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James E. TIERNEY

ATTORNEY GENERAL

StatroF Maing
DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL
STATE HOUSE STATION &
AUGUSTA, MAINF. 01211

April 6, 1982

Henry E. Warren, Commissioner
Department of Environmental Protection
State House Station #17

Augusta, Maine 04333

RE; Soil Evaluations for Septic Tenk Sludge Disposal on Land
Dear Mr. Warren:

~ Mr. Hollis McGlauflin, the Director of the Bureau of Land
Quality Control for our agency, has asked whether it is illegal
for a person, licensed only as a site evaluator by the Department
of Human Services pursuant to 22 M.R.S.A. § 42(3-A), to investigate,
evaluate and report to the Board of Environmental Protection con-
cerning soil conditions for septic tank sludge disposal on land. -
In our opinion, such activity would be illegal since it would con-
stitute the practice of soil science without requisite certification
by the State Board of Certification for Geologists and Soil Scientists
and would therefore be a violation of 32 M.R.S.A. § .4903.

The practice of soil science includes identification and mapping
of soils and interpretation of soil properties. 32 M.,R.S.A. § 4902(8).
No person may practice or offer to practice soil science in Maine
unless certified to do so by the State Board of Certification for
Geologists and Soil Scientists unless.he comes within a specific -
statutory exemption from that requirement.

Certainly the work which you have described teo be done for the
Board of Environmental Protection is the practice of soil science.
Land to be used as a disposal site for septic tank sludge is a
waste facility requiring a Board permit for operation. See 38 M,R.S.A.
§§ 1303, 1306. The Board has adopted regulations which set forth
criteria for review of site applications for such disposal; among
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» Statement of Fact of L.D. 1597, An Act to Update and Clarify

those criteria are evaluations of the physical and chemical
characteristics of soil types at the site. See Regulations of
the Board of Environmental Protection, Chapter 420(1). 1/
Because the gathering and assessment of such information con-
stitutes the practice of soil science, an individual must be
properly certified to do so or statutorily exempted.

In your inquiry, you have alluded to the only pertinent
statutory exemption, that provided by 32 M.R.S.A. § 4906-A:

"Persons who have been licensed by the Department

of Human Services pursuant to Title 22, section 42,
subsection 3-A, to evaluate soil for subsurface
sewage disposal are exempt from the certification
requirement if their soil evaluation work relates
solely to subsurface sewage disposal systems." 2/

(emphasis supplied). To come within this exception to the
broad certification requirement of section 4903, an individual

1/

- For several years it has been the Board's policy to accept
information on soils at the proposed application site from site
evaluators licensed by the Department of Human Services. See
“Bureau of Land Quality Control Police Number 6." In that state-
ment the Board concedes that "Licensed Site Evaluators are licensed
by the Department of Human Services to only describe soil for
subsurface waste water disposal (septic) systems." By way of
explanation it continues,

"The DEP staff has recognized the soil information
provided by Licensed Site Evaluators, despite the
fact that the license was created to qualify persons
in a very specific function, by acknowledging that-
a competence in identifying soil characteristics and
conditions was proven by passing the rigorous Site
Evaluators' Examination."

2/

~  Section 4906-A was enacted by P.L. 1981, c. 401, §76. The
Statement of Fact provided that several sections of the bill,
including section 76, were designed to ", . . make it clear that
*‘only certified geologists and certified soil scientists may
.practice geology or soil science, respectively, as defined."

-Legislation Concerning Agencies Within or Affiliated with the
. Department of Business Regulation.




mast be: (1):licensed hy the Department of Human Services, and,
(2) engaged in- séll evaluation which is.concerned only with sub-
surtace sewage diéposallsystems. Septic tank sludge disposal on
land, jas }icensed by the Board of Environmental Protection, involves
spreaéing septage unifo ly on an approved site at specified rates
and allowing it-to,6 degrgde. Because that process is a surface
disposal~method~rather ¢han a subsurface sewage disposal system,
persons who provide the services of a soil scientist in evaluating
application site soil types should be licensed by the State Board
of Certification for Geologists and Soil Scientists even if they
have been licensed by the Department of Human Services.

In view of our conclusion in this matter, you may wish to
suggest to the Board of Environmental Protection that it amend
its policy to require that site evaluations be made only by a
certified soil scientist. However, we cannot say that the Board
is required by law to depend solely upon information received from
licensed soil scientists. It may continue to receive data and
analysis supplied by whomever it deems reliable, according it what
weight it determines is appropriate.

1 cerely,

N
JAMES E. TIERNEY
//’Attorney General

JET/kc
cc: Michael R. Petit ‘
Commissioner, Department of Human Services

Patricia Boudin
Board Secretary .
Board of Certification for Geologlsts and Scil Scientists



