts and the Maine statutes. Therefore, 
if the specific language of the New York statute is to be given 
any meaning, then the absence of such language in Maine and 
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Massachusetts statutes suggest that tl1e latter statutes must be 
read to be broader than the New York statute and encompass 
examinations of existing employees as well as new hires. 

The only remaining question is your concern that the word 
"examination" may not encompass a physician's certificate which 
an employer may require. Such a distinction would fly in the 
face of common sense. Any writing by a physician to certify 
the health of an employee has to be based on at least a cursory 
examination of some sort. Because 26 M.R.S.A. § 592 specifies 
that the cost of an examination must be borne by the employer 
if the employer requires the examination, a physician's 
certification of the employee's health would come within the 
scope of the statute, It is noteworthy that 26 M.R.S.A. § 592 
does not indicate the extent of the examination and therefore 
applies to~ examination conducted by a physician. 
Therefore, since a physician could not render a certificate 
which was not based oq an examination without committing some 
sort of malfeasance,!/ the cost of obtaining such a 
certificate must, under the statute, fall on the employer. 

I hope the foregoing answers your questions. Please feel 
free to inquire again if further clarification is necessary. 

JET/cl 

Sin/cerely, ,. 
(, ,,, (_ 

- ','', - - -
,JAMES E. TIERNEY 

l Attorney General 

!/ To quote Justice Cardozo: 

"It is ancient learning that one who assumes 
to act, even thou9h gratuitously, may 
thereby become subject to the duty of acting 
carefully, if he acts at all." Glanzer v. 
Shepard, 233 N.Y. 236, 135 tJ·.E. 275, 276 
(1922). 


