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JAMESE, TIERNEY )
ATTORNEY GENERAL

STATE OF MAINE
DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL
AUGUSTA, MAINFE 04233

April 2, 1981

W. G. Blodgett, Executive Director
Maine State Retirement System
State House

Augusta, Maine 04333

Dear Mr. Blodgett:

You have requested this office to issue an opinion regarding
the transferability of credit among participating local districts
("p.1.d.'s") with special benefit plans. The specific question
posed is whether an employee of a p.l.d. with ]7 years of service
under a 20~year/l1/2 pay plan (under § 1092(3))= / may employ that
credit toz?rd a 25-year/2/3 pay plan (under § 1121(8)) in another

We conclude ‘that he may not transfer the creditable
service automatically but that the new employer may accept the prior
time in fulfilling the new plan by agreeing to pay the additional
costs which will be generated by so doing.

This problem is controlled by § 1092(11), which reads in
pertinent part as follows:

\ Any member of the retirement system whose service
is terminated as an employee, either as defined
in section 1001 or as an employee of a par-
ticipating local district, shall, upon subsequent
reemployment as such an employee but with a new
employer, provided he shall not have previously
withdrawn his accumulated contributions, thereupon
have his membership transferred to his account
with his new employer, and .shall be entitled to

1/ A1l sectlon references are to Title 5 M.R.S.A., ‘unless other-
wise noted.

2/ We assume this member has not withdrawn his contributions.
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+ all benefits based on creditable service and
earnable compensation with the previous employer
and the provisions of this chapter in effect
with respect to the previous employer at the date
of termination of service by the member, which
do not require additional contributions by the
new employer. The new emplover may elect to
include the creditable Bervice and earnable
compensation with the previous emplover with
the creditable service and earnable compensa-
tion with the uew em:loger, and shall then make
such contributions, from time to time, as may be
necessary to provide the benefits under the
retirement system for the' member as have accrued
to him Ly reason of his previous employment and
may accrue to him by reason of his new emplovment.
All funds in the retirement system contributed
by his former employer on ac¢count of his previous
employment shall be transferred to the account
of the new employer and shall be used to
.liquidate the liability incurred by reason of
such previous employment.

(Emphasis added)

This landuage describes, in a reasonably clear manner, what happens
in a situation such as the one posed. The employee retains any
credits earned with the prior employer to the extent that they
entitle him to specific, identifiable benefits, such as, for example,
a minimum benefit after a certain number .of years.

Here, however, a different situation is presented. The member
has not earned any minimum benefit under his previous special plan
because that plan, like most special plans which offer higher bhene-

‘fits after a limited amount of service, does not have a minimum

vesting requirement. The special benefit plans offered under the
Maine State Retirement System statute appear to contemplate strict
compliance with the term of service reguirement as a condition to
receiving benefits.

In some instances, such as the one presented, however, to
require such strict compliance with each local plan would work a
hardship on persons transferrlng between or among districts by
redering valueless their previous service for purposes of meeting
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the requirements of the new employer's special plan. We think
this isg" a situation in which the Legislature intended that the
rule set out in § 1092(1l1l) apply. Since it appears to apply. by
its specific terms to all plans available under the Maine State
Retirement System, we see no reason to make an exception for
special plans. We therefore conclude that credits earned under

a previous employer's special plan are transferable to a new
employer with a difforent plan but only if the new employer is
willing to absorb the difference in cost between the old plan and
the new plan for the years already served and the full cost for the
time served under the new plan. -

If you have any further questions, please feel free to

‘contact this office,

v truly yours,

PAUL F. MACRI _
. Agsistant Attorney General

PFM:mfe



