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To: 

RICHARD S. COHEN 

ATTORNEY GENERAL 

4 

STATE OF 1\1..\INE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

November 29, 1979 

Betty L. McLaughlin, Consultant, Guidance Services 
Educational & Cultural Services 

From: Walderrar G. Buschmann, Assistant Attorney General 

Records of school administrative unit employees. Re: 

7'1-:Lo I 

STEPHEN L. DIAMOND 

Jom, s. GLEASON 

JOHN M. R. PATERSON 

ROBERT J. STOLT 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

This is :in response to the questions raised :in your memo of September 19, 1979, 
regarding Public Law 1979, Chapter 320, "An Act to Clarify the Publication of School 
Records." · ( Copy attached) 

Question 1 "Does the law apply to a) private schools orb) Cooperative Boards for 
secondary vocational education?" 

Answer 1 Chapter 320 enacted 20 M.R.S.A. §807 which refers to school administrative 
units. By definition, a school administrative unit does not :include a private school 
but is limited to "all municipal or quasi-municipal corporations responsible for 
operating or constructing public schools." (20 M.R.S.A. §3452.1) Also, since a 
vocational region "is declared to be a political subdivision within the meaning of 
Title 5, §1222, sub-§6 and a quasi-municipal corporation within the meaning of Title 
30,. §505i,'' the act would apply to the cooperative boards which govern the vocational 
regions. 

Question 2 "Are school administrative units required to compile requested directory 
'.infonna.tion for school years prior to 1979-80? How about the compilation of inform­
ation for former employees?" 

Answer 2 20 M.R.S.A. §807.1 specifies that the information to be placed within the 
directory will include "regular and extracurricular duties and subjects taught since 
the ccmmencement of employment by the administrative unit." (Emphasis supplied) 
Accord:ingly, school administrative units are expected to compile the requested directory 
information for years prior to ·1979-80. There is nothing in the act which requires 
the administrative units to compile information for former employees. 

1rt is assumed that your reference to secondary vocational education refers to 
vocational regions which are responsible for providing secondary vocational education 
to many of the areas within the State of Maine. 



Question 3 "Can school systems include information items on their directory 
information record form in excess of those items defined as 'directory information' 
in section 807 (1), i.e. social security number." 

Answer 3 Were school systems to include social security numbers in the directory 
information they would run afoul of existing federal laws guaranteeing the privacy 
of their employees. It is my advice that only the material set forth in §807.1 
be included in the directory information. However, if an administrative unit wishes 
to add additional information to that directory, then it should make sure that such 
information is not prohibited by any of the specified confidential areas set forth 
in §807.2 or by other federal or state laws. 

Question 4 "Is the superintendent expected to require a written statement of 
request from an employee or former employee before granting him/her the right to 
review their personnel file? May the superintendent maintain a record of those 
individuals requesting information on an employee and reason for such request." 

Answer 4 20 M.R.S.A. §808 states that "the superintendent of schools shall, upon 
written request fran an employee or former employee, provide the employee or former 
employee or his duly authorized representative with an opportunity to review his 
personnel file •.. " The effect of this language is that the superintendent has 
no choice but to make that file available if he receives a written request from the 
employee to see his file. It does not prohibit the superintendent from allowing 
the employee to see the file on a less formal basis, simply that he must make it 
available if the request is in writing~ The second part of your 4th question is 
somewhat confusing since it is not clear whether you are referring to the directory 

( ( 1 information part of the act or the confidential information part of the act. In 
either case, there is no requirement in the act that persons requesting information 
which they have a right to review be required to give a reason for wanting to see 
that material. Nor is there any prohibition against the superintendent keeping a 
list of individuals who wish to exercise their rights under Chapter 320. However, 
if a member of the public wishes to review the directory information file but refuses 
to identify himself, the school administrative unit would still be obliged to make 
that directory information available to such a person. 

Question 5 "Does the right to 'review' a personnel file, under section 808, imply 
the right to make copies (or.transcripts) of confidential information contained 
therein? If so, may the school unit charge for copying?" 

Answer 5 Unlike the specific language set forth in 20 M.R.S.A. §807, which states 
that the directory information "shall be opened to inspection and copying by any 
member of the general public," section 808 simply states that an employee shall have 
"an opportunity to review his personnel file." It is my reaction that school systems 
should allow their employees to make copies of material within their personnel files 
despite the lack of a specific statement to that effect within section 808. Accord­
ingly, the school administrative unit may charge a reasonable fee for the cost of 
copying the material in the employee's personnel file. This would be consistent 
with the approach which the legislature took in the Freedom of Access Law authorizing 
the governmental entity to charge a reasonable fee for the cost of copying public 
records. (1 M.R.S.A. §408) This is not intended to mean that the cost of the initial 
copy of material placed in the file, which is presumably made available to the 

\/ .I employee at the time it is placed in the file, be charged to that employee. 
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)Question 6 "Is there any prohibition against including a copy ' •.• a written 
record of a decision involving disciplinary action taken •.. ' together with the 
'confidential infonnation' - as defined in section 807 (2) - in an individual 
employee's personnel file so long as the record is also included within the governing 
body's public records (see rec #4 on p 3 of DECS Info Letter)?" 

Answer 6 No. 

Question 7 "Can an employee legally refuse to provide answers to a request for a 
specific 'directory information' item(s)?" 

Answer 7 There is nothing set forth in the act which requires the employees of a 
school administrative unit to provide the administrative unit with the information 
to be contained in the directory. It appears that most of that information should 
be on file within the administrative tmit and that this should not present a problem. 

Question 8 "Are any of the items on the DECS Staff Information form protected by 
the rights of privacy? Under what circumstances may DECS release-staff information 
as on file?" 

Answer 8 This question deals with material which is not covered by the act and, 
accordingly, it would be inappropriate to analyze that form in this opinion. 

) Question 9 "May the DECS Staff Information form serve as sufficient compliance of 
C( the law concerning directory information on the part of school units?" 

Answer 9 No. Since the DECS Staff Information form (copy attached) requests some 
information which is privileged, it would be inappropriate to substitute it for a 
separate "directory information" form. 

Question 10 "Just what is confidential information and does law limit inclusion 
of confidential information to those items as detailed in the law? Refer to #6 item 
in confidential information as how it relates to Disciplinary Action Information." 

Answer 10 Confidential information is information which has been identified as 
being confidential by the Legislature or is recognized as such by the rules of evidence 
utilized by courts of law. Whether a specific item should be treated as confidential 
would depend upon the information contained within that item and would have to be 
determined on a case-by-case analysis. The Legislature specified in 20 M.R.S.A. §807,3 
that "any written record of a decision involving disciplinary action taken with respect 
to an employee by the governing body of the school administrative unit shall not be 
included within any category of confidential information set forth in sub-section 2. 11 

Accordingly, regardless of what is contained in the decision, the decision is a public 
record which shall be made available to the public upon request. 

Question 11 "Clarification of implied terminology 'access', 'release', 'disclosure' • 11 

Answer 11 An opinion cannot be rendered on the overly broad nature of this question. 
Rather, it would be essential that each term be analyzed within the context which it 
might be used. 
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Question 12 "Under review section, who can exercise rights on behalf of the 
personnel? Should school units specify who has access :internally to personnel 
files, i.e. principals, curriculum supervisors, special education coordinators, etc.?" 

Answer 12 The legislature has specified that "the errq_)loyee or former errq_)loyee or 
his duly authorized representative" has the right to "review his personnel file." 
Therefore, any party which the errq_)loyee~has duly authorized to review his file has 
a right to review the errq_)loyee's file. It is only logical that school administrative 
units should specify which members of the :internal office staff should have access 
to the personnel files as part of their errq_)loyment responsibilities. 

Question 13 "Should school units formulate policy regarding this law?" 

Answer 13 This is a policy question which does not call for a legal interpretation. 
Each school administrative unit should decide for itself whether it should adopt a 
policy regarding this law. There is no requirement in the law that the administrative 
units adopt policy for the implementation of the law. 

I apologize for the lengthy delay in responding to your request; however, I 
trust that the above satisfactorily answers the questions you have raised, 

Attachments 

cc: Richard Redlrond 
H. Sawin Millett, Jr. 
Elizabeth Boynton 
Elizabeth Mitchell 
Sandra Prescott 
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Waldemar G. Buschrrann 
Assistant Attorney General 


