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STATE OF MAINE 
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HtcllAHU S. Gou EN 

ATTORNEY GENE.RAL 

September 19, 1979 

The Honorable James K. McMahon 
State Representative 
Box 125 
Kennebunk, Maine 04043 

Re: Reconsideration of S.A.D. Cost Sharinp, Formula 

Dear Representative McMahon: 

This is in response to the several questions 
you raised in your letter of September 12, 1979. 
Your first question inquires as to whether the 
language in 20 M.R.S.A. §305 would allow a municipal 
officer to vote by proxy or to cast an absentee ballot 
at the meeting authorized in the third paragraph 
of §305. The specific language in the third para­
graph of §305 states that "any change in the method 
of sharing costs must first be approved b~ a vote 
of _ii 3 of t~ose present and voting." (Ernp 1as1.s 
supplie--ay- The Legislature thereby authorized 
only those individuals who ar~ present to be able 
to vote on the proposed change. With that legisla­
tive limitation, a mu.nicipal officer who is unable 
to attend the meeting is not authorized to send a 
proxy or to vote by absentee ballot. 

The second question you have raised is whether 
the vote cast by 2/3 of those present and voting 
must be cast in accordance with the weighted vote 
which the school administrative district's board of 
directors utilize. Again, the Legislature has been 
very specific as to how the vote would be cast at 
the meeting authorized in the third paragraph of 
§305 and there is no reference to a weighted vote 
being utilized. Rather, it appears that the Legisla­
ture has granted each participant an equal voice 
in the vote. 
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The final question you have raised is whether a 
teacher, who is a municipal officer, is eligible to 
participate in the meeting outlined in the third 
paragraph of §305. Since 30 M.R.S.A. §2251.4 speci­
fically authorizes a municipal officer to hold a 
teacher's contract with the municipality which he 
serves, it wciuld appear that there is less chance 
of a conflict of interest if the municipal officer 
is teaching in the district which serves the muni­
cipality. In effect, there is an additional buffer 
zone between the teacher/municipal officer and the 
affairs of the school administrative district which 
serves the municipality. Since there does not 
appear to be any conflict of interest for the teacher 
to serve as a municipal officer of one of the member 
municipalities of the school administrative district, 
then it would appear that the teacher is authorized 
to fulfill his municipal officer's duties in 
accordance with the third paragraph of §305. In 
reaching this conclusion, we would note that it is 
unlikely that the teacher/municipal officer would 
have any special pecuniary interest in the outcome 
of the cost-sharing vote by virtue of his or her 
position as a teacher. · 

Please feel free to contact me if you have 
further questions regarding this matter. 
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\LJ __ Ar/ )z /~_/ty(o4/\__. 
RICHARDS. COHEN 
Attorney General 


