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ST A TE OF MAINE 
Inter-Departmental Memorandum Date February 2 0 , 19 81 

To Philip Gingrow, Asst. Exec, Dir, 

From __ P_a_u_l_F_. _M_a_c_r_i_· .,__,_A_s_s_i_· s_t_a_n_t __ 

D~~ Retirement System 

Dept. Attorney General 

Subject _C_o_m-,-4-p_u_t_a,....t-:1=-· _o--.-n_o_f-:-M_._i __ l_i-:t=-a_r~y_S-=e=-r:::-v:--::i_c_e_C_r_e_d_i_t __ f_o_r_S_t_a_t_e_P_o_l_i_c_e_R_e_t_i_r_e_e_s ___ _ 
Retired Prior to July 1, 1976 

= 
Your memo on this subject describes a problem in computing the 

reti7ement benefits of State Police officers retired under §1121(1) 
(C)- prior to July 1, 1976 who are seeking additional credit for 
military service under §1094(13). A preliminary issue, however, is 
whether such officers are entitled to this credit. An opinion of 
this office dated September 8, 1978, concluded that, after the enact­
ment of P.L. 1975, c. 622, military credits under §1094(13) were 
available to persons already retired under the special plan covering 
State Prison guards. Having reviewed the legislative history of 
§1094(13) and of the State Police special plan, including the history 
of P.L. 1975, c. 622, §41, we conclude that the reasoning put forth 
in that opinion is equally applicable to the State Police plan and 
that State Police officers retired prior to July 1, 1976 are indeed 
entitled to purchase military credit under §1094(13). 

We further conclude that your current method of computing 
retirement allowances under special plans with military credit under 
§1094 (13) is consistent with §1121(1) (C) as amended by P.L. 1975, 
c. 622, §41. As I understand it, the present method is to add to 
the current retirement benefit, which is based on the retiree's 
final salary year, an amount representing 2% of what would have been 
his average final compensation, had he retired after July 1, 1976, 
for each creditable year of military service. This is consistent 
with the specific language of §1121(1) (C) as amended, which provides 
that a State Police officer may receive, as part of his retirement 
allowance, 

an additional 2 percent of his average final 
compensation for each year of membership 
service not included in determining eligibility 
for retirement under this paragraph. 

The alternative method which has been suggested is to base the 
entire retirement benefit on average final compensation by re­
computing the basic benefit on the basis of the retiree's three 
highest years and adding to that the 2% of the average final compen­
sation per year for military service. The argument supporting the 
second method is apparently that it would be more logically con­
sistent because the 2% addition to §1121(1) (C) was added at the 
same time that "average final compensation" was substituted for 
"current annual salary." See P.L. 1975, c. 622, §41. 

We do not find this argument persuasive as regards the applica­
bility of the 2% provisions to persons already retired at the time 
of the enactment of Chapter 622. Nothil.g in the legislative history 

y All statutory references unless otherwise noted are to Title 5, 
M.R.S.A. 
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of Chapter 622 indicates that the Legislature intended that persons 
already retired would have to have their entire benefit recomputed 
on ~n.averaqe ~fnal compensation basis i~ o7der.to qualify for the 
additional~~%.- In the absence of such indication, we cannot read 
such a change into the statute where the language apparently 
directs a different result. 

The 1978 opinion, cited above, clearly establishes that not­
withstanding the generally prospective effect of the 2% provisions, 
as to military credits they do apply to persons retired prior to 
the effective date of Chapter 622. We think that your approach, 
which combines the "current annual salary" basis under which those 
persons retired with 2% of average final compensation, as dictated 
by c. 622, is a rational and acceptable one. In situations such 
as this, where the statutory language and history are less than 
clear, we reiterate the thought found in~· prior opinion that the 
Retirement System has some latitude in interpreting the statute. 
This is especially true where, as here, the interpretation has 
been applied over a substantial period of time and a change would 
result in significant administrative problems. When there is no 
clear legal answer to a given question, weight should be given to 
a reasonable administrative interpretation. 

We hope this 
questions, please 

PFM: jg 

answers the question posed. If you have 
feel free to contact this office. 

(2Q J. ~ 
PAUL F. MACRI 
Assistant Attorney General 

cc: Mr. Robert Towne, Actuary 

further 

y Indeed, as a practical matter such an option is illusory 
if the benefit after recomputation is substantially equal 
to the original benefit without the additional 2%. 


