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H1c11AHD S. Co111rn 

ATTORNEY GENERAL 

STEPllli:N L. DIAMOND 

,JOHNS. CiLI~ASON 

JOHN M. H. PATERSON 

HoBEHT J. STOLT 

STATE OF .tv'IAINE 

DEl'AHTNENT OF THE ATTOHNEY GENERAL 

AlJGUSTA, MAINE 04:333 

February 29, 1980 

Honorable James K. McMahon 
House of Representatives 
Box 4G 
State llouse 
Augusta, Maine 04333 

Dear Representative McMahon: 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

You have requested this Office to interpret 30 M.R.S.A. 
§ 2061(4), which reads, in pertinent_part, as follows: 

4. Referendum questions. By order of 
the municipal officers or on the written 
petition of a number of voters equal to at 
least 10% of the number of votes cast in 
the town's last gubernatorial election, but 
in no case less than 10, the municipal 
officers shall require that a particular 
article be placed in the next ballot 
printed, or shall call a special town 
meeting for its consideration. 

30 M.R.S.A. § 2061(4) 

The specific issue presented is whether, when a petition to 
place an article before a town meeting is filed under this 
section, the municipal officers have the option of placing 
the article on the next ballot printed or calling a special 
town meeting, or whether they are controlled by a specific 
request stated in the petition for one of these methods of 
considering the referred guestion. 1/ 

1/ Because we are somewhat unclear as to the scope of your 
opinion request, we should note that we think it is 
beyond the power of the municipal officers, under 
§ 2061(4), to submit the referred questicn to a vote 
at the town meeting bi some mode other than a secret 
ballot. Section 2061 as a whole, which is entitled 
"Secret Ballot," and the language of sub-§ 4 in 
particular, seem plainly to require that all elections 
under S 20Gl must be by secret ballot. 
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It is our opinion that a specific request by the 
petitioners for one of the alternative methods of voting 
is not binding on the municipal officers. The plain language 
of 30 M.R.S.A. § 2061(4) indicates that, where a referendum 
petition is placed before the municipal officers, they have 
the option of placing it on the next ballot printed or before 
a special town meeting. 2/ We see nothing in sub-§ 4 or in 
§ 2061 as a whole indicating that the petition itself may 
state a request for either one of these modes of review. 
The only language contained in sub-§ 4 which relates to 
the content of the petition merely refers to the filing 
requirements set out in sub-§ 3 of§ 2061, and nothing in 
that subsection is in any way helpful in answering this 
question. 

We believe the intent of sub-§ 4 is to place discretion 
in the municipal officers, as persons familiar with the.town 
meeting process and also familiar with the various issues con­
fronting the town and their priorities, either to call a 
special town meeting or to place the question on the next 
ballot. This conclusion is consistent with a prior opinion 
of this office, a copy of which is attached hereto. 

We hope thc1t this information answers your question. If 
you ha vc any free to contact us. 

( ':! u / 
I tii{m 's-. 

Attorney General 
RSC/ec 
Enclosure 

2/ Our research into the legislative history of§ 2061(4) 
reveals nothing in the record which suggests an intent 
contrary to that expressed by the plain language of the 
f,t<1tute. 

" 


