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JAMES E. TIERNEY 
ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE A'ITORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04J:l3 

March 17, 1981 

Honorable Beverly Bustin 
Maine State Senate 
State House 
Augusta, Maine 04333 

Dear Senator Bustin: 

This will respond to your request for an interpretation 
of the language of 15 M.R.S.A. §3314 (1) (D) (1980). In parti­
cular, you have inquired whether that statute prohibits a 
Juvenile Court Judge from committing a person over the age 
of 18, who has been adjudicated as having committed a juvenile 
crime prior to attaining 18 years of age, to the Maine Youth 
Center. 

By virtue of Chapters 501-513 of the Public Laws of 1977, 
the Legislature adopted the Maine Juvenile Code. See 15 
M.R.S.A. §3001 (1980). A juvenile is defined as "any person 
who has not attained the age of 18 years." 15 M.R.S.A. §3003 
(14) (1980). Conversely, an adult "means a person 18 years of 
age or over." 15 M.R.S.A. §3003(2) (1980). The Legislature 
has granted the District Court "exclusive original jurisdiction 
... of proceedings in which a juvenile is alleged to have committed 
a juvenile crime .... " 15 M.R.S.A. §3101 (2) (A) (1980). See also 
15 M.R.S.A. 3003(15) (1980). With respect to adults whoare-­
alleged to have committed a juvenile crime prior to reaching 
the age of 18, 15 M.R.S.A. §3101(2) (D) (1980) provides: 

"Juvenile courts shall have exclusive original 
jurisdiction over proceedings in which an adult is 
alleged to have committed a juvenile crime before 
attaining his 18th birthday. For purposes of such 
proceedings such adult shall be considered a juvenile." 
(emphasis added). 

In the event that a juvenile has been adjudicated as having 
committed a juvenile crime, the Legislature has granted the 
Juvenile Court a wide range of dispositional alternatives. See 
15 M.R.S.A. §3314(1980). For example, the Court may release the 
juvenile to the custody of his parents or other legal guardian. 
15 M.R.S.A. §3314(1) (A) (1980). The Court is also empowered to 
order the juvenile to participate in a work program, or to make 
restitution to the victim or to pay a fine. See 15 M.R.S.A. 
§3314 (1) (B), (E) and (G) (1980). The Court mayalso order that 
a "juvenile" be placed "in a foster home, group care home or 
halfway house, or for the provision of services to a juvenile in 
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his own home.II 15 M.R.S .A. §3314 (1) (C) (1980). The Court 
is also authorized to "commit the juvenile to

1
the Maine 

Youth Center." 15 M.R.S.A. §3314 (1) (F) (1980). 'I'he Court 
also has discretion to suspend any sentence it imposes upon 
a juvenile and place him on probation, or to unconditionally 
discharge the juvenile. 15 M.R.S.A. §§3314 (1) (I) and (2) (1980). 

In all of the statutory provisions referred to above, the 
Court is authorized to impose a sentence upon a "juvenile." 
However, 15 M.R.S.A. §3314(1) (D) (1980) specifically refers 
to an adult who has been adjudicated as having committed a 
juvenile crime prior to attaining the age of 18. It provides: 

"The court may commit a person over the age 
of 18 years to the Department of Mental Health and 
Corrections if he is adjudicated as raving committed 
a juvenile crime prior to attaining ~8 years of age or 
upon revocation of probation for placement in a foster 
home, group care home or halfway house, or for the 
provision of services to that person in his own home." 
(emphasis added). 

Based upon the information contained in your opinion request, 
it appears that a question has arisen as to whether 15 M.R.S.A. 
§3314(1) (D) limits a Juvenile Court's authority to commit an 

2 adult, between the ages of 18 and 21, to the Maine Youth Center. 
Apparently, section 3314(1) (D) has been interpreted as permitting 
a Juvenile Court Judge to commit an adult who has been adjudicated 
as having committed a juvenile crime prior to reaching the age 
of 18, only ''for placement in a foster home, group care ho~e or 
halfway house, or for the provision of services to that person 
in his own home." 

We do not believe the Legislature intended section 3314(1) (D) 
to be given such a restrictive construction. As noted earlier, 
the Legislature has clearly stated that an adult who is alleged 
to have committed a juvenile crime prior to attaining his 18th 
birthday "shall be considered a juvenile" for purposes of the 
Maine Juvenile Code. 15 M.R.S.A. §3101(2) (D) (1980). Moreover, 
the Legislature has explicitly authorized the Juvenile Court 
to "commit [a] juvenile to the Maine Youth Center." 15 M.R.S.A. 
§3314 (1) (F) (1980). Furthermore, 15 M.R.S.A. §3316(2) (A) (1980) 
specifically empowers the Juvenile Court to commit a juvenile to 
the Maine Youth Center for a period extending beyond his 18th 

1. The Court may also impose a "split sentence" upon 
a juvenile to the Maine Youth Center for a period of deten­
tion not to exceed 30 days. 15 M.R.S.A. §3314(1) (H) (1980-
1981 Supp.). 

2. Commitments to the Maine Youth Center may only last 
until the age of 21. See 15 M.R.S.A. §2714 (1980); 15 M.R.S.A. 
§3316 (2) (A) (1980). 
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birthday. 3 Finally, to conclude that section 3314(1) (D) 
precludes a Juvenile Court from committing to the Maine 
Youth Center an adult, who has been adjudicated of commi­
tting a juvenile crime prior to reaching adulthood, would 
lead to the anomalous result that such a person is immune 
from commitment to the Youth Center merely because of the 
fortuitous event of having reached 18 at the time of the 
juvenile hearing. In the absence of clear evidence that the 
Legislature intended such a result, we will not interpret 
15 M.R.S.A. §3314(1) (D) to produce it, particularly in light 
of the Law Court's admonition that the Juvenile Code was 
designed to provide flexibility to the Juvenile Court in 
devising the most appropriate disposition of ju-venile offenders. 
See State v. Gleason, Me., 404 A.2d 573(1979). 

In view of the foregoing, we do not interpret 15 M.R.S.A. 
§3314(1) (D) as prohibiting the commitment to the Maine Youth 
Center of an adult who has been adjudicated as having committed 
a juvenile crime prior to reaching the age of 18. Rather, we 
believe section 3314 (1) (D) was intended to make it clear that 
a Juvenile Court may commit an adult to the Department of Mental 
Health and Corrections for the purposes of placement "in a 
foster home, group care home or halfway house, or for the pro­
vision of services in his own home," notwithstanding the fact 
that he is not longer a minor. Accordingly, we read 15 M.R.S.A. 
§3314(1) (D) as an expansion, not a limitation, of the disposi­
tional alternatives available to the Juvenile Court when dealing 
with a juvenile offender. 

I hope this information is helpful to you. Please feel free 
to call upon me if I can be of further assistance. 

JET: sm 

<, ·r 
TIERNEY ~ 
General / 

3. 15 M.R.S.A. §3316 (2) (A) (1980) provides in relevant 
part: 

"A commitment of a juvenile to the Department 
of Mental Health and Corrections, including a commit­
ment to the Maine Youth Center, pursuant to section 3314, 
shall be for an indeterminate p~riod not to extend beyond 
the juvenile's 18th birthday unless the court further 
limits or extends the indeterminate commitment .... " 


