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ST A TE OF MAINE 
lnter,Departmental Memorandum Date March 9, 1981 

.To W. G. Blodgett, Executive Director 

From Paul F. Macri, Assistant 

Dept.Maine State Retirement System 

Dept.Attorney General 

Subject _______________________________________ _ 

Bill: 

You have asked me to informally examine the question of 
whether i!/is permissible to change beneficiaries under 
§ 1126 (2) T options 2:1 through 4, after the commencement of 
the retirement allowance. These options provide for a retire­
ment allowance to the retiree and a benefit to a beneficiary, 
should he or she survive the retiree. We understand that the 
System currently does not allow such changes, and we believe 
that that practice is consistent with the statute. In the 
absence of contrary legislative history, of which there is 
none, we would uphold the established administrative practice 
of the System. 

Two portions of the statutory language support the 
System's interpretation. Section 1126(2) reads, in pertinent 
part: 

•.. Any option may be elected at any 
time prior to the commencement of pay­
ment of a service retirement allowance 
.... Such an election may be revoked 
by the member by written notice to the 
executive director at any time prior to 
commencement or payment of the service 
retirement allowance. 

[Emphasis supplied] 

The language describing options 2 through 4 states that a 
beneficiary's name under these options must be "filed with the 
executive director at the time of retirement ••.• 11 § 1126 (2) 
[emphasis supplied]. Neither portion of the statute provides 
a mechanism for changing either the elected option or bene­
ficiary. It can be inferred that the Legislature did not 
contemplate the possibility of changes after the retirement 
allowance became effective. 

1/ All references herein to sections are to Title 5 M.R.S.A., 
unless otherwise noted. 
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There is also a basis in policy for not permitting changes 
in beneficiaries under options 2, 3 and 4. When any of those 
options is elected, the benefit for both retireee and bene­
ficiary must be actuarially determined. Each change in 
beneficiaries would require a new determination and a consequent 
change in the retirement allowance and benefit to the beneficiary. 
While this might not be difficult for each given change, in the 
aggregate, it might become burdensome. Further, in the event 
the designated beneficiary predeceases the retiree and a change 
is allowed, the System will almost certainly pay out more than it 
would have if no substitution were allowed. 

For these reasons, we think that the practice currently 
followed by the System of not permitting changes in beneficiaries 
after the allowance has begun represents a reasonable and 
supportable interpretation of the statute. We understand that 
this practice may mandate a harsh result in the situation where, 
for example, the retiree and the hamed beneficiary are divorced 
after the commencement of the retirement allowance. This problem, 
however, is more appropriately handled by legislation. 

{2p ;.;t__:__ 
PAUL F. MACRI 
Assistant Attorney General 
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