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ST A TE OF MAINE 
lnter~Departmental Memorandum Date August 51-1980 

John R. Stevens, Supervisor, Feed & 
T0 ---Yertilizer Reg. Div. of Regulations 
~ Jeffrey Frankel, Assistant 

Agriculture, Food & Rural ResoL Dept. _________________ _ 

t·rom ___________________ _ Attorney General Def>t. ________________ _ 

C' b' Fertilizer Tax Rate 
...,u 1ect ---------------------------------------------

This will confirm my oral advice to you concerning the 
change in the fertilizer tax rate effected by P.L. 1979, 
c. 672, § 65. You have orally inquired whether this increase 
applies to fertilizer sold during the one-year period ending 
June 30, 1979. We conclude that it does not. 

Title 36 M.R.S.A. § 4441 generally requires that on or before 
Septe1ru)er l of each year sellers of mixed fertilizer file a state­
ment with the State Tax Assessor declaring the tonnage of sales 
made by them "during the twelve months preceding July 1st of the 
current year." Until the enactment of P.L. 1979, c. 672, § 65, 
Section 4441 levied a fee on such sales at the rate of 10 cents 
per ton. Payment of this fee must accompany the statement. 

The sole change made to§ 4441 by P.L. 1979, c. 672, § 65 
was the substitution of "12f" for "104" in the statutory language. 
The effective date of this change, pursuant to Me. Const. Art. IV, 
pt. 3, § 3, is July 3, 1980--after the taxable sales period, but before 
the due date for payment. 

Your request raised two issues: 

(1) Does the rate increase apply to sales 
made from July 1, 1979 through June 30, 1980 -
before the effective date of the rate change? 
In other words, is the rate increase retroactive? 

(2) If the legislation does purport to 
raise the tax rate retroactively, is such 
action constitutional? 

This office researched both issues extensively. Although 
retroactive application of§ 65 would not be unconstitutional if 
the Legislature so intended (issue #2), we are unable to state 
with certainty that either the text of the law or its legislative 
history evinces such an intent (issue #1). In such circumstances, 
we feel that we must give the taxpayer the benefit of the doubt. 

Accordingly, the tax payment which accompanies the statement of 
sales due September 1, 1980 should include a tax payment calculated 
at the rate of 10 cents per ton, the old rate. The new rate, 12 cents 
per ton, will first apply to sales reported on the statement due 
September 1, 198.J:. 
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We have on file in our office a detailed research memorandum 
which discusses these issues in more detail. Should you wish to 
examine this, or if you have any questions, please feel free to 
call. A copy of this memorandum has been forwarded to the Senior 
Assistant Attorney General who represents the Bureau of Taxation. 

JF/ec 
cc: Clayton Davis 

Stephen Diamond, Esq. 
Jerome Matus, Esq. 


