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March 11, 1980

Honorable Sandra Prescott
House of Representatives
State ‘House

Augusta, Maine 04333

Dear Representative Prescott:

;This_will respond to your .opinion request of January
22, 1980, and subsequent oral conversations, in which you
raise a series of gquestions concerning county budgeting.

Your first question relates to whether the commissioners
of a county may "transfer funds from one department or agency
to another department or agency" of county government. - In
other words, you have asked whether the county commissioners
have authority to make an inter-departmental. transfer of county
funds. This gquestion has been addressed in several prior '
opinions of this office. See, e.g., Op.Attyv. Gen., June 29,
1979; Op. Atty. Gen., November 26, 1975. The answer to your
question is that the county commissioners have no authority to
make inter-departmental transfers of funds. I have enclosed
copies of our opinions dated June 29, 1979 and November 26, 1975.

In your second question you have asked under what circum—
stances county officials are "authorized to exceed the expendi~-
turés approved for a particular department or-agency" of. county
government. Your inquiry actually consists of two questions.
First, to what extent may the specific line appropriations of
a department or agency of county government be overspent? The
answer to this question is found in 30 M.R.S.A. §252 (1978) which
authorizes the county commissioners, in the absence of further
legislative action, ‘to overspend specific line appropriations in
the county budget in two instances only. Those instances are
intra-departmental transfers and use of the funds in the contin-
gent - account. - Qur opinion of Juné 29, 1979 contains. a full dis-
cussion of the circumstances under which the county commissioners
may overspend specific line appropriations as approved by the
Legislature. Second, to what extent may the total appropriation
to a department or agency of county government be. overspent?

In the absence of further legislative action, there is only one



:30 M.R.S.A. §252 (1978).

s

method by which the  total appropriation to a county depart-
ment or agency may be overspent. That method is use of the
funds in the contingent account for emergency purposes. See

, Your third question involves whether a county is "author-
ized to exceed the expenditures approved for the entire budget."
In other words, you have inquired whether the county commissjioners
are authorized to spend more funds than appropriated by the Legis-
lature in the budget resolve, including the funds authorized to
be expended from the contingent account.

] We have consistently taken the position that "[t]he Legis-
lature's approval of the county budget is a direction to the
county commissioners that county funds be expended in accordance
with that budget." Op. Attv. Gen., February 4, 1980: Op. Atty.
Gen., June 29, 1979; -Op. Atty. Cen., August 14, 1975. gﬁe'regis-
lature recognized, however, that circumstances may arise which
necessitaté a deviation from the legislatively approved hudget..
Consequently, the Legislature gave county commissioners the
statutory authority to transfer funds within a department or
agency of county government and to use the funds in the contingent
account for emergency purposes only. 30 M.R.S.A. §252 (1978).

See also Op. Atty. Gen., February, 27, 1979; Op. Atty..Gen., June
22, 1977; Op. Atty. Gen., February 1, 1977. Of course, intra-
departmental transfers and uSe of the funds in the contingent
account do not involve any over-expenditure of the total appro-.
priation approved by the Legislature in a county's budget resolve.
As a general principle, the commissioners of a county are not
authorized to spend more money than the total amount appropriated
by the Legislature in the budget resolve. See Op.Atty. Gen.,
February 12, 1978. Hqwever, we would point out that it is possi-
ble that a particular county could receive funds outside the norma
county budget review process. For example, a county could receive
funds from a specific appropriations bill, in which case the comm-
issioners could expend more money than that appropriated in the
annual budget resolve. See Qp. Atty. Gen., Februarv 12, 1978.

Moreover, an argument can be made that -the county commissioners.

are permitted, during the fiscal year, to use funds from a surplus
account to restore the contingent account to its established limit.
The commissioners could then use the funds in the contingent '
account for -emergency purposes, and in this way, county expen-
ditures ¢ould exceed the total appropriation authorized in .the
annual budget resolve: This issue is discussed in greater detail,
infra. - ' '

. With,:eépect to your fourth question, you have provided us
with the following information. On June 15, 1979 Governor Brennan

. approved Chapter 22 of the Resolves of 1979, being the Pencbscot

County budget for that fiscal year. During fiscal year 1979, a
certain county department exhausted its funds, with the result
that expenditures exceeded the legislative appropriation by approx-
imately $103,000. This over-expenditure-in a particular depart-.
ment of county government did not result in Penobscot County
exceeding its total legislative appropriation, because, presumably;
there was a surplus in other areas of the county budget. In view
of this information, you have requested our opinion as to how the
$103,000 deficit in a county department was paid.



Based upon the information you have provided, we have no
way of knowing how a $103,000 deficit was paid by the Penobscot-
County commissioners. It seems to us that those individuals best
able to answer your guestion are the county commissioners them-
selves. Consequently, in the absence of more specific informa-
tion, we are not able to respond to your guestion.

In your fifth question, you have asked for an 1nterpre—
tation of that portion of 30 M.R.S.A. §252. (1978) which provides:

"Prior to the convenlng of the Legis-
lature, the county commissioners of each
county shall meet with the respective
county legislative delegations to finalize
estimates for the year."

In particular, you have asked what is meant by the phrése
"finalize estimates for the year."

Pursuant to 30 M.R.S.A. §252 (1978) the county commissioners
are required to "prepare estimates of the sums necessary to defray
the expenses which have accrued .or may probably accrue for the
coming year." Prior to the first of December of each year, the
county commiasioners are required to hold a public hearing on the
estimates. Following the public hearing, but prior to ‘the con-’
vening of the Legislature, the commissioners’ must meet with the
members of the county legislative delegation to "finadlize the
estimates. After the estimates have been "finalized," they are
presented to the Legislature for its review, amendment and ultimate
approval,

The purpose of requiring the commissioners to meet with the
legislative delegation regarding the county estimates is to pro-
vide an opportunity for the county officers and members of the
Legislature to discuss and place in final form the estimates which
will be presented to the Legislature as a whole. ' By conferrinq :
with the 1eglslative delegation, the commissioners may recognize
and resolve potential problems in the county budget, thereby
reducing the amount of time the Leglslature will have to devote
to the county budget review process. ' In"finalizing"” the county
estimates, it is expected that the commissioners and the 1egis-
lative delegation.will place the estimates in final form prior
to their presentation to the Legislature.

You have also orally requested a ‘discussion of .the authority
of the county commissioners to use surplus funds.' 30 M.R.S5.A.
§408 (1978) -provides:

"The county commissioners of any county
shall use the unexpended balances and the actual
revenue in excess of estimates from the previous
fiscal year to reduce the tax levy in the ensuing
year and restore the contingent account to the
limit as set.

Any unexpended: balance of capital expendi-
tures shall not lapse but shall be carried forward
into the next year or until.the purpose for which
said account was established has been completed.




As of January 1, 1969 and each January lst
thereafter, the county commissioners of any county
shall use unencumbered surplus funds in excess of

" 10% of the amount to be raised by taxation each year
to reduce the tax levy."

With respect to use of the surplus funds to restoreAthe con~
tingent account , 30 M.R.S.A. §252 (1978) provides, in relevant
part, that “[a]t the end of the fiscal year there shall be trans-
ferred from unencumbered county funds. an amount sufficient to
restore the established county contingent account." Juxtaposing
sections 252 and 408, the county commissioners are rcquired, at
the end of each fiscal year, .to use any surplus funds, with the
exception of unexpended balarices in capital expenditure accounts,
to restore the contingent account to its established limit. Op.
Atty. Gen., November 26, 1975. 1In the event that as of the £ rst
of January of each year, there are unencumbered surplus funds in
excess of 10% of the amount to be raised by taxation, that excess
(beyond 10%) must be used to reduce the tax levy. 30 M.R.S. A.
§408 (1978). However, with respect to any unencumbered surplus
funds which do not exceed 10% of the amount to be raised by taxa-
tion, the county commissioners are not legally obligated to use,
these surplus funds to reduce the tax levy. Of course, the comm-
issioners may choose to use such surplus funds to reduce the tax
levy. On the other hand, the commissionersmay decide to keep
these funds as surplus. The questionthen arises as to how the
commissioners can expend these funds.

. We must acknowledge at the outset that the answer to this
guestion is not entirely clear.. An argument can be made that thes:
surplus funds can be used to replenish a depleted contingent
account during the fiscal year. .The funds in the contingent
account could then be expended for emergency purposes pursuant
to 30 M.R.S.A. §252 (1978). This argument findsimplicit support
in the prov1sions of 30 M.R.S.A. §408 which authorize the county
commissioners to use surplus funds for two purposes only, namely,
to reduce the tax levy and to restore the contingent account.’

As mentioned above, the commissioners are mandated to use surplus
funds in excess of 10% of the amount to be raised by taxation to
reduce the tax levy. It would seem to follow, therefore, that
with respect to surplus funds which do not exceed 10% of the
amount to be raised by taxation, the commissioners could expend
such funds for some other permissible purpose, to wit, restora-
tion of the contingent account during the fiscal year. To con-
clude otherwise may result in a situation in which, notwithstandin
the language of section 408, the commissioners must either use
such ‘surplus funds to reduce the tax levy or not at all. Such a
conclusion, it can be argued,‘results in rendering the third para-
graph of section 408 a nullityran interpretation which' is generall:
not favored by the courts. See,. e.g., waddell v. Briqggs, Me.,381
A.2d 1132, 1135 (1978); Goodwin V. Luck, 135 Me. 288, 290, 194
A.305.(1937).

On the other hand, 30 M.R.S.A. §252 (1978) also provides
that "[tlhere is established .a contingent account ‘in each county
in an amount not to exceed $50,000. Such funds as are available
to each county may be used for this purp6EET““'TEﬁﬁﬁEETE“EaHEuT-"




It is unclear whether the $50,000 limit is intended to be

a ceiling on the total amount of funds which may be expended
from the contingent account during the fiscal year or whether

it is designed to restrict the amount of money in the contin-
gent account at any one time during the fiscal year. Unfor-:
tunately, our research has not uncovered any evidence as to’

what the Legislature intended when it enacted this portion of
section 252. . If the $50,000 limit referred to in section 252 is
interpreted as a ceiling on the total amount of money which may .
be expended from the contingent account, then it would seem
clear that the commissioners are not authorized to transfer funds
from a surplus account to the .contingent account during the fiscal
year. If, however, the $50,000 figure is viewed simply as a limi-
tation on the amount of funds which can be in the contingent
account at any one time during the fiscal year, then there would
appear to be no reason why the county commissioners could not
use surplus funds to replenish a depleted contingent account
during the fiscal year. It should be observed that in an opinion
dated November 26, 1975 we indicated that a county s contingent
account could be replenished, up to its established limit, during
the fiscal year with whatever funds were available to the county
commissioners.

In view of the ambiguities surrounding the authority of
county commissioners to use surplus funds, we cannot provide an
unequivocal answer to your question. We would simply point out,
however, that it is at least arguable that the commissioners are
authorized to use surplus funds to restore the contingent -account
during the fiscal year. Given the ambiguous nature of sections
252 and 408 as they pertain to the use of surplus funds, the Legis-
lature may wish to take action to clarify the authority of county
commissioners in this area.

Finally, you have asked what action can be taken against
county officers who overspend the legislatively approved appro-
priations without lawful authority. This question was the subject
of a recently issued opinicn of this office and we have taken the
liberty-of enclosing a copy of that opinion for your consideration.
See Op. Atty. Gen., February 4, 1980.

I hope this information is helpful to you. Please feel free
to call upon me if I can be of further assistance.

ttorney General

RSC:sm



