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ATTORNEY GENERAL

STATE OF MAINE
DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL
AUGUSTA, MAINE.II-IS."IR

Octcber 6, 1980

‘William G. Blodgett

Executive Director

Maine State Retirement System
State House :
Augusta, Maine 04333

Re: Continued Creditable Service for Disability
Retireeg under 5 M.R.S.A. § 1094(15) ‘and 5
‘M-R-S.nAc § 1122(3)l

Dear Bill:

You have requested an opinion on the question of
whether a recipient of a disability retirement allowance
may, having been credited with 25 years of servicel/ or
having reached age 60, change on her request to a service
retirement allowance. We answer in the negative, on the
basis of the relevant statutory provisions.

Title 5 M.R.S.A. § 1122(3)(A) and (B) directs that:

A. The disability retirement allowance
of a beneficiary shall cease on the 10th
anniversary of his normal retirement age,
as defined in section 1001, subsection 27,
or prior thereto whiénever the service
retirement allowance: of beneficiary would
equal or exceed the amount of his dis-
ability retirement allowance.

B. A service retirement allowance shall
be paid to the beneficiary commencing at
the date of termination of the disability.
retirement allowance as determined in
paragraph A."™ )

1/ Disability retirees are credited with one year of service

- per year. of receipt of disability retirement allowance
payments, for purposes of determining when the applicable
regular service retirement allowance would equal or exceed
the disability allowance. 5 M.R.S.A. § 1094(15) and

§ 1122(3) (A).
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This section provides the only explicit statutory mechanism
for a change from disability to service retirement. The
provision is mandatory, involving no election or discretioen -
by either the beneficiary or the System. There is no provi-
sion in the retirement law for an optional change in type

of retirement in the circumstances you have outlined, nor in
any other circumstances. From the presence in the statute

of the express provision set forth above, it is properly inferred

that had the Legislature intended to direct or permit -the
change from disability to service retirement on any other
basis, it would have done so explicitly. The mandatory
nature of § 1122(3) is further evidence against any.
legislative intent to permit an optional change.

The apparent reason or policy behind mandating such a
change only when the disabillty and service retirements are
equivalent appears elsewhere in the retirement law.

Section 1122 (5-A) prov1des that a disability allowance
payable under the law is to be offset by any benefits
received for the same disability under workers' compensa-
tion or Social Security No su¢h offset against service

‘rétirement benefits is required. If a disability retiree

could change to a service retirement under conditions other
than equivalence of benefit amounts, such a retiree could
thereby obtain a higher total amount than the Legislature
evidently intended to be available.

\'g Ey ly yours,
T

PAUL F. MACRI
Assistant Attorney General
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