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JAMES E. TIERNEY 
ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

Alf GUSTA, MAINE 04333 

William G. Blodgett 
Executive Director 

July 2, 1981 

Maine State Retirement System 
State House #46 
Augusta, Maine 04333 

Dear Bill: 

You have requested an opinion from this office on the 
question of whether the Assistant to the Commissioner of 
Educational and Cultural Services has the option of join­
ing the Maine State Retirement System. This request 
requires us to formulate a general rule to determine 
which state employees are not required to join the Maine 
State Retirement System as a condition of their employ-
ment. The relevant language appears in 5 M.R.S.A. § 1091(1), 
which describes membership in the System and which reads as 
follows: 

Any person who shall become an employee 
shall become a member of the retirement 
system as a condition of employment and 
shall not be entitled to receive any 
retirement allowance under any other 
retirement provisions supported wholly 
or in part by the State, anything to 
the contrary notwithstanding. Membership 
shall be optional in the case of any 
class of elected officials or any class 
of officials appointed for fixed terms. 

[Emphasis added.] 

In order to formulate a rule, we must determine the meaning of 
the words "fixed ten11." As a starting point, we think that the 
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Legislature intended to encompass at least those officials for 
whom a specific term is established by constitution or statute.Y 
We do not think, however, that these are the only state employees 
who are to be viewed as serving fixed terms. 

We also think that the words "fixed term" were meant to 
include employees who are appointed by and serve at the pleasure 
of officials with fixed terms. It is well established that, in 
the absence of statute, an appointing authority cannot confer 
on his appointees tenure beyond his own term. See Longley v. 
State Employees Appeals Board, 392 A.2d 530, 531 (Me. 1978); 
Ross v. Hanson, 227 A.2d 606 (Me. 1967). It follows that "at 
pleasure" appointees of officials appointed or elected to 
offices with established tenures serve a "fixed term" because 
their tenure is, at most, coterminous with their appointer. 
In our view, the Legislature intended to include within the 
"class of officials appointed for fixed termsn not only those 
officials whose terms are specifically limited by statute or 
constitution, but also appointees who serve at the pleasure of 
such officials. 

In the context of the Personnel Law, the interpretation 
suggested in this opinion draws a distinction between state 
employees who are appointed either to a set term or serve at 
the pleasure of appointing officials and those state employees 
who may only be dismissed "for cause." 5 M.R.S.A. § 678. 
When viewed in this way, our conclusion is supported by the 
history of the enactment of the original Retirement System 
statute. The language of§ 1091(1) which is interpreted 

This conclusion runs contrary to Lothrop v. Rockland 
& Rockport Lime Co., 110 Me. 296 (1913), in which th~ 
Law Court held that a state official ·was not appointed 
for a fixed term if a procedure for his removal prior to 
the expiration of that term existed. For a number of 

, reasons, however, we do not think the Legislature 
intended to incorporate that holding into its defini­
tion of "fixed term" in the Retirement System statute. 
E'irst, the Court was interpreting a different statute 
whose purpose is in no way related to the Retirement 
System. Second, since statutory or constitutional 
removal procedures exist for every civil off~cial, 
see, e.g., Me. Const., art. IX, § 5, the ultimate 
extension of Lothrop's reasoning is that there are no 
officers whose terms are "fixed." Finally, and most 
significantly, the reasoning in Lothrop is flawed and 
theretore unpersuasive, and we do not think that the 
Legislature would have incorporated its conclusion in 
a statute. 
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herein is identical to the language found in the original 
retirement statute. P.L. 1941, c. 328, § 227-C. Since the 
Personnel Law in effect at the time of that enactment set 
up the same distinction between "for cause 11 and 11 at pleasure" 
employees, see R.S. 1944, c. 59, § 16, it is reasonable to 
infer that the Legislature had this distinction in mind when 
it employed the words "fixed term" iii. the 1941, retirement 
statute.I/ 

The distinction suggested in this opinion is also supported 
by a policy inherent in the operation of the Retirement System. 
The critical difference between "at pleasure" and 11 for cause" 
employees is that the latter have some protection against dis­
missal, and can therefore reasonably expect to serve a long 
period or an entire career in state government, while the 
tenure of the former is likely to be more limited. Under both 
the current and original retirement statutes, it is necessary 
to serv~ a substantial period as a state employee in order to 
qualify for meaningful retirement benefits. In both cases, 
the amount of benefit is based on the number of years of service. 
5 M. R. S • A. § 1121 ( 2 ) (A) (1) ; R. S • 19 ·4 4 , c • 6 0 , § 5 (II ) . 
Additionally, under the original statute, it was necessary to be 

y There is one category of state employees which does not 
appear to fall within the "for cause"/"at pleasure" dis­
tinction developed in this opinion. State officers who 
are subject to the provisions of 5 M.R.S.A. § 2 appear to 
have the characteristics of both categories. That section 
reads as follows: 

All civil officers, appointed in 
accordance with law, whose tenure of office 
is not fixed by law or limited by the 
Constitution, otherwise than during the 
pleasure of the Governor, shall hold 
their respective offices for -4 years 
and no longer, unless reappointed, and 
shall be subject to removal at any time 
within said term by the Governor for cause. 

The effect of this provision is to limit the term of an 
officer whose tenure is "not fixed by law or limited 
by the Constitution, otherwise than during the pleasure 
of the Governor" to four years, subject to removal for 
cause during that four-year period. Officers subject 
to this section thus have "for cause" protection, but 
only for the limited period of their terms. We conclude 
that these officers serve a "fixed term" for purposes of 
§ 1091 because their tenure is set by statute and they 
therefore fall within the original class intended to be 
excepted from mandatory membership in the Retirement 
System. Their "for cause" protection does not change 
this result because it applies only within the period 
of their set term. 
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"in service'' at the age of 65 in order to qualify for benefits, 
R.S. 1944, c. 60, § S(I), and currently, a member must have 
at least 10 years of service to qualify for a minimum benefit. 
5 M.R.S.A. § 1121 (2) (A) (4). It is probable that the Legislature 
had these provisions in mind when it determined whether member­
ship in the System was to be optional or mandatory. It is 
therefore reasonable to conclude that the Legislature decided 
to distinguish between the class of employees whose tenure 
with the State was likely to be so limited that they might 
never qualify for benefits and those who could expect to qualify. 
Membership of the former in the System could be optional; for 
the latter, it was to be mandatory. 

We must now apply the rule formulated herein to your 
specific inquiry as to. whether the Assistant to the Commissioner 
of Educational and Cultural Services is an official appointed 
for a "fixed term" under§ 1091(1). The Assistant to the 
Commissioner is described in 20 M.R.S.A. § l-B(5), as serving 
at the pleasure of the Commissioner and as not being subject 
to the Personnel Law. We therefore conclude that the Assistant 
to the Commissioner of Educational and Cultural Services serves 
for a "fixed term" under§ 1091(1) and therefore may join or 
not join the System at her option. 

We hope this information is useful. If you have any 
further questions, please feel free to contact this office. 

(

v:::;Jruly yours, 
I . 

~ t-~--------
1 ~~S E. TIERNEY ] 
VAttorney General 

JET/jwp 

cc: Vendean Vafiades 
Assistant to Comm. of Educational and Cultural Services , 

William C. Nugent, Assistant Atorney General 
Linda McGill, Employee Relations 
Norman Best 
George Viles, Personnel 


