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JAMESE. TIERNEY 
ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINF. 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04:1:JJ 

March 10, 1982 

Honorable Linwood M. Higgins 
House of Representatives 
State House 
Augusta, Maine 04333 

Re: An Act to Protect Persons With Children Against 
Discrimination in Fair Housing. 

Dear Representative Higgins: 

You have asked whether owners of mobile home parks may 
refuse to allow families with children to inhabit mobile homes 
located within such park. It is my conclusion that park owners 
who rent mobile homes are subject to the provisions of P.L. 1981, 
c. 400, which limits the ability of landlords to exclude children 
from rental units. However, park owners who merely rent park lots . 
to persons who live in their own mobile homes are not regulated 
by this statute. 

P.L. 1981, c. 400 enacted 14 M.R.~.A. § 6024, which states 
that "[i]t is unlawful and opposed to public policy for any. 
landlord to have as a condition precedent to the renting of 
any dwelling unit a requirement as to the number of children 
that the prospective tenant may have residing in the unit." 
[emphasis added] .Y Section 6024 does not contain a definition 
of the term "dwelling unit." However, this term is defined in 
14 M.R.S.A. § 6021, which is the first section of the chapter 
which includes§ 6024, in the following manner: 

y 

"l. Definition. As used in this section •. the 
term 'dwelling unit' shall include mobile homes, 
apartments, buildings or other structures . 
which are rented for human habitation." 

In 1981 the Legislature inadvertently enacted two statutes, 
dealing with different subjects, titled 14 M.R.S.A. § 6024. 
The cumulative pocket supplement to the Maine Revised 
Statutes Annotated refers to the section enacted by P.L. 
19 81 , c . 4 0 0 as 11 § 6 0 2 4 (post) . " 
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Although this definition states that it is limited to §6021, the 
t~rm "dwelling unit'' appears without definition in statutes placed 
within the same chapter which were enacted subsequent to the enact­
ment of §6021. Therefore it is reasonable to assume that the 
Legislature intended that "dwelling unit" be construed to have the 
same. definition in §6024 as it has in §6021. It should be noted 
that the words "dwelling" and "dwelling house" appear in several 
Maine statutes, generally in a context that encompasses any structure 
used for human habitation. The references to "any landlord" and 
"any dwelling unit" in §6024 give further support to the view that 
the scope of the statute is sufficiently broad to include mobile 
homes. 

I conclude that individual mobile homes located within a mobile 
home park which are owned by a landlord and rented to tenants are 
subject to the provisions of §69J4 which limit discrimination . 
against families with children.- However, the rental of mobile home 
park lots to those who own a mobile home cannot be construed to 
constitute the renting of "dwelling units" within the meaning of 
§6024., As explained above, the term "dwelling unit" generally refers 
to buildings or other structures intended for human habitation. 
There is no evidence of any legislative intent to include the rental 
of lots within the scope of §6024 .. Therefore, the mere renting of 
mobile home park lots is not subject to the provisions of §6024. 

If I can be of further service to you on this question, please 
let me know. 

truly yours, 

I~ 
TIERNEY lj 
General 

JET: jg 

2/ The owner of mobile homes, like any other landlord, would be 
able to set aside no more than 25% of his total number of 
rental dwelling units for occupancy by tenants without 
children. See 14 M.R.S.A. §6024(1), last sentence. 


