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Rll'IIAIW S. COHEN 

ATTORNEY GENERAL 

ST,\'l't-: ()J,' 1\1,\INE 

DEl'i\ltTtvU,:NT OF TIIE i\TT0llNEY OENEllAL 

llonorable Ilarry L. Vose 
29 Washington Street 
Eastport, Maine 04631 

Dear Representative Vose: 

November 16, 1979 

STEPHEN L. DIAMOND 

JOHN S. GI.EASON 

JmlN M. R. PATERSON 

RollERT .I. s rnl.T 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

You have posed a number of questions to this office dealing 
with the broad issue of the power of a municipality to bar its 
employees from serving as members of the municipality's governing 
body.~ More specifically, you has asked whether a teacher hired 
by a municipal school committee is a city employee and whether 
there is any state statute either prohibiting a city employee from 
serving on a city council, or mandating that a municipal employee 
ba allowed to serve on a city council. Finally, you have asked 
whether, under the Home Rule amendment, a municipality may en~ct, 
as part of its charter, a provision prohibiting municipal 
employees from serving on the city counci1.2/ 

I. 

The first question you pose is whether a school teacher hired 
by tl18 Eastport School Conunittcc is a City ernµloycc. lnsofc1r as 
the answer to this inquiry depends upon c1n interpretation of the 
Eastport City Charter, we are unable, for the reasons stated 
previously, to resolve this issue. We have, however, determined 
that there are no existing state statutes which would prevent the 
City of Eastport from defining or treating a school teacher in un 
Eastport school as a City employee for purposes of precluding 
teachers from serving on the city council. 

1/ As used in this opinion, the term "governing body" includes, 
but is not limited to, o. town's board of selectmen or council 
and a city council. 

2/ Some of the questions you have raised involve interpretation 
of the Eastport City Charter. Since we believe it would be 
inappropriate, under 5 M.R.S.A. § 195, for us to issue an 
opinion construing a municipal charter, we must decline to 
answer those questions. 



Page 2 

We understand that the Eastport school system is part of a school 
union, organized pursuant to 20 M.R.S.l\. § 521, et seq. Under such an 
organizational plan, as distinguished from that of a school administra ti v< · 
district or a community school district, teachers in a municipal school 
can be characterized as employees of the school committee and therefore 
of the municipality and such characterization would not be inconsistent 
with state law. 3/ Nor is there anything in the general state statutes 
which would prevent the municipality from making such a characterization. 
Thus, we conclude that the City of Eastport may, without repugnance to 
state law, define or treat teachers in City schools as municipal employee:; 
As stated above, however, whether or not the City has done so depends 
upon the intent behind the relevant charter provisions. 

II. 

The second question which you have posed is whether existing state 
statutes either prohibit municipal employees from serving on a muni­
cipal. governing body or mandate that such employees be allowed to serve. 
We answer both questions in the negative. There are no specific 
statutes which either prohibit a municipal employee from serving on 
the municipality's governing body or require that he be permitted to do sc: 

There are, of course, provisions governing areas of conflict of 
interest for municipal officers. 30 M.R.S.A. §§ 1906, 2251. These do 
not appear, however, to bar a municipal employee from becoming a member 
of a municipal governing body, provided that that employee abides by 
the conflict of interest rules set out in those sections. 

We found only one statute which might be viewed as mandating that 
municipalities permit municipal employees to be members of their govern­
ing bodies. 30 M.R.S.A. § 2251(4), in its last paragraph, provides as 
follows: 

This subsection.shall not prohibit a member 
of a city or town council or a member of a 
quasi-municipal corporation who is a teacher 
from making or renewing a teacher employment 
contract with a municipality or quasi-municipal 
corporation for which he serves. 

30 M.R.S.A. § 2251(4) 

A review of the statutory history of this provision, however, 
jndicatcs clearly thAt the purpose uriderlying its enactment was to 

3/ Along these lines, it may be helpful to examine the School Union 
agreement in order to determine how it defines teachers. Even if 
it defines teachers as employees of the union, however, such a 
definition would not necessarily be controlling over the city 
charter because it would relate solely to the relationship 
between the teachers and the Union under that agreement. 
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permit teachers who were allowed, by local charter, Lo become 
members of the local govering body, to benefit from any increases 
in wages or benefits negotiated on behalf of all teachers for that 
locality. 2 Me. Legis. Rec. B 2030 (1975) (remarks of Repre­
sentative Carpenter). In effect this subsection negates the 
rules of conflicts of interest codified in section 2251 for the 
limited purpose of allowing public school teachers who are already 
members of a governing body to receive benefits to which their 
fellow teachers become entitled as a result of negotiation with 
the local governing body of the schools. 

The specific question of whether this particular amendment 
would have the effect of superseding local charter provisions 
prohibiting city employees, including teachers, from serving on 
local government boards, was a subject of legislative debate, and 
the enactment, in its final form, was clearly intended not to have 
this effect. 41 Id. Hence, this section has no effect on the power 
of a municipu.lity to bar teachers or other municipal employees from 
serving as members of its governing body. 

III. 

The final question you have posed for answer by this office is 
whether, under the so-called Home Rule amendment, Me. Const. art. VIII, 
part 2, § 1, a municipality may, by charter or charter amendment, 
prohibit city employees from serving on the municipal governing 
body. We answer in the affirmative. This particular issue has 
never been ruled upon by the Maine courts, nor have we addressed 
it in past opinions. We have, however, in recent opinions, viewed 
the Home Rule amendment as hav_ing bestowed upon municipalities 
full powers of local self-government on matters of municipal con-
cern. See Opinion of the Attorney General, 79-93 (May 10, 1979). 
Since questions relating to the election of municipal governing 
bodies must be considered matters of municipal concern, it is 
our opinion that municipalities have the power to enact charters 
or charter amendments regulating this area, in the absence of 
specific, pre-emptive statutes. Here, we have found no such 
contrary statutes, and we therefore conclude that it is within 
the power of a municipality to enact charter provisions prevent-
ing municipal employees, including teachers who may be so defined, 
from serving as members of municipal governing bodies. 

4/ A review of the voluminous legislative history of this 
statute indicates clearly that it was the intent of the 
original bill that local charter provisions precluding 
municipal employees from serving on municipality governing 
bodies be superseded by it. See L.D. 1339 (1975), Statement 
of Fact; 1 Me. Leg. Rec. B 701(1975) (remarks of Repre­
sentative Carpenter). 
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We hope this information addresses the concerns voiced in 
your opinion request. If you have any further question, please 
feel free to contact this office. n truly yours, 

(/{_J) / 
1 

/\Le-~------._' 
PAUL F. MACRI 
Assistant Attorney General 

PFM/ec 


