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RICHARDS. COHEN 

ATTORNEY GENERAL 

STATE Of MAINE 

DEPAH.TMJ<;NT OF THE ATTOltNEY GENEH.AL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

September 11, 1979 

W. G. Blodgett, Executive Director 
Maine State Retirement System 
State Office Building 
Augusta, Maine 04333 

STEPHEN L. DIAMOND 

JoHN s. GLEASON 

JOHN M. R. PATERSON 

ROBERT J. STOLT 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

Re: Benefit Entitlement of Individuals with Creditable 
Service under more than One Employer: Opinion 1~ 31:L 

Dear Bill: 

You have inquired further about the copmutation of benefits 
for members with creditable service under more than one employer. 
The specific question is whether a particular combination of 
periods of creditable service earned with two employers renders 
a member eligible for a minimum benefit. You have described 
the factual sitaution as follows: A prospective retiree has 
earned nine years of creditable service as a teacher prior to 
1947 and more than two years of creditable service as an 
employee of a local district. The local district has a 
minimum-benefit provision for 10 years of service; this 
provision has been in the district's retirement plan during 
the entire time that the member has worked there. While u 
minimum-benefit provisiqn for 10 years of service now attaches 
to service as a teacher, such a provision was not part of the 
retirement plan for teachers during the time the member served 
as a teacher. 

You have as~ed whether the member is now eligible for a 
minimum benefit~ or whether she has, on ten years of service, 

1/ Opinions dated September 16, 1977 and 2nd opinion dated 
September 11, 1979 deal with other aspects of this 
question. 

2/ Computed and charged to the two employers according to our 
opinion of September 16, 1977. 
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simply acquired a vested right. In the latter case, the benefit 
would be computed in two parts, each part computed on the basis of 
the years of service, average final compensation and benefit factor 
in effect for each employment at the time the member terminated 
that employment, without regard to any minimum benefit. 

The statute is 5 M.R.S.A. § 1092(11), which provides in 
relevant part that members shall 

11 
• upon subsequent re-employment 1.as 

such an employee but with a new employer, 
provided he shall not have previously 
withdrawn his accumulated contributions, 
thereupon have his membership tranoferred to 
his account with his new employer, and shall 
be entitled to all benefits based on credit­
able service and earnable compensation with 
the previous employer and the provisions of 
this chapter in effect with respect to the 
previous employer at the date of termination 
of service by the member. . . 11 

In my opinion, the latter interpretation is correct. In these 
circumstances, the member has acquired ·a vested right but is not 
eligible for a minimum benefit, because a minimum benefit provi­
sion was not" ... in effect with respect to the previous employer 
(here, the mombor's employer during her cmploymont,u,s a toachor) nt 
the date of termination of service by the member."ll Because no 
such provision was then in effect with respect to that employment, 
the nine years of creditable service earned docs not count toward 
eligibility for a minimum benefit. 

This interpretation is consistent with our opinion of 
September 16, 1977, in which we stated, albeit not with over­
whelming clarity, that creditable service counted toward a 
minimum benefit under three conditions: 1) that the service 
was earned in employment covered during the entire period of 
the employment by a minimum benefit provision (sou Opinion ui 
September 16, 1977, pp. 1, 2-3), or 2) that the employer adopted 
a minimum benefit provision prior to the member's termination of 
service, so that creditable service earned under that employer 
prior to and ~fter the adoption of the provision counts toward 
a minimum benefit (~ Id., p. 2, fn. 2), or 3) a subsequent 

~ "Termination of service" clearly refers to termination 
of service with the previous employer, not to termina­
tion on retirement. 
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employer with a minimum benefit provision agrees to purchase 
a member's creditable service earned in employment with no 
minimum benefit; that creditable service then counts towa~q 
eligibility for the subsequent employer's minimum benefit~ 
(see Id.~ p. 3, fn. 5). None of these conditions is present 
in the situation you describe. 

I hope this response is helpful to you. 

Very truly yours, 

,/ I , ( /\ .. ,:,_ y · ti h ,;_ 11.r<J 

KAY R.H. EVANS 
Assistant Attorney General 

I<RHE/ec 


