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RICHARD S. COHEN 

ATTORNEY GENERAL 

STATE 01-' MAINE 

DEPARTMENT 01" THE A'rl'OH.NEY GENEltAL 

AUGUSTA. MAINE 043:13 

September 11, 1979 

W. G. B~odgett, Executive Secretary 
Maine State Retirement System 
State Office Building 
Augusta, Maine 04333 

STEPHEN L. D'IAMOND 

JOHN S. GLEASON 

JoHN M. ~- PATERSON 

RoaEln J. STOLT 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

Re: Benefit Entitlement of Individuals with Creditable 
Service under more than One Employer: Opinion #2!.L. 

Dear Bill: 

You have inquired further about the computation of 
benefits for members with crtJditable s~rvice under more than 
one employer. The question·arises out of the inquiries of 
members who are changing from employment with one covered 
employer to employment with another covered employer, as to 
whether the creditable service earned in the first cmploymunt 
represents any future benefit value so that it is to the member's 
advantage to leave contributions made during that period of 
employment on deposit with the System. 

You have postulated two specific examples. In light of tho 
variety of situations in which these questions could arise, we 
will limit this response to those two types of situations. Such 
a limited response is necessary since the answer will uo uictatod 
in part by the underlying facts. Please feel free to inquire about 
other specific situations should the need arise. 

Your examples appear below, with the separate questions und 
the corresponding answers indicated by letters. 

1/ A previous opinion dated September 16, 1977, dealt with 
other aspects of this question. A third opinion, on still 
another aspect, is also dated September 11, 1979. 
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Example #1 

''Member works five years as a state employee under 
the regular plan and transfers to the City of 
Augusta as a firefighter. Works for the City 
of Augusta as a firefighter for twenty years and 
retires at age 50. a) Does the five years' 
employment with the State entitle the member to 
any benefit at that point? b) Does the five 
years with the State entitle the member to any 
benefits on atta.inment of age 60? c) Would the 
member have to resume employment with the State 
to obtain a benefit?" 

Response: 

a) The five years' service with the State entitles the 
member to no additional benefit when he retires at age 50, as 
he is not of the requisite retirement age (60), nor does he 
have sufficient years of service

2
{25) to be entitled to a 

reduced benefit prior to age 60._I 

b) If the member retired at age 50, the five years' service 
with the State would buy him no additional benefit at age 60 
because he would not then be a member of the System and would 
thus not then be eligible to apply for a benefit. If he separated 

· from service at age 50 but, leaving all of his contributions on 
deposit, did not retire until age 60, he would then be able to 
receive the firefighter benefit and an additional benefit from 
his five years of State service. He would, of course, have 
lost all the firefighter benefit available to him in the 
years 50-60. 

3) The member could receive an additional benefit based on 
his State service if he went back to work for the State prior to 
age 60 and worked until ·age 60. The amount of the benefit would 
depend on the total amount of creditable service earned while 
working for the State. 

Example #2 

"Member is employed by the City of South Portland 
for five years and transfers to State Police as a 
law enforcement officer. Is employed for twenty 
years as a state police officer and retires at 
age 45. a) Does the five years of employment 
with the City of South Portland entitle the 
member to any benefit at retirement age? b) 
Does the five years of employment with the 
City of South Port~and entitle the member to 
any benefit on attainment of age 60?" 

Clearly, the member has 25 years of service, but 20 of those 
years would have been used to "buy'' the firefighter benefit 
and could not be counted a second time. 
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Response: 

a) The five years' service with the City does not entitle 
him to any additional benefit on retirement at age 45, as he has 
not reached the requisite· retirement age (60). 

b). See response to b) above. With changes to reflect the 
different fact situation, the same response applies here. 

I hope this is responsive to your inquiry. 

Very truly yours, 

<"'< ( u /' 
;V 1/ / '. l:; t. ,;L,,,_,.-J 

KAY R.H. EVANS 
Assistant Attorney General 

KRHE/ec 


