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81-48,

JAMESE. TIERNEY
ATTORNEY GENERAL

STATE oF MAINE
DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL
AUGUSTA, MAINE 04333

May 18, 1981

Qll

Honorable Frank P. Wood
Maine State Senate
State House

Augusta, Maine 04333

Dear Senator Wood:

This will respond to your recent letter in which
'you ask the following questions concerning the use of
stickers to cast write-in votes in a municipal election:

"l. Are stickers with the person's name
printed on them valid for use in a municipal
election? If so, the voter must adhere the
sticker and then mark the ballot for it to
be counted.

2. Are stickers with the person's
name and a printed X on them a valid
way to cast a vote? 1In other words, the
voter simply adheres the sticker on the
ballot without marking the ballot with a
pencil."

The provisions of Title 30 which pertain to the manner
in which a town election is to be conducted do not specifically
address the question of whether "stickers" are permitted to be
used to cast a write-in vote. However, 30 M.R.S.A. §2066 (1978)
provides in relevant part"

"Except as otherwise provided by this
Title or by charter, the method of voting
and the conduct of a municipal electlon are
governed by Title 21."

Title 21 contains two statutes which regqgulate the use of
"stickers" in casting a write-in vote. 21 M.R.S.A. §921(2)
(1980~1981 Supp.), which applies only to primary elections,
specifically permits the use of such "stickers." 21 M.R.S.A.
§922(2) (A) (1980~1981 Supp.), which applies to general elec-
tions, expressly forbids the use of "stickers" to vote for a
write-in candidate. See generally Op. AAtt”.Gen., September 12,

1980. We believe that with respect to the use of "stickers" in
a municipal election, 21 M.R.S.A. §921(2) (1980-1981 Supp.) applies




and therefore, we conclude that write-in "stickers" may be
used in such elections. We find clear support for our con-
clusion in the language of 30 M.R.S.A. §2061(5) (I) (1980-1981
Supp.) which provides: '

"5. Ballots, specimen ballots and
instruction cards shall be prepared by the
[town] clerk according to the following pro-
visions:

* * *

I. Instruction cards containing the
substance of Title 21, . sections 861

to 863, 891, B892, 921, 923, 1579 and
1580, to guide voters in obtaining

and marking ballots and to inform them
of penalties for improper conduct shall
be printed."

'.f

In view of the fact that 30 M.R.S.A. §2061(5) (I) (1980-1981 Supp.)
explicitly refers to 21 M.R.S5.A. §921, we believe that the use

of "stickers" at a municipal election is governed by that statu-
tory provision. Accordingly, we answer your first question by
stating that "stickers with the person's. name,printed on them
[are] walid for use in a municipal election.”

We believe the answer to your second question is found
in the plain language of 21 M.R.S.A. §921(2) (1980-1981 Supp.)
which provides: :

"A voter shall mark his ballot at a
primary election with a cross...or ‘a check
mark...according to the following provisions:

* * *

2. If he wishes to vote for a person

whose name is not on the ballot,.he shall
write the name and municipality of residence
or paste a sticker containing the name and
municipality of residence in .the blank space

/

1. We should point out that in a recently issued opinion,
we concluded that 21 M.R.S.A. §921(2) (1980-1981 Supp.) does
not apply to minicipal elections to the extent that it requires
a write-in vote to include the person's municipality of residence.
See Op. Atty. Gen.; April 22, 1981. Our opinion was premised upon
the language of 30 M.R.S.A. §2061(5) (B) (1978) which provides:

‘"at the end of the list of candidates for
each office there shall be left as many blank
spaces as there are vacancies to be filled,
in which a voter may insert the name of anv
person for whom he desires to vote."

(emphasis added).
We have enclosed a cnpy of our opinion dated Aprll 22, 1981

for your information.
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provided at the end of the list of candi-

dates for nomination to the office in question,
with the surname first or last. He shall then
place the mark in the square at the left of it."

In our view, section 921(2) clearly contemplates that
a write-in "sticker" will contain only_the name and municipality
of re51dence of the write-in candidate“ and that the voter him-
self "shall then place the [cross or check] mark in the square
at the left of" the blank space. 3 wWe interpret 21 M.R.S.A. §921(2)
as requlrlng a voter who wishes to cast a write-in vote to do more
than 51mply adhere a "sticker" containing a pre- printed cross or
check mark. 1In particular, we believe that such a voter must
actually "mark his ballot...with. a cross... or a check mark...."
Accordingly, it is our conclusion that a write-in vote should not
be counted where the voter has merely adhcred a “sticker" containing

2. We wish to re-emphasize that in the context of a
town election, unless .otherwise provided by the town charter,
a write-in vote need not include the candidate's municipality
of residence. See note 1, supra. See also Op.Att.:., Gen., April
22, 1981. :

3. We should alsoc point out that pursuant to 30 M,R.S.A.

§2066 (1978), the provisions of Title 21 govern the method of voting
at a. municipal election "[e]xcept as otherwise provided" by Title
30 "or by charter." Consequently, a town is free to regulate by
charter; the manner of castlng write-in votes, including the use

or "stickers", in a municipal ‘election. Cf. Op. Attv. Gen.,
October 31, 1980. Accordlngly, this opinion is premlsed upon the
assumption that the town in question either does not have a charter
or, if it does, the terms of that. charter are such that 21 M,R.S.A.
§921(2) (1980-1981 Supp.), governing the use.of "stickers" generally,
applies to a town election. -




the candidate's>name and a pre-printed cross or check mark,
but hﬁs not actually marked his ballot with a cross or check
mark.

I hope this information is helpful to you.

/J7\MES E. TIERNEY |
[ﬁttorney General /

Simcerely,

JET :8m

4. Our conclusion is not altered bv the fact that
21 M.R.S.A. §925(4) (1980-1981 Supp.) provides that "[i]f
a voter marks his ballot in a manner which differs from'the
instructions at the top of the ballot but in such a manner
that it is possible to determine the voter's choice then the
vote for the office or question concerned shall be counted."
As was the case with respect to 21 M.R.S.A. §921(2), we
construe the foregoing language from 21 M.R.S.A. §925(4) as
requiring that a-voter actually mark his ballot in some fashion
so as to indicate his€ choice, In our view, section 925(4)
is simply not applicable where -a voter fails to make a mark
upon his ballot, but merely adheres a pre-printed sticker con-
taining a cross or check mark.



