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H1c11AHD S. Co1J1rn 
ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

DEPAHTMENT OF THE ATTORNEY (iENEHAL 

AtTGITSTA, MAINE oyi·.n 

DeccmlJcr 18, 19 79 

llonor·Clblc ~\lilliarn cl. Garsoe 
70 Blanchard Road 
Cumberland, Maine 04021 

Dear Representative Garsoe: 

STEPlllsN L. DIAMOND 

,IOIIN S. Gl.l~ASON 

,Jo11N M. H. PA"nmsoN 
HomrnT ,J. SToLT 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

'l'h is is j n res pow,;(; Lo your inquiry as to whether a person 
i~ qu~lified ~o rerresent a House District i? which his habita­
tion is not fixea._L We answer in the negative. 

At the outset, it should be noted that the Constitution 
declares .:it art. IV, pt. 3rd, § 3, that "each House shall be 
the judqc~ of the election and qualifications of its own members." 
Further, this power is exclusive and plenary. Lund ex rel. 
Wilbur v. Pratt, 308 A.2d 554, 560 (Me. 1973); Opinion of the 
Justices, 157 Mc. 98, 170 A.2d 657 (1961); Opinion of the 
~_ustices, 143 Me. 417, 88 A.2d 151 (1948). 

Once this has been stc1ted, however, it should also be noted 
that art. lV, pt. 1st, § 4 controls the qualifications for member-
ship in the Ilou~;e of RopresentC1tives. That section provides, in 
pertinent part: 

No pc:rson shu l l bt• a member of the House of 
Representatives, unless he. . for the 
Lhre0~ months nex l preceding the time of his 
election shalJ have been, ... a resident in 
the town or district which he represents . 

.:!:l \"]c understand th.:1L your question concerns J. P. Marcel 
Lizotte, the apparent winner of a special election held 
on November 6, 1979, to fill the vacancy in House District 
115-2. Wjthout knowledge of all the relevant facts, we 
cannot render a definitive opinion with respect to any 
pur Lie uL:ir candidi:l te, but we can set out the legal 
principles appli cziblc lo determining residence under 
the Constitution. 
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It is axiomatic that where the Constitution prescribes specific 
eligibility requirements for a particular constitutional office, 
these requirements are exclusive and the Legislature (except where 
expressly authorized to do so) has no power to require different 
qualifications. See 34 A.L.R.2d 155; Re Opinion of the Justices, 
165 Mass. 599, 43-N~E. 927 (1896). Compliance with constitutional 
residence requirements for qualification for public office is 
mandatory. Eastmoore v. Stone, 265 So.2d 517, 520 (Fla. 1972); 
67 C.,J.S. "'oITicei:" § 16, n. 41 and§ 26, n. 80. Thus, while the 
House is the judge of the qualifications of its members, it must 
make the judgment in accordance with the dictates of art. IV, pt. 
1st, § '1 of the Maine Constitution. 

In light of the constitutional requirements,the question 
arises as to what constitutes legitimate and bona fide residpnce. 
Prior opinions of this office have consistently taken the ~osition 
that the establishment of a bona fide residence sufficient to entitle 
a person to vote in a particular district is sufficient to qualify the 
person to represent that district in the House of Representatives. 
See Opinions of the Attorney General, September 12, 1978, September 1, 
1978, and February 1, 1978. This position is supported by the fact 
that the Constitution uses the term "residence" in a similar manner 
in prescribing the qualifications both for electors and for members 
of the House. It thus seems clear that the framers of the Constitu­
tion intended that a member of the House have at least as much 
connection with the place he represents as is required for a voter. 2/ 

Given the above conclusion, it is necessary to look to the defini­
tion of "residence" which the Legislature has created for purposes of 
voter registration. Title 21 M.R.S.A. § 242 provides as follows: 
"'I'he residence of a person is that place in which his habitation is 
f j xed, ci nd to which, whenc~ver he is absent, he has the intention to 
return." (emphasis added) The election laws also dictate how a 
change of residencl? may be effected: "A change of residence is made 
only by Uw act of removal, joined with the intent to remain in 
another place. Th~re can u~y be one residence.'' 21 M.R.S.A. 
§ 242 (2). (emphasis added) These, then, are the standards 

.•against which residc"ncc should be judged. 

It should be noted, in this regard, that in 1978 then-Repre­
sentative Lizotte sought the opinion of the Attorney General as to 
what steps he should take to change his residence so that he could 
continue to represent House District 115-2, in which, due to redis­
tricting, he was no longer a resident. That opinion, issued 
February 1, 1978, stated: 

2/ In fact, the nexus for a Representative must be even greater, 
since the Constitution requires that he, unlike the voter, 
reside in the district "for the three months next preceding 
the time of his election." Compare art. IV, pt. 1st, § 4 
(qualifications for membership in the House) with art. II, 
§ l (quc1li£icz:itions for electors). 
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If it is necessary for a candidate to 
change his residence in order to meet 
the constitutional requirement, such 
chan<Je can be accomplished by theact of 
physically moving to the new district, 
together with a manifest intent to remain 
a resident in that district. ~ince ~ou 
havu indicated that your present residence 
Is not in the district you wish to repre­
sent it will be necessary for you to 
change our place of residence in this 
manner. emphasis added) 

The above statement continues to represent our view of the steps 
which must be takon to comply with the constitutionally mandated 
residence requirement. 

You have also asked whether registration to vote in a parti­
cular district conclusively establishes that person's residence 
in the distric~ for 3~urposes of qua~ifying to serve in th~ Hou~e 
of Representatives.-·- Our answer is that the act of registering 
does not, in and of itself, establish residence. 

As we stated in a prior opinion, residence is generally 
determined by examining a number of factors, including the address 
at which the person lives, the address at which his or her family 
resides, and the address used on official documents, such as motor 
vehicle registration, driver's license, hunting and fishing licenses 
and tax forms. 

The fact of voting in a town, while of 
importance as bearing on the question 
of settlement, is by no means conclusive. 

* * * 

It is obvious that the fact of voting in 
a place is not and cannot be conclusive 
of the fact of residence. 

* * * 

3/ While we have concluded that "residence" for purposes of 
servinq in the llousc rnziy be deemed to have the same mean­
ing as "residence" for purposes of registering to vote, 
this question raises a different issue. In essence, this 
inquiry is of an evidcntiary nature, in that it concerns 
tlH, wcliCJht to be qiv<..'n the place of voting registration 
in deciding whether a parson satisfies the constitutionalt 
test of resicte11cc) required for membership in the House. 1 
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It is simply a fact, with the facts in the 
case, to be weighed .. 

East Livermore v. Farmington, 
~-~-TSS=TS-fJ\rm) 4 f 

In short, residence is to be ascertained by reference to a 
variety of objective critcria.~L Similarly, a change of 
residence involves a significant shifting from a previous 
address to a new address. 

There is another compelling reason why, in the situation 
at issue here, the mere act of registering to vote in a particular 
location cannot be deemed to dispose of the question of residence. 
The Maine Constitution vests in the House the duty to judge the 
election .::rnd guc1lificc1tions of its members. If the House were to 
accept registering to vote in a given place as finally dispositive 
of residence for purposes of holding office, it would be abdicating 
its constitutional responsibility. While, as explained above, 
the place where a person is registered to vote may be treated 
as one factor, the House must ultimately determine that the 
district which the person purports to represent is in fact 
the "pJace in which his habitation is fixed, and to which, 
whenever he is absent, he has the intention to return." If 
it determines that this is not the case, then the person is 
not qualified to represent the district, notwtthstanding the 
fc1ct thc1t lie may be registered to vote there._/ 

4/ This ruling has been followed in later cases, see, e.g., 
Co111101Jy v. ScrunL:rn, 138 Me. 80 (1941); SomervITlev-.­
Sm1thf1eld, 126 Me. SlJ. (1928); Ellsworth v. Waltham, 
125 Me-~4 (1926); and Rumford v. Upton, 113 Me. 543 
(1915). Sec alr.rn 107 A.L.R. 448. 

Altl1uuCJh jntent is a.n aspect of the test of residence, it 
clenrly aocs not suffice alone. 

Orw 's intention to locate at a particular place 
does not become effective to establish his residence 
there until he is physically present at such place. 
(citi1Lions omitted) 'To acquire a domicile of 
choice in a place, a person must be physically 
present there, and the residence at the place 
chosen must be actual." Snyder v. Boulware, 109 
Mont . 4 2 7 , 9 6 P . 2 d 913 , 915 ( 19 5 9 ) . 

6/ When the inquiry concerns the person's qualifications at the time 
of election, the question might be more appropriately stated as 
follows: was the district the place in which, for the three 
months preceding the election, the person's habitation was 
fixed and to which, whenever he was absent, he had the 
intention Lo return'? 
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If you have further questions in this matter, please feel 
free to contact this office. 

RSC/ec 

Very truly yours, 

RICHARDS. COHEN 
Attorney General 
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Ho11orable Rodney Quinn 

/ ' '' -

:\lJGlJSTA, h'iAIFE 0-'.:-;33 

September 1, 1~78 

Office of the Majority Leader 
State House 
Augusta, Maine 04333 

Dear Representative Quinn: 

I 1/ 
1\1( 11.~HI> S CollEN 

JollN M. ll i'ATERSON 

TloNALD (~ ALEXANDEH 

O[PUTY ATTORN[ Y" <_; 

Tnis responas to your request for advice regarding 
residency requirements for Representatives to the Legislature. 

The Maine Constitution establishes the residency requirements for 
members of the House of Representatives at Article IV, Part First, 
Section 4. Tl1at section basically provides that a person cannot 
be a member of the House of Representatives1:unless the person is 
21 years of age, has been a citizen of the United States for 5 
years, a resident of Maine for 1 year, and a resident of the 
district that person seeks to represent for at least 3 months 
prior to the date of the election. Further, a person, once elected, 
must continue to be a resident of the district from which that 
person is elected in order to continue to be qualified to be a 
member of the House of Representatives. 

Deciding what is a person's residence is not, unfortunately, 
an exact science. Rather, it is a combination of determination of 
facts and the person's intent. Thus, the election laws define 
"residence" as: "that place in which a person's habitation is 
fixed and to which that person, whenever absent, has the intention 
to return." 21 M.R.S.A. § 1-35. 

Hesidency may be determined by various attributes, including 
the place where a person is living, the address on a person's 

.driving license or auto registration, addresses on tax forms 
and/or payment of taxes, or addresses on other official forms. 
See, for example, the criteria used in the fish and gall'e laws, 
12 M.R.S.A. § 1901-14-A. 



,..,. 

Page 2 

,;;;-,- F'or purposes of voter registration and thus qualification 
for election to membership in the House of Representatives a 
person might need to demonstrate some, but not all, of the 
attributes of residence, such as those suggested above. Further, 
as indicated in the election laws, intent does play a role in 
determinations for election law and office qualification purposes. 

Should any dispute develop regarding the residency of a person 
who is elected to office, the House of Representatives would be the 
ultimate judge of that dispute. Article IV, Part Third, Section 3 
of the Constitution provides that: 

"Each House shall be the judge of the 
elections and qualifications of its 
own members. . . . " 

1 hope tnis information is helpful. If you need further 
advice on this matter, I will try to provide it. 

Sincerely, 

D&/~-u 
Deputy Attorney General 

DA/ec 
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STATE OF t-..1 All,E 

September 12, 1978 

Honorable John L. Martin 
Speaker of the House 
House of Representatives 
State House 
Augusta, Maine 04333 

Dear Mr. Speaker: 

n•t'lll, ;"·11t·11,:.1 

This responds to your request for an opinion on the effect 
of a member of the House of Representatives change of residence 
on that persons status as a House member. 

FACTS: 

A Representative elected to an at-large seat representing 
one Maine city has moved to another Maine city. Further, the 
Representative has registered to vote in the second city. The 
city in which the Representative was originally elected and the 
city in which the Representative is currently registered to vote 
are not part of the same representative district. 

QUESTION: 

Based on the above facts, you ask whether the Representative 
in question is properly a member of the Maine House of 
Representatives. 

DISCUSSION: 

Response to your question requires an analysis of Article IV, 
Part First of the Maine Constitution. That section provides: 

"No person shall be a m~nber of the House 
of Representatives, unless he shall, at the 
co~nencement of the period for which he is 
elected, hove been five years a citizen of 
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the United States, have arrived at the age 
of twenty-one years, have been a resident 
in this State one year; and for the three 
months next preceding the time of his election 
shall .have been, and, during the period for 
which he is elected, shall continue to be a 
resident in the town or district which he 
represents." (emphasis added) 

Thus, the Maine Constitution requires that a person elected to 
represent a district must remain a resident of the district from 
which that person is elected in order to remain qualified to be,· 
a representative from that district. 

In this case, the person has moved to another district and 
registered to vote there. In registering to vote that person 
signed an oath indicating that the other city was that person's 
residence. Upon making that determination, the person no longer 
resided in the district from which she was elected and the seat 
automatically became vacant. 

Maine law, 21 M.R.S.A. § 242, specifies the law regarding 
residency. This provision of law articulates the well-established 
principle that there can only be one residence at one time. 
21 M.R.S.A. § 242-2. When the person took up residence in another 
city, therefore, the person vacated the residence in the first 
city and residence in the district from which that person was 
elected. 

DC'-iA: mf e 

Sincerely, 
\ 

DONALD G. ALEXANDER 
Deputy Attorney General 

cc: Representative Linwood Palmer 
William Garside, Legislative Administrative Director 
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.Jos1::P11 E. BHENNAN 

ATTORNL Y GLNLHI\L 

HlCIIAHIJ 8. CllllEN 

JollN 1\1. H. l'ATl-:HSON 

DONALD G. ALEXANDEH 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

February 1, 1978 

Honorable J. P. Marcel Lizotte 
House of Representatives 
State House 
Augusta, Maine 04333 

Dear Representative Lizotte: 

O[f'lJTY I\TTOHNLY!, G[Nl f</\1 

We are responding to your oral request for advice from this 
office on a question relating to election districts. It is our 
understanding that your question results from the redistricting 
which has taken place pursuant to Article IV, Part One, Sections 
2 and 3 of the Constitution of Maine. This redistricting has had 
the result that your place of residence is located in one 
representative district while your place of business is located 
in another district. You have asked what steps you should take to 
insure that you may run for office as a State Representative in the 
latter district. 

The qualifications for membership in the House of Representatives 
are constitutionally controlled. Article IV, Part One, Section 4, 
states, in pertinent part, 

"No person shall be a member of the House of 
Representatives, unless he shall, . . for the 
three months next preceding the time of his 
election shall have been, and, during the period 
for which he is elected, shall continue to be a 
resident in the town or district which he represents." 

It is clear from the foregoing that the question is whether a 
Representative is a legitimate and bona fide resident of the district 
which he represents. Some guidance in determining what constitutes 
residence may be found in 21 M.R.S.A. § 242, which contains the 
provisions for determining voting residence. Subsection 1 of that 
section defines residence as, "The residence of a person is that 
place in which his habitation is fixed, and to which, whenever he 
is absent, he has the intention to return." Subsection 2 concerning 
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change of residence states, "A change of residence is made only by the 
act of removal, joined with the intent to remain in another place. 
There can only be one residence." 

Certain general conclusions can be drawn from the foregoing 
constitutional and statutory provisions. These are: 

1. A Representative must be a resi1Jnt of his district for at 
least three months prior to his election.-

2. The residence of a Representative would be determined by a 
combination of where the individual actually lives and where he intends 
his residence to be. Certain traditional factual indicia of residence 
would be helpful in making this determination. 

3. If it is necessary for a candidate to change his residence 
in order to meet the constitutional requirement, such change can be 
accomplished by the act of physically moving to the new district, 
together with a manifest intent to remain a resident in that district. 
Since you have indicated that your present residence is not in the 
district you wish to represent, it will be necessary for you to change 
your place of residence in this manner. 

We hope the foregoing information is helpful in answering 
your question. We should add that the ultimate authority to determine 
the qualifications of any legislator resides with the respective House. 
Article IV, Part Third, Section 3, Constitution of Maine. Therefore, 
this office cannot guarantee a decision of where your place of residence 
is located for election purposes. 

Sincerely, 

s. ✓/!Al~1iif 
Assistant Attorney General 

SKS:mfe 

!/ The election referred to is the general election in November. 
In 1971 the Legislature specifically exempted candidates for 
the House of Representatives and the Senate from the pre-primary 
election residence requirement set forth in 21 M.R.S.A. § 443, 
on the basis that the requirement was unconstitutional for ·such 
candidates. L.D. 259 as enacted by P.L. 1971, c. 41. 


