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Dear Representative McMahon:

This will respond to your oral request for an opinion in
which you have raised the following questions concerning the
up-coming elections, in several counties throughout the State,
for membership on a county's charter commission:

1. Whether there is a minimum number of
write-in votes an individual -must receive
in order to be elected a county charter
commissioner as a write-in candidate?

2. Whether it is permissible to use "stickers"
to vote -for a write-in candidate for county
charter commissioner?-

For the reasons discussed below, we conclude that (1) there
is no minimum number of write-in votes. required in order to be
elected as a write-in candidate for county charter commissioner
and (2) the use of ''stickers'" is not permitted when voting for a
write-in candidate for county charter commissioner.

Prellminarlly,.lt must be determined whether the answers to
your inquiries are governed by the provisions of Title 21 of the
Maine Revised Statutes. We conclude that they are. 30 M.R.S.A.
§1552(1) (A) as amended by P.L. 1979, e. 671 (effective July 3, 1980),
prov1des that voter members of a county 8 charter commission,

"shall be elected in the same manner as county. officetrs, and

shall be elected by district 1f the county officers are so elected
except that they shall be elected without party designation.'
The phrase "county officers" is defined in 30 M.R.S.A. §1502(1)

to "mean the county commissioners in a'county or the officers,
under a charter, who exercise .legislative powers: ‘'within the county
At the present tlme, there are no counties in the State of Maine Whlch
have adopted a charter form of government. Consequently, the voter
members of a county charter commission are to be elected '"in the
same manner' as are county commissioners, and the manner of electing
county commissioners is governed by the statutory provisions of
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Title 21. See Op. Atty. Gen., July 22, 1980. See alsc Communist .
Party of the United States v. Gartlev, Me., 363 A.2d 948, 950 (1976).

With respect to your first question concerning the number of
write-in votes an individual must receive in order to be elected
a county charter commissioner as a write-in candidate, our research
has not uncovered any statute which requires such a candidate to .
receive a minimum number of write-in votes in order to be elected
to office. 21 M.R.S5.A. §450(1)(1965 1979 Supp.) provides that, in
certain circumstances, a person "may be nominated at the -primary
election by receiving a number of valid write-in votes, as provided
in section 921, subsection 2, equal to at least twice the number -of
SLgnatures requlred under sectlon 445, subsection 5, on a primary
petition for a candidate for that offlce "  Thus, section 450 (1)
of Title 21 requires a person to receive a minimum number of write-
in votes in order to become a write-in nominee at a primary election
Of course, the up-coming elections for county charter commissioners
dre not primary electioms, ‘and, therefore, 21 M.R.S.A. §450(1)
(1965-1979 Supp.) has no applicatmon to them. In any everit, section
450(l) would not apply to county charter commissioners since 30 .M,R.S.A.
§1552(1)(A) mandates that "they shall be elected without party desig-
nation.

" With the exception of 21 M.R.S.A. §450(1), which applies solely
to write-in candidates for nom1nat1on at a primary election, we are
not aware of any.other prov1slon of law which requlres a write-in
candidate to receive a minimum number of write-in votes in order to
be elected to office. 21 M.R.S.A. §922 (1965-1979 Supp.) provides that
a voter may “vote for a person whose name is not on the ballot" by
writing the '"name and municipality of residence in the blank space
provided at the end of the list of nominees for the office in question,
with the surname .first or last. He shall then place the mark in’ the
square ‘at the left of it." Section 1093 of Title 21 establishes the
manner in which the results. of an election -are to be determined. It
provides, in pertinent part:

"'In any election if there is more than one
vacancy in an office, as many persons are...elected
as there are vacancies to be filled in decreasing
order of the plurality of votes received by them."

21 M.R.S.A! §1093(3) (1965). Thus, a person is elected to office as

a write-in candidate if he receives a sufficient plurality of the
votes cast. In those counties. which elect charter. commissioners

by district, a person will be elected as a write-in candidate for
charter commissioner if he receives the first or second highest
plurality of votes cast for charter commissioner in the district.

In those counties which do not elect charter commissioners by district,
a person will be elected as a write-in candadate for charter commisione:
if he receives at least the sixth highest plurality of votes cast for
charter commissioner in the county. Depending upon the number of votes
cast far the office of charter commissioner, a person could be elected
as a write-in candidate for charter commlssioner lf he received a
single write-in vote.
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With Tespect to your second question as to whether "stickers"
may be used to vote for a write-in candidate for county charter
commissioner, the answer to your inquiry is found 'in 21 M.R.S.A.
§922(2) (A) (1965-1979 Supp.).  Section 922(2)(A) flatly provides that
"[a] sticker may not be used to vote for a write-in candidate."l
A write-in candidate is defined as ."a person whose name does not
appear on the ballot under the office designation to which a voter
may wish to elect him." 21 M.R.S.A. §1(45)(1965). 1In our view,

21 M:R.S.A. §922(2)(A) clearly forbids the use of "'stickers'" to vote
for a write-in candidate for election. d

i I hope-this_informatign is'helﬁful to you. Please feel free
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to call upon me if I can be of further ajsistance.
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Attorney General
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1. . It should be observed that 21 M.R.S.A, §921(2)(1965-1979
Supp.) expressly permits a voter to use a '"sticker" to cast a
write-in vote for a "candidate for nomination" at a primary
election,



