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RICHARD s. COHEN 

ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, I\IAINE 043:13 

February 4, 1981 

Honorable Polly Reeves 
House of Representatives 
State House 
Augusta, Maine 04333 

Dear Representative Reeves: 

. e/-/3 

This will respond to your letter of January 2, 1981 in 
which you seek our opinion on the following question: 

"May a municipality invest its funds in shares 
of a trust where the investment of the trust 
assets are limited to certificates of deposit, 
repurchase agreements, treasury bills or other 
government securities in which municipalities 
are currently permitted to invest?" 

At the outset, we must acknowledge that the answer to 
your question is not entirely clear and, consequently, we 
do not believe we can provide a definitive response to your 
inquiry. Nevertheless, for the reasons discussed below, we 
conclude that municipal funds may not be invested in the 
type of trust arrangement described above. 

With respect to the investment of municipal funds, the 
Legislature has enacted 30 M.R.S.A. §5051(1978) which specifies 
the types of investments the municipal officers, acting through 
the municipal treasurer, may make. In particular, section 
5051 provides, in relevant part: 

"Reserve funds, trust funds and all funds shall 
be deposited or invested by the treasurer, by direc­
tion of the municipal officers, as follows: 

1. Banks. Deposited in savings banks, trust 
companies and national banks in the State. 

2. Building and loan associations. Invested 
or deposited in state or federal building and loan 
or savings and loan associations. 

3. Savings banks investments. Invested accord­
ing to the law governing the investment of funds of 
savings banks in Title 9-B, chapter 55. 

* * * 
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4. Trust company or national bank. The muni­
cipal officers are authorized and may, where the 
terms of the instrument, order or article creating 
the fund do not prohibit, designate in writing a 
trust company or national bank having its principal 
office within the State, for the purpose of invest­
ment and may consent to the investment of such funds 
in a common trust fund maintained by said trust company 
or bank for investment under the rule of prudence 
set out in Title 18, section 4054.1 

* * * 

6. Credit unions. Invested in credit unions 
located in this State organized under the laws of 
this State or of the United States. 112 

An examination of the foregoing statutory provisions 
reveals that there is no specific authorization for the 
investment of municipal funds in the manner described in your 
opinion request. While 30 M.R.S.A. §5051(3) permits the invest­
ment of municipal funds "according to the law governing the 
investment of funds of savings banks in Title 9-B, chanter 55," 
the provisions of the latter statute simply authorize ~avings 
banks to invest in certain types of "securities," and do not 
purport to authorize investments in a trust. Moreover, the 
only reference in section 5051 to the investment of funds in 
any type of "trust" appears in subsection (4), the plain language 
of which only applies to a "common trust fund" maintained by a trust 

1. The "rule of prudence" which formerly appeared in 
18 M.R.S.A. §4054 has been recodified in 18-A M.R.S.A. ~7-302 
(1980 Pamphlet) as part of the Maine Probate Code. 

2. 30 M.R.S.A. §5051 (3) (A) places a lir:1itation on the 
maximum amount which may be invested in any security or tyoe 
of security while 30 M.R.S.A. §5051(5) requires that collateral 
or insurance be provided in the event municipal deposits exceed 
a certain amount. 
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company or nati~nal bank having its principal office in the 
State of Maine. Thus, our reading of 30 M.R.S.A. §5051(1978) 
leads us to conclude that there is no specific statutory author­
ization to invest municipal funds in the manner you have des­
cribed. 

We have also considered whether a municipality mav invest 
its funds in the manner you have described pursuant to its 
"home rule" powers, notwithr;tanding the fact that 30 M.R.S.A. 
§5051 (1978) does not provide statutory authority to do so. 
Article VIII, pt. 2, §1 of the Maine Constitution provides: 

"The inhabitants of any municipality shall 
have the power to alter and amend their charters 
on all matters, not prohibited by Constitution or 
general law, which are local and municipal in 
character. The Legislature shall prescribe the 
procedure by which the municipality may so act." 

In accordance with this constitutional provision, the Legislature, 
by virtue of Chapter 563 of the Public Laws of 196q, has enacted 
30 M.R.S.A. §§1911-1920 (1978) "to implement the home rule powers 
granted by the Constitution of the State of Maine .... '' 30 M.R.S.A. 
§1911 (1978). In particular, 30 M.R.S.A. ~1917 (1978) orovides in 
pertinent part: 

"Any municipality may, by the adoption, 
amendment or repeal of ordinances or bylaws, 
exercise any power or function which the 
Legislature has power to confer upon it, 
which is not denied either expressly or by 
clear implication .... " 

As a result of both the constitutional provision adopted by 
the people and the implementing statutes enacted by the Legis­
lature, municipalities have been granted "very broad Home Rule 
powers," pertaining to matters which are local and municipal in 
character provided such powers have not been prohibited or 
denied either expressly or by clear implication. Begin v. 
Inhabitants of the Town of Sabattus, Me., 409 A.2d 1269, 1274(1979) 

3. We would point out that the term "common trust 
fund'' has a highly technical legal meaning under federal 
law. See 26 U.S.C.A. §584. For a discussion of the origins 
of the ~ommon trust fund," see Mechanicks National Ban]~ of 
Concord v. D'Amours, 100 N.H.461, 129 A.2d 859 (1957); 
Stephenson, Participating Investments - The Common Trust Fund 
Device, 12 Ohio St. L.J. 522 (1951). We should also point 
out that the Legislature has provided statutory authorization 
to banks and trust companies to establish and operate "common 
trust funds." See 18-A M.R.S.A. §7-501 (1980 Pamphlet) 
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In the context of your opinion request, we have no 
difficulty in concluding that the matter of municipal invest­
ments is "local and municipal in character." See Art. VIII, 
pt. 2, §1. Contrast Schwanda v. Bonney, Me., 418 A.2d 163 
(1980); School Committee of Town of Winslow v. Inhabitants of 
the Town of Winslow, Me., 404 A.2d 988 (1979). Moreover, nothing 
in either the Constitution or the general law expressly denies 
or prohibits a municipality from investing its funds in the 
manner described in your opinion request. Thus, our task is to 
determine whether the Legislature denied municipalities such 
authority by "clear implication." 

Initially, we would observe that the Legislature has stated 
that municipal funds "shall be d€~posi ted or invested" in accordance 
with the provisions of30M.R.S.A. §5051 (1978). (emphasis added) 
Thus, in describing the authority of a municipality to invest its 
funds, the Legislature has employed language which indicates that 
the provisions of section 5051 are mandatory. Moreover, in several 
other statutes relating to the investment of municipal funds, 
the Legislature has consistently directed that the investment of 
such funds shall be in accordance with 30 M.R.S.A. §5051 (1978). 
For example, 13 M.R.S.A. ~§1223 and 1261 (1974) require that 
trust funds for the care of cemetery lots be invested in accordance 
with 30 M.R.S.A. §5051; 30 M.R.S.A. §1903(2) (1978) requires the 
municipal officers to invest other types of trust funds "ctccording 
to section 5051;" 30 M.R.S.A. §1904 (3) (1978) requires that a 
conditional gift of money to a municipality be invested ''according 
to section 5051;" 30 M.R.S.A. §5202 (1978) requires the municipal 
officers to invest the reserve fund "according to section 5051." 
Additionally, section 5051 itself contains express limitations 
on the authority of a municipality to invest its funds, thereby 
suggesting that the Legislature intended to regulate this aspect 
of municipal affairs. 30 M.R.S.A. §5051(3) (A) places a limit on 
the maximum amount a municipality may invest "in a security or 
type of security under Title 9--B, Chapter 5 5." Subsection 5 
of 30 M.R.S.A. §5051 mandates that municipal deposits exceeding 
a certain amount be secured by adequate collateral or fully covered 
by insurance. In light of the foregoing, it would appear that 
the Legislature views 30 M.R.S.A. §5051 as controlling the manner 
in which municipal funds are to be invested and has, by clear 
implication, denied municipalities the authority to invest such 
funds in a manner not specified in that statute. 

We also believe that the recent legislative history of 30 
M.R.S.A. §5051' supports this conclusion. In 1973, subsequent 
to the adoption of the home rule amendment and the enactment of 
the implementing statutes, the Legislature enacted Chapter 407 of 
the Public Laws of 1973, being "An Act to Encourage Investment 
of Revenue Sharing Funds in Local Interest Bearin9 Accounts." 
Chapter 407 was enacted as emergency legislation and repealed 
and replaced 30 M.R.S.A. §5051 to read substantially as it presently 
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does.4 The emergency preamble accompanying Chapter 407 stated 
that as a result of the influx of large amounts of federal 
revenue sharing funds, "it becomes prudent to both encourage 
local investment in order to keep Maine money invested in 
Maine while at the same time insure the safety of the funds." 
Thus, once again, the Legislature's treatment of 30 M.R.S.A. 
§5051 implicitly suggests that it intended that statute to 
comprehensively regulate the manner in which municipal funds 
are to be invested. 

On the other hand, we recognize that whether 30 M.R.S.A. 
§5051 reflects a legislative intent, by "clear implication," to 
deny municipalities the authority to invest their funds in a 
manner not specified in that statute, is a close question parti­
cularly in light of the express statement of the Legislature that 
the home rule statutes are to be ''liberally construed to effect 
the purposes thereof." 30 M.R.S.A. §1920 (1978). Nevertheless, 
based upon the language of 30 M.R.S.A. §5051 and related statutes, 
as well as the manner in which the Legislature has historically 
dealt with municipal investments, we are inclined to conclude 
that a municipality does not have the authority to invest its 
funds in the manner described in your letter. 

In any event, we believe the authority to make such an 
investment of municipal funds is, at best, uncertain. Given 
this uncertainty, and recognizing that with respect to public 
money the municipal officers occupy a status analogous to that 
of a fiduciary or trustee, we believe the municipal officers must 
avoid any investment of such money where their legal authority 
to do so is questionable. 

I hope this information is helpful to you. Please feel 
free to call upon me if I can be of further assistance. 

Sin~-rely, 

~~,u_._ 

(
JP ms E. 'I'IERNEY 
Attorney General 

/ 
/ 

4. Subsequent to the enactment of P.L. 1973, c. 407, 
the Legislature enacted various statutes to clarify and 
correct errors in 30 M.R.S.A. §5051. See P.L. 1973, c. 625, 
§ § 2 0 6 , 2 0 7 ; P . L . 1 9 7 3 , C • 6 3 9 , § 2 ; P -:-1---:- 1 9 7 5 , C • 7 7 0 , § § 1 7 6 , 
177. 


