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JAMES E. TIERNEY 
ATTORNEY GENERAL 

STATE or MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 043:13 

July 1, 1981 

Honorable Sidney W. Wernick 
Associate Justice 
Supreme Judicial Court of Maine 
142 Federal Street 
Portland, ME 04112 

Dear Justice Wernick: 

You have requested an opinion from this office 
interpreting the word "dependent" as it is used in 
4 M.R.S.A. §5. The relevant language is as follows: 

If such justice dies having terminated 
his or her service and having become 
entitled to compensation as provided in 
this section, his or her surviving spouse, 
as long as he or she is not the dependent 
of another person, or if he or she leaves 
no surviving spouse, or at his or her 

.death or at the time he or she becomes the 
dependent of another person, then his or 
her child or children under the age of 18 
years and until they respectively reach 
their 18th birthday, shall annually be 
entitled to 3/8 of the currently effective 
annual salary of a Justice or Chief Justice 
of the Supreme Judicial Court, as the case 
may be. 

[Emphasis Added.]l 

The intent of this language is to limit the payment of 
survivor benefits to those widows and widowers of retired 
justices who are not dependent upon others for their support. 

1 Identical language appears earlier in §5, describing the 
situation in which a Justice of the Supreme Judicial Court 
dies in office, and in 4 M.R.S.A. §§105 and 157-A governing 
similar situations for Superior Court Justices and District 
Court Judges. These provisions should obviously be interpreted 
consistent with the conclusions found in this opinion. 
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The issue is what the Legislature meant when it employed the 
word "dependent." Since neither the language of the statute 
nor the legislative history provides a definition of "dependent," 
we must look to other sources for guidance. 

The Maine case law has u-sually defined "dependent" in 
terms of legal obligation to support. Two early cases, 
O'Leary v. Menard, 118 Me. 25 (1919) and Supreme Lodge, N.E.O.P. 
v. Sylvester, 116 Me. 1 (1917), address the issue of the meaning 
of "dependent'' for purposes of survivorship benefits to be paid 
by a labor union and a fraternal society. In both cases, the 
Court follows the rule that the decedent must have had some duty 
to support the purported dependent in order for him or her to be 
entitled to survivor benefits. See generally 4 Couch on Insurance, 
§ 2 7 . 4 7 (2d ed. 19 6 O) • 

We do not think that the Legislature intended to use such 
a strict definition of dependent when it enacted the language 
in question. Section 5 was amended in 1975 to include the word 
"dependent" as part of a more general law whose purpose was to 
bring certain Maine statutes into conformity with the 14th 
Amendment to the United States Constitution, Title VII of the 
United States Civil Rights Act and the Maine Human Rights Act. 
P.L. 1975, c. 701; Statement of Fact, L.D. 2219 (107th Legislature, 
1st Special Session 1976). The apparent intent of the Legislature 
in amending section 5 was to make survivor benefits available to 
all widowed spouses, regardless of sex and to eliminate the auto­
matic cut off of survivor benefits to widows upon remarriage. 

To adopt a definition of dependence for this section which 
would hinge wholly on whether the spouse had become the bene­
ficiary of a legal duty of support would, in our view, merely 
substitute one presumption of dependence (rluty of support) for 
another (remarriage). Furthermore, where a spouse remarried, 
this interpretation would result in section 5 having the same 
effect after the amendment as it did before, since, under Maine 
statutes, the husband owes a duty of support to the wife but the 
wife owes no matching duty to the husband, unless he is "in need''. 
Compare 19 M.R.S.A. §442 with 19 M.R.S.A. §443. 

When it amended section 5, the Legislature intended to 
create a fact-based test to answer the question of when survivor 
benefits are no longer necessary for a widowed spouse of a 
retired justice. We think the Legislature intended that the 
actual circumstances of a widowed spouse be considered in 
determining whether these benefits should cease. A widely 
employed definition, see, e.g., Internal Revenue Code, §l52(a), 
which implements this approach, is that the purported dependent 
receive more than one-half of his or her support from another 
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during a given period. This rule is easily applicable, renders 
dependence wholly a question of fact, and does not presume 
dependence from a particular status. Finally, it has support 
in Chapter 701 itself, since §24-A of that chapter adopts the 
same rule in determining dependence under similar language in 
the Workers Compensation Law. See 39 M.R.S.A. §2(10), as amended 
~ P.L.1975, c. 701, §24-A. For these reasons, we think this 
definition is the appropriate one to apply under Section 5. 

Two problems are raised in the application of this formulation. 
First, the question arises whether the receipt by the widowed 
spouse of the survivor benefit is to be considered as part of the 
spouse's own income in determining whether more than half of that 
spouse's support is being supplied by another. We think that it 
should be so considered. When a widowed spouse enters into a 
relationship in which part of his or her support is being 
supplied by another, it cannot be assumed that he or she will 
become a dependent under the statute and therefore forfeit 
the survivor benefit. Such an automatic assumption is contrary 
to the very intent of the Legislature in enacting the amendment 
in question. Moreover, since the purpose of the survivor 
benefit is plainly to provide support for the widowed spouse, 
it seems reasonable that such a source should not be ignored 
in determining whether dependence exists. 

A second question is whether ante- or post-nuptial agree­
ments or other contracts which might affect the amounts of 
support provided a widowed spouse would be given effect under 
this section. Since dependence under our interpretation is 
wholly a question of fact, such agreements would be relevant 
to a determination of dependence to the extent that they have 
an effect on actual contributions to the support of a widowed 
spouse. 

We hope this information addresses your concern. If 
you have any further questions, please feel free to contact 
this office. 

JET:jwp 

,Si~cerely, 

(~~ 
/~AMES E. TIERNEY 
~Attorney General 

cc: John Duffy, State Court Administrator 


