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October Bi, 1980

Honorable James K. McMahon
Box 125
Kennebunk;, Maine 04043

Dear Representative McMahon:

This will respond to your letter of August 22, 1980
in which you seek our opinion concernlng the follow1ng
questlon-

"Whether the clerk of a town in York
County should disqualify himself from
performing. election day duties when -
that clerk is a candidate for election
to a county office?"

For the reasons discussed below, -wé believe the town clerk in
question, who is also a candidate for county office, should
disqualify himself from performlng election day duties.

2l M.R.S.A. §531 (1965-1979 Supp.) provides, in its entirety:

"In a city, the election, term of office, compensa-
tion and partial duties of wardens and ward clerks
are determined by the city charter. Additional
duties are prescribed by this Title. In a town,
unless otherwise determined by charter,-the'clerk
of the municipality shall be the supervisor of all
elections, shall, with approval of the municipal
officers, appoint a warden and may appoint one or
more deputy wardens to assist in the duties on
election day. The clerk may designate himself or
herself as warden or deputy warden but neither the
warden nor arny deputy warden shall be an officer of
a municipal committee of a political- party Deputy
wardens shall perform the duties of the warden when-
necessary and shall not be utilized to replace elec-
tion clerks prescribed by this Title. The warden
and deputy wardens shall be registered voters of
the municipality. The clerk may appoint special
deputies to help perform his duties on election day.
The clerk, warden and deputies shall be paid a
reasonable compensation as determined by .the muni-

cipal officers!
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By virtue of 21 M.R.S.A. §531, the town clérk, unless other-

wise provided in the town charter, acts as "the supervisor of

all elections." In the event that a town's charter alters the
general rule stated in 21 M.R.S.A. §531, the charter provisions
would be controlling. . Consequently, our Opinion is premised upon
the assumption that the town in question either does not have a
chartet or, if it does, the provisions of that charter do not
deviate from the general rule stated in section 531.

As "the supervisor of all elections," the town clerk would
be responsible for overseeing the wardens, deputy wardens and
election clerks, whose functions include sorting and counting
ballots and determining the validity of challenged, defective or
void ballots. See 21 M.R.S.A. §§532, 832, 924, 925. It seems
apparent, therefore, that 21 M.R.S.A. §531 confers upon a town
clerk significant responsibilities with respect to the supervision
of elections. :

Section 533  of Title 21 specifies those persons who "may not
serve as election officials." 21 M.R.S.A. §533 (1965-1976 Supp.)
provides, in its entirety:

"The following persons may not serve as
election officials:

L. ‘An employee of a party or candidate:;

2. A person having a direct pecuniary
interest in the result of a referendum question;

3. A candidate or his spouse or his mother,
father, children, sister or brother. ' This does not
apply unless the relatives mentioned are election
officials in the electoral division from which the
candidate seeks election. .-

: A. This does not apply to a candidate for
warden or ward clerk or his spouse, his mother,
father, children, sister or brother.

. B. " This subsection shall not apply to munici-
palities with a population of less than 500." -

_ Section 533 prohibits a candidate, other than a candidate

for warden-or ward clerk, from serving as an election official.

2l M.R.S.A. §1(1l) provides that the term "'election official'
includes a warden, ward clerk and election clerk." Since section 1
(11) does not expressly state that a town clerk is an "election
official} one might argue that 21. M.R.S.A. §533 does not apply to

a town clerk. We find such an argument unpersuasive. We.do not.
believe the Legislature intended section 1(1l) to represent an
exhaustive ‘definition of the term "election official." Unless
modified by a town's .charter, 21 M.R.S.A. §531 establishes the

town clerk as the "supervisor of all elections," with authority.,
subject to the approval of the municipal officers, to appoint
himself or some other persons to act as warden and deputy wardens.
We find it highly unlikely that the Legislature, having vested

such broad responsibility with the town. clerk to supervise all
elections, intended that the town clerk would not be-an "election
official" within the scope and meaning of 21 M.R.S.A. §533." Rather,
we believe the Legislature intended that, in the absence of a
charter provision to the contrary, the town clerk would be the
supexvisory election official in all elections. As such, 21 M.R.S.A.



§533 prohibits a town clerk, who is a candidate for office,
from serving as an election official.

Please feel
Lstance.

I hope this information is helpful to you.
free to call upon me if I can be'o;xfﬁﬁther'asr

£

F 4
P Y /
/ ~.:rpncer“ely_f

[ ’

N A /

nﬁﬁmnﬂ:chﬁﬁu
Attorney General

RSC:sm



