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RICHARD S. COHEN 

ATTORNEY GENERAi. 

STAT" <W MAINI•: 

DEPAltTMEN'l' 01" THE ATTORNEY GENEH.AL 

AUGUSTA, MAINE 043:JJ 

September 4, 1979 

Honorable Swift Tarbell, III 
Assistant Minority Leader 
House of Representatives 
15 f;tatc Street 
Bangor, Maine 04401 

SrnPHEN L; DIAMOND 

JOUN S. GLJ;ASON 

JOHN M. R. PATERSON 

ROBERT J: STOLT 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

Re: Licensing of Public School Driver Education Programs 
by the Secretary of State 

Dear Representative Tarbell: 

This is in response to your request for an opinion as to 
whether the Secretary of State has a statutory obligation to 
regulate and license public school driver education courses 
or instructors when these courses are offered for a fee after 
regular school hours. With regard to driver education courses, 
we answer in the negative; with regard to instructors, we 
answer in the affirmative, if the instructor is engaging in 
professional or commercial instruction. 

The statutory background against which these determina­
tions must be made is somewhat conflicting. There are two 
separate statutes which must be construed together to ascertain 
the overall legislative scheme for regulation of driver educa­
tion. First, 29 M.R.S.A. c. 7, sub-c. IV, § 721, et seq~, 
estublishes a system for regulating commercial driver educatio.n 
schools and commercial instructors. Section 722 expressly man­
dates that anyone who operates a commercial school ,or who offers 
commercial instruction obtain a license therefor. Section 721, 
sub-§ 2, of this subchapter excepts public or private schools 
approved by the State Board of Education from the·definition of 
a commercial driver education school. Further, 29 M.R.S.A. 
§ 582, 1st paragraph, penultimate sentence, provides that no 
license shall be required of certified teachers conducting 
driver education courses in public secondary schools or 
academies. 
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The second statutory scheme, embodied in 20 M.R.S.h. c. 311, 
§ 2451, et~, establishes guidelines for the purpose of 
encouraging school committees or directors to develop driver 
education programs in secondary schools and academies. This 
statute provides for the appointment of a State Director of 
Driver Education and the creation of rules and regulations 
to carry out the chapter. In 1977, new section 2454 was added 
to this law by P.L. 1977, c. 289 authorizing school administrative 
units to "charge a fee based on the per pupil cost, for a 
driver education course conducted after regular school hours 
during the school year." Your question becomes,therefore, 
whether such courses or their instructors must be regulated by 
the Secretary of State consistent with his obligations under 
Title 29. 

As previously mentioned, 29 M.R.S.A. § 721, sub-§ 2 expressly 
excepts public or private schools approved by the State Board of 
Education from the definition of commercial driver education schools. 
It appears clear, therefore, that courses offered after regular 
school hours during the school year by such schools for remunera­
tion, that is, for a fee based on the per pupil cost, are not 
subject to regulation by the Secretary of State. This interpret­
ation harmonizes both statutes. See Small v. Gartley, 363 A.2d 
724 (Me. 1976). (Legislation on the same subject matter must be 
viewed in its overall entirety so that an harmonious result pre­
sumably intended by the Legislature may be reached.) 

The issue of whether driver education instructors who are 
teaching courses after school hours during the school·year for 
remuneration are subject to licensing and regulation by the 
Secretary of State requires an analysis of more detailed statutory 
provisions which at first reading appear somewhat inconsistent. 
29 M.R.S.A. § 583 exempts "certified teachers conducting a driver 
education course in public secondary schools or academies" from 
the licensing requiroment imposed upon commercial instructors. 
29 M.R.S.A. § 722-A provides that 

[t]he Secretary of State may appoint 
a driver education teacher, licensed 
by the CQnunissioner of Educational 
and Cultural Services, to give 
professional driving instruction 
meeting the. need of a licensee or new 
applicant when a duly licensed commercial 
instructor is not available within a 
reasonable distance from his domicile. 
(emphasis added) 
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The statute gives no definition of professional driving instruc­
tion, and thus it is necessary to look to the plain and ordinary 
meaning of the words used to ascertain the intent of the Legis,­
laturo. State v. Flemmin~, 377 A.2d 448 (Me. 1977); ~J?pcal o~ 
Davis, 369 A.2d 628 {Me. 1977). The word "professional" is defined 
by Webster's New International Dictionary, 2nd Ed., unabridged, 
as "engaging for livelihood or gain in an activity purs11ed, · 
usually or often, for noncommercial satisfaction ..• Syn. -
paid, hired." In the overall context of 29 M.R.S.A. § 721, et 
~' it appears that the te1:m "professional" as used in 
§ 722-A has a meaning similar to the term "commercial." 

The ultimate question, then, is whether a certified teacher 
licensed by the Commissioner of Education is giving professional 
or commercial driving instruction when he conducts a driver 
education course after school hours during the school yoar for 
which a pupil must pay a fee. We are of the opinion that this 
may be the case,. if the instructor's compensation results from 
professional or commercial activity beyond the schools' regularly 
conducted programs. Although schools are exempted from COilUJlercial 
driver education school licensing, no such blanket exemption exists 
in the statute for instructors. On the contrary, 29 M.R.S.A. 
~ 722-A provides that in order to teach professionally, a certified 
driver education teacher must be appdinted to do so by the 
Secretary of State. Further evidence that the Legislature did not 
intend a blanket exemption for instructors is found in the recently 
enacted 20 M.R.S.A. § 2455, which allows the Commissioner of Educa­
tion to temporarily certify a commercial instructor licensed by 
the Secretary of State so that pursuant to a contractual agreement 
such person may teach driver education courses in the public or 
private school systems. Such persons, of course, continue to be 
regulated by the Secretary of State when teaching outside the 
school program. •ro force commercial teachers to be certified by 
the Conrrnissioner of Education to teach in the public schools or 
academies, but to allow certified public or private school 
teachers to teach outside the school program for remuneration 
appears to offer the latter a benefit not contemplated by the 
Legislature. 29 M.R.S.A. § 583 exempts "certified teachers 
conducting driver education courses in public secondary schools 
or academies" fro~ licensing by the Secretary of State. This 
exemption cannot be stretched so far as to allow such teachers 
to offer inRtruction professionally or commercially after school 
hours without the requisite license. 

There is some difficulty, however, in setting precise 
guidelines for determining when a school sponsored driver educa­
tion program becomes commercial or professional so that the 
instructor must be appointed by the Secretary of State pursuant 
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to 29 M.R.S.A. § 722-A. The exemption offered certified teachers 
by 29 M.R.S.A. § 583, as previously indicated, extends only to 
instruction offered in public secondary schools or academies. 
l\ reasonable hurrnonization of§ 583 with§ 722-A is that as lony 
as a certified instructor offers course instruction within the 
school's curriculum, pursuant to a bona fide educational program, 
then§ 722-A is not appLicable to the instructor. However, if 
the driver education course offered through the school is not under 
the auspices of the school's educational function, that is, if it 
is conducted in a manner beyond or different from the normal 
educational programs offered by the school, then§ 722-A may well 
mandate that the instructor be appointed by the Secretary of State. 

Factors to be considered in determining whether a particular 
course is within the regular school curriculum would include: 

Where the course is being conducted; the time 
of day the course if being offered; 

Whether the student receives credit for the 
course; 

Whether the course is open to other than 
full-time students; 

Whether the fee is paid to the school or 
directly to the instructor; 

Whether the instructor has a direct pecuniary 
interest in the number of students 
participating; 

Whether the vehicle is owned by the instructor 
or the school; and 

Whether the liability insurance is paid for 
by the school, the instructor or the 
student. 

While none of these factors alone may be dispositive of the issue, 
and while other factors may well be relevant in any given case, 
the above list at least indicates the types of factors which the 
Secretary of State must consider in determining whether the program 
is one for which an instructor should be exempted from the 
licensing authority of the Secretary pf State pursuant to§ 583 
or appointed to teach professionally or commercially pursuant to 
§ 722-A. In light of the imprecise demarcation between the 
authority of the Secretary of State and that of the Department 
of Educational and Cultural Services to license instructors, the 
Legislature may wish to establish clearer standards in this area. 
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If you have any further questions on this matter, please 
contact me. 

SFW/ec 

Sincerely, 

j<C ~ µ~'-<>-~ . 
STEVEN F. WRIGHT 
Assistant Attorney General 


