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RICHARD S. COHEN 

ATTORNEY GENERAL 

S'l'A'l'I•: ()lo' MAIN!•: 

DC:PAH.TMgN'.I' 01" THE A'rl'OHNEY GC:NEH.AL 

AUGUSTA, MAINE 043:1:1 

September 10, 1979 

P. R. Gingrow, Assistant Executive Secretary 
Maine State Retirement System 
State Office Building 
Augusta, Maine 

STEPHEN L. QiAMONO 

JOHNS. GLEASON 

JOHN M. R,. PATERSON 

ROBERT J. STOLT 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

Re: Retirement Benefit for Former Law Enforcement 
Officer (2nd retirement, after restoration to service) 

Dear Phil: 

You have asked for an opinion regardi~1g the method 
of computing the retirement benefit of an individual who 
retired after 20 years as a member of the State Police, 
subsequently returned to service as an instructor at 
Southern Maine Vocational-Technical Institute (SMVTI) 
and now contemplates second retirement. You note that, 
upon his first retirement, he drew a retirement benefit 
under 5 M.R.S.A. § 1121(11 (C). That benefit was eliminated 
on his return to service._/ His benefit at point of second 
retirement would be computed under§ 1121(2). 

You have asked whether the benefit on second retirement 
is to be computed in two parts, one derived from his State 
Police service and the other fron his SMVTI service, or 
whether it is to be computed on the basis o~ the provisions 
governing the second retirement, applied to the combined 
total of his two periods of service. 

1-I In accordance with 5 M.R.S.A. § 1123, 3rd sentence, 
as in ~orce prior to its amendment by P.L. 1979, 
c. 92 and c. 200. These amendments appear to 
conflict, but neither is relevant to this point, 
nor to the question you have raised. 
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The relevant statutory provision is 5 M.R.S.A. § 1123, 
which provides that a member restored to service under the 
conditions present in this situation2/ shall upon subsequent 
retirement 

11 
••• receive such combined benefits 

as may be computed on his entire 
creditable service and in accordance 
with the then existing law." 

The clause was eriacted in substantially this form by P.L. 1955, 
c. 417, § a.3/ 

We interpret this clause to mean that the benefit on sub­
sequent retirement is to be computed on the basis of the pro­
visions of the retirement law governing the subsequent retire­
ment, applied to the total number of years of creditable service 
earned in both periods of covered employment. 41 This conclusion 
is based on a comparison of the wording of this clause with a 
clause in the prior sentence which also relates to computation 
of benefits on g1second (or subsequent) retirement, under differ­
ent conditions.- That clause clearly directs that the computa­
tion of the subsequent benefit is, under certain circumstances, 
to be made in two parts, one related to service prior to tho 
first retirement and one related to service on return to member­
ship. This language was re-enacted simultaneously with the 

2/ That is, the original retirement was non-disability anc.1 
those benefits were eliminated on return to service. In 
addit.:i.on, we would note that the employer during both 
employments was the State, and thus there is no issue 
of by whom the benefit is to be paid. 

3/ Chapter 417 was enacted without debate. There is no 
Statement of Fact on the original L.D. (92) or the 
New Draft (1432). 

iL_ Or in F.11 such periods, if more than two. 

5/ The comparison clause is applicable to disability 
retirees restored to service and membership and 
subsequently re=retiring. 
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6/ 
clause here relevant.- Thus it appears that when tho 
Legislature intended the computation to be made in two parts,· 
it clearly so directed. In light of this, it would appear 
that the somewhat ambiguous language of the clause in question 
is properly interpreted to mean that a benefit on second 
retirement, in the situation you describe, is to be computed 
by applying the retirement provision applicable at point of 
second retirement to the total number of years of creditable 
service earned while in covered employment. 

KRHE/ec 

Very truly yours, , __ ,,._ " /~ 
IV- 1/ /t If ?✓J. ___ .,,_, 

KAY R. IL EVANS . 
Assistant Attorney General 

It should be noted that c. 417 substantially changed the 
prior version of this provision by separating the treat­
ment of disability and non-disability retirees rcstorod 
to service. As originally enacted and until the passage 
of c. 417, disability and "any other beneficiary" restored 
to service were treated together for purposes of benefit 
computation on subsequent retirement. In this prior 
version, as in the present version, the two-part com­
putation was made in certain circumstances (i.e., 
return to service after age 55) and served as a limita­
tion on the amount of the benefit in those circumstances. 
In the present version, that limitation and thus the two­
part computation apply to disability retirees only. 

An amendment enacted by P.L. 1963, c. 372, changed tho 
circumstances under which the two-part computation is 
to be made in order to limit the subsequent benefit. 
The ags-55 factor was eliminated; it was roplacud Gy 
a· less-than-two-years-of-service factor. In this 
amendment, the Legislature stated the "single computa­
tion" concept in a very different way (" •.. his 
subsequent retirement allowance shall be as provided 
in section 6.") Then-§ 6 of c. 64, R.S. 1954 corresponds 
to present 5 M.R.S.A. § 1121, the regular retirement 
benefit-computation section. · 


