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ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF TIIE ATTOHNEY GENEHAL 

December 18, 1980 

Henry E. Warren, Commissioner 
Department of Environmental Protection 
State House - Station 17 
Augusta, Maine 04333 

Dear Commissioner Warren: 

STEJ'IIEN L. DJAHOND 

,JOHNS. GLEASO?-T 

,JOIIN M. H. PATEHSON 

HonEHT,I. STor:r 

DEPUTv ATTORNEYS GENERAL 

You have asked whether the appointment of a person to replace 
a member leaving the Board of Environmental Protection before the 
expiration of his term is an appointment for the full statutory 
four-year term or for the unexpired portion of the prior term. Our 
answer is that under the governing statute, 38 M.R.S.A. § 361, 
interpreted in light of applicable principles of law, an appointment 
to the Board is for the full, statutorily established four-year term 
notwithstanding tl1at the appointee takes the place of a member whose 
term had not expired. 

Section 361 provides in relevant part: 

"[T]he members shall be appointed for a term 
of 4 years and until their successors are 
appointed and duly qualified." 

The section does not on its face answer the question you have asked. 
The general rule applicable to the interpretation of its language is 
that where the law establishes only the duration of a term of office 
and does not also fix the time for the beginning or ending of the term, 
or both, each appointment to fill the office is for the duration 
specified. Opinion of the Justices, 61 Me. 601 (1873); Wilson v. 
Mccarron, 112 Me. 181, 91 A. 839 (1914); People v. Nickel, 100 P.2d 
1075, 9 Ca. 783 (1909); Smith v. Kenyon, 271 NYS 939, 241 App. Div. 
177 (1934); Marvel v. Camden County, 57 ~.2d 455, 137 N.J. Law 47 
(1948); 67 C.J.S. Officers§ 69; 63 Am. Jur.2d Public Officers and 
Employees§ 155. Under such language, a vacancy occurring upon the 
departure of a member prior to the expiration of his term is said to 
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be in the office itself,* so that the office is properly filled for 
the full duration of the specified term. 

While a provision of law may set the date for the beginning or 
ending of a term either explicitly -- e.g., "shall take office on" 
a specified day -- or by implication -- e.g., by staggered or rotating 
terms -- the statute in question does 'neither.** The duration of the 
term only is specified and the application of the general rule indicates 
that when an appointment is made t\replace a member leaving the Board 
~:!~~;.;he expiration of his ter!"; I he ap,poirme;, is for a full 4-year 
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On the other hand, where the duration and the beginning or the 
end, or both, of the term are specified, a vacancy occurring prior 
to the expiration of a term is said to be a vacancy in the term, 
properly filled for the unexpired portion of the term. 

The only additional language in the section relating to the appoint­
ment of Board members specifies only that they shall "represent the 
broadest possible interest and experience which can be brought to 
bear in the implementation of this-Title and all other laws which 
the Board is charged with the duty of administering. " 

This result is consistent with earlier opinions of this office on 
similar questions. See Opinion to Senator Gerard P. Conley, pp. 4-5, 
April 27, 1979; Opinion to Gordon L. Weil, May 30, 1979. 


