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JAMES E. TIERNEY
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ATTORNEY GENERAL

STATE OF MAINE
DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL
AUGUSTA, MAINE 04333

April 22, 1981

Honorable Walter W. Hichens
Maine State Scnate

State House

Augusta, Maine 04333

Dear Senator Hichens:

This will respond to your letter of March 25, 1980
in which you seek our opinion as to "whether the name of
the town is required after the name of write-in .candidates
in municipal elections, especially regarding budget committee
members." '

At the outset we must acknowledge that the .answer to
your question is not entirely clear. Consegquently, we do
not believe we can provide a definitive response to your
1nqu1ry. Nevertheless, for the reasons discussed below, -
it is our opinion that in order to properly cast-a valid
write-in vote in a town election it is not necessary for a
voter to include the municipality of residence of the write-
in candidate.

Our response to your question begins with an examination
of 30 M.R.S.A. §2066 which provides in relevant part:

"Except as otherwise provided by this
Title or by charter, the methed of voting and
the conduct of a municipal election are governed
by Title 21."

Section 2066 thus states the general rule that the provisions
of Title 21 govern the "method of voting" at a municipal election
"except as otherwise provided" by Title 30 or by municipal charter.

'Accordingly, our attention must first focus on those provisions

of Title 21 which pertain to write-in voting.

In-1961 the Legislature enacted a comprehensive revision of
the election laws, as part of which a voter was permitted to cast
a write-in vote for a person by merely writing the name in the
blank space provided at the end of the list of candidates or
nominees for the office in question and by placing a cross or check
mark in the square adjacent to the blank space. See 21 M.R.S.A.
§§921, 922 (1965), as enacted bv, P.L. 1961 c. 360, §§65, 66. By
virtue of Chapter 65, §§20, 21, of the Public Laws of 1971, the
Legislature amended sections 921 and 922 of Title 21 to'require




a write-in vote to include the municipalitv of residence of
the write-in candidate. For example, 21 M.R.S.A. §921(2)
(1980~1981 Supp.), which governs the manner of voting at

a primary election, provides in relevant part:

"A voter shall mark his ballot at a
primary election with a cross... or a check mark...
according to the following provisions:

* * *

2. If he wishes to vote for a person whose
name is not on the ballot, he shall write

the name and municipality of residence or:
paste a sticker containing the name and
municipality of residence in the blank space
provided at the end of the list of candidates
for nomination to the office in question with
the surname first or last. He shall then
place the mark in the square at the left of
it."

Section 922(2) of Title 21 contains a virtually identical pro-
vision with respect to write-in votes at a general election,

with the exception that stickers may not be used to cast a
write-in vote at a general election. See alsoc Op. Attv. Gen.,
September 12, 1980. In 1971, the Legislature also mandated
that primary election ballots and general election ballots

shall contain instructions indicating that write-in votes "must
show the municipality of residence of each write~in candidate."
21 M.R.S:A., §§70112)(A) and 702(2) (c) (1980-1981 Supp), as amended
by, P.L. 1971, c.65, §§17, 18.

Finally, 21 M.R.S.A. §925(2) (D) (1980-1981 Supp.), as amended
by, P.L. 1975, ©.502, provides:

"2. A ballot held to be defective by the
warden or ward clerk shall not be counted

for the office, candidate or question affected
by the defect, as follows:

* * *

D. If a voter marks a write-in square for
an office, but does not write in a name and
municipality of residence in the blank space

. provided to the right of the write-in square,

" ‘the vote for that office shall not be counted."

If the foregeing provisions of Title 21 apply to town elections,
it is apparent that at such elections a voter wishing to cast

a write-in vote must include the municipality of residence of
the write~in candidate. Consequently, we must determine whether
the manner of casting write-in votes at a town election is
"otherwise provided" for bv Title 30<

1. In view of 30 M.R.S5.A. §2066(1978), it is apparent
that a munic? ity may provide in its charter



We have examined the various provisions of Title 30

" and have located, only one which appears to address the issue

of casting write-in votes in a town election. 30 M.R.S.A,
§2061 (5) (B) {1978) provides:

"Ballots, specimen ballots and instructions
cards shall be prepared by the clerk according to
the following provisions:

® * *

B. At the ehd of the list of candidates
for each office there shall be left as
many blank spaces as there are vacancies
to.be filled, in which a voter may insert
the name of any person for whom hekdesires
to vote." W N

(emphasis added).

On its face, the language of 30 M.R.S.A. §2061(5) (B) does
not requlre a voter.to include the name of the_mun1c1pa11ty of
a write-in candidate for a town office. Thus, it is arguable
that section 2061(5)(B) provides statutory authorltv for the
proposition that in a town election a write-in vote may be
cast and counted for a person without including the person's
municipality of residence. This argument finds additional
support in the fact that a town election ballot need not include
any reference to the municipality of residence of "properly nominated
candidates."” See 30 M.R.S.A. §2061(5) (A) (1978). Compare 21 M.R.S.A.

-§8§701(2) (B) and 702{1) (1980-1981 Supp). 'Moreover,'unlike-Zl

M.R.S.A. §§701(2) (A) and 702(2} (¢) (1980-1981 Supp.): 30 M.R.S:A.
§2061(5) (1978) does not require that a town election ballot con-

tain any instructions indicating that the munlC;pallty of residence
is a necessary condition to casting a write-in vote. Indeed, nothing
in 30 M.R.S.A. §2061(5), which specifies how a town election ballot
is to be prepared, indicates that the municipality of residence of
any candidate (either nominated or as a write-in) must appear on the

for the method of voting for a write-in candidate. . In the
event that a municipality has chosen to regulate write-in
voting for a town office by charter provision, the terms

of the charter would be controlllng. Cf. Op.Atty.Gén., October
31, 1980. Consequently, this opinion is premises upon the
assumption that the town - in questlon either does not have a
charter or, if it does, the provisions of that charter do not
address the issue of write-in votes.




ballot. Similarly, 30 M.R.S.A. §2061(6), which requires.

the posting of specimen ballots "[alt least 4 days prior

to the election...," only requires that the specimen ballot
contain "the name and office designation of each candidate."”
Thus, with respect to town elections, the Legislature has

not shown the same concern with the need to include a candi-
date's municipality of residence on the ballot as it has with
respect to elections for federal, state and county offices.

In view of the foregoing, we believe a reasonable argument

can be made that 30 M.R.S.A. §2061(5) {1978) "otherwise provides"
for the casting of write-in votes at a municipal election such
that the provisions of Title 21 do not apply. See 30 M.R.S.A.
§2066 (1978).

On the other hand, we are not unaware of the fact that
30 M.R.S.A. §2061(5)(B)(1978) is susceptible of a contrary inter-
pretation. It is possible to construe section 2061(5) in its
entirety as merely providing gquidance to town clerks in the

preparation of "[b]allots, specimen ballots and instruction cards...

For example, nothing in section 2061(5) explicitly purports to
delineate the manner in which votes, including write-in votes,.

in a town élection are to be cast. In our view, 30 M.R.S.A. §2061
(5) (B) can reasonably be interpreted as merely requiring that
ballots for a town election contain a sufficient number of blank
spaces in which a voter may insert the name of a write-in candi-
date. In other words, subsection (5) (B) can be construed as
requiring town election ballots to be prepared so as to permit
voters to cast a write-in vote, not as specifying the manner in
which such a write-in vote may be properly cast. This argument
finds support in the language of 30 M.R.S.A. §2061(5) (I)(1980-1981

. Supp.) which provides: .-

"I. Instruction cards containing the substance

of Title 21, sections 861 to 863, 891, 892, 921,
923, 1579 and 1580, to guide voters in obtaining
and marking ballots and to inform thém of penalties
for improper conduct shall be printed.”

‘(emphasis added). Thus, éubsection (5) (I) specificéliy refers

to 21 M.R.S5.A. §921 which, as noted earlier, has been amended to
require the inclusion of a write-in candidate's municipality of
residence. 1In this regard, however, we would note that 30 M.R.S.A.

52061(5)(1) was in existence when 21 M.R.S.A. §92] merely reguired
.a-write-in vote .to include the’ candidate's name, Until 1971, the

language of 21 M.R.S,A. §921 and 37 M.R.S.A. §2061(5) (B} was
entirely con51stent.' Consequently, we are reluctant to view
the continued reference to 21 M.R.S.A. §921 in 30 M.R.S.A. §2061

‘(5) (I}, as evidence that the Legislature intended P.L. 1971, c.65,
-§20 to apply to-municipal elections,particularly since the language
.of 30 M.R.S.A. §2061(5) (B) has been left intact. Moreover, we

have examined the legislative history of P.L. 1971, ¢.65, as well
as P.L. 1975, c. 502 {(amending 21 M.R.S.A. §925(2) (D)), and have
found no evidence .to indicate whether the Legislature contemplated
those statutory eﬁagtments to apply to town elections.

As we noted at the outset of. this opinion, and as is probably
apparent from the foregoing discussion, we are uncertain as to



the correct interpretation of 30 M.R.S.A. §2061(5) (B) and,
consequently, are unable to provide a definitive response

to your inguiry. Nevertheless, we are also cognizant of the

fact that the subject-matter of your inquiry relates to an

issue of fundamental importance, involving, as it does, the

right of an individual to vote for the person of his choice.

Cf. Opinion of the Justices, Me., 369 A.2d 233, 245 (1977);

leby v. English, 110 Me. 449, 86 A.975 (1913). Given the
ambilguous nature of 30 M.R.S.A. §2061(5)(B), and bearing in

mind the ‘important interests at stake, we believe we should

adopt that interpretation of section 2061(5) (B) which, if
reasonably possible, avoids imposing an additional requirement
upon a voter's ability to cast his vote for the person of his
choice. .We believe this conclusion is consistent with the
general rule of statutory construction that, in the absence of
evidence indicating a legislative intent otherwise, lawspres-
cribing the procedure by which & ballot is to be cast should

be given an interpretation favoring the voter. See generally,

C. - Sands, 3 Statutes and Statutory Construction, §71.15 at 366
(4th ed., 1974). Accordingly, while we cannot provide a definitive
answer to your guestion, it is our opinion that pursuant to

30 M.R.S.A. §2061(5) (B) a person may cast a write-in vote in

a town election by simply inserting the name of the candidate

for whom he wishes to vote and by making a cross or check mark’

in the square to the left. Stated in a slightly different manner,
we conclude that the provisions of Title 21 requiring a write-in
vote to include the candidate's municipality of residence do not
apply to town elections because 30 M.R.S.A2 §2061(5) (B) "otherwise
provide[s]." See 30 M.R.S.A. §2066(1978).

Finally, in your letter of March 25, 1981 you have made
specific reference to casting write—in votes for "budget committee
members." Initially, it should be observed that a budget committee
may be established "by town meeting vote or charter provision.”

30 M.R.S.A. §2061(4)(1978). Thus, a town is free to decide (1)
whether it wishes to establish a budget committee and (2) how the
members of that committee are to be selected. In the event that a

2. We should also point out that it is our under=-
standing that the purpose of requiring a write=-in vote to
include the candidate's municipalitv of residence is to
facilitate the identification of the candidate. 1In the.
context of a town election, it.would appear that the diffi-
culty in identifying write-in candidates is far less signi-
ficant than is likely to arise in. the context of an election
for federal, state and county offices.



town decides, either by town meeting vote or by charter
provision, to provide for the election of budget committee
members by ballot, our conclusion that 30 M.R.S.A. §2061

(5) (B) governs the method of casting write-in.votes applies
with equal force to such an election. Of course, the town
may provide for the appointment of budget committee members.

I hope this information is helpful to you.  Please feel
free to call upon me if I can be of further assistance.

,&Tycerely,
r l

;f /
L\W

/ JAMES E. T.T.ERNEY
i//fmttorney General
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