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RIC.:IIAIW S. COIIIJN 

ATTORNEY GENERAL 

Leslie B. Higgins 
Deputy Director 

S·1·A'r1': 01•' MAIN!,; 

Dl!:l'Alt'i'Ml!:N'l' 01" '1'11.c: J\'1•ro1tNl!:Y Gl!:Nl!:IUL 

AUGUS'l'A, MAINE 04333 

August 3, 1979 

Bureau of Civil Emergency Preparedness 
State House · 
Augusta, Maine 04333 

Dear Mr. Higgins: 

S'l'l.il'llliN L. DlAMUNIJ 

JOHN S. GLEASON 

JOHN M, R. PATERSON 

Rou1mT J. STOLT 

DEPUTY ATTOHNtY:C, GENl.:HAL 

We wanted to take this opportunity to respond to your 
written request for a formal legal opinion from this Office 
regarding the meaning of 37-A M.R.s.A. § 59(2). In pertinent 
part, the provision· reads as follows 

A director of any civil emergency preparedness 
agency shall not be simultaneously an executive 
officer or member of the executive body of a 
political subdivision of tho State. 

Your request seeks an interpretation of this section, and, as 
we understand it, an opinion on the question of whether this 
section is in conflict with any statutes providing that, where 
municipal officers fail to make a given appointment, they arc 
to serve in the vacant position. · 

The meaning of this provision seems clear on its face; an 
appointed director of a civil emergency preparedness agency is 
not to serve simultaneously as an executive officer or member of 
the executive body of any county, city, town, village, towm.,hip, 
district or any other political subdivision of the State, as 
defined by 37-A M.R.S.A. § 53(4). The problem presented is tho 
definition of "executive officer" or "member of the executive 
body." The term "officer" generally means holders of offices 
which are srecified by statute or constitution, elected or 
appointed, and whose duties, responsibilities, pay and powers 
are regulated by statute or constitution. See genera111, 
3 E. McQuillan,· Law of Municipal Corporations:; § 12. 273rd 
ed. 1973). Thus, the characteristics of an "office" are 
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statutorily or constitutionally specified tenure or duration, fees 
or salaries, and powers and duties. 3 E. McQuillan, supra, § 12.29; 
~ also Goud v. City of Portland, 96 Me. 125 (1902). 

The test of whether a person is an officer is often stated in 
turms of whothor that person is uutb.ori:.wd to oxorc.i.su t.ho powur 
of the sovereign. 3 E. McQuillan, supra, § 12.30 and cases 
cited therein. 

The statute at issue heroin evidences an intent on the part of 
the Legislature to preclude those persons involved in the day-to-day 
administration of a political subdivision of the State from serving 
as local directors of civil emergency preparedness. Given this intent 
and the principles related above defining what an officer is, it can 
be concluded that at least the following persons are precluded by 
this section from serving as local directors of civil emergency 
prcpuredncss; town manager, solcctmun, county conunit.sionor, city 
councillor or alderman. Some of these positions are specifically 
designated as "municipal officers" by 30 M.R.s·.A. § 1901 (7). 
Further, each of these officers is, by statute, charter or other 
authority, generally charged with executive und/or udminist:.rutivc 
duties with regard to a municipality or other governmental body. 
~, 30 M.R.S.A. § 2317(1) (A) {town manager is chief executive and 
administrative official of a municipality). This list is not meant 
to be exhaustive but merely representative of those persons who can 
be considered "officers" under the definition discussed above. 

In rcsponie to the second part of your inquiry, our research 
of the Maine statutes has failed to locate any i::.lingle or gonoral 
provision which requires municipal officers to serve in a ~osition 
to which they have failed to make an appointment or which'the town 
meeting has failed to elect. 30 M.R.S.A. § 2055, prior to its 
amendment in 1969, provided that town officials other than town 
meeting moderator, clerk, selectmen, assessors, overseers of the 
poor, treasurer and members of the school committee could be 
elected by ballot, but, where they were not, they were to be 
appointed by the selectmen. The repeal of this section throws 
the problem of vacancy of a municipal office back onto the general 
vacancy sections, 30 M.R.S.A. §§ 2253'and 2060. It i~ ~ 20GO whJ.ah 
contains the only provision which we have found whereby the sclectmun 
of a town succeed to an unfilled position. Under§ 2060(4) (B), 
where overseers of the poor have not been ·elected, the selectmen 
are to serve in that position; under subsection (7) {B) of that 
section, the selectmen may, but are not required to, uct as roud 
commissioners; under subsection (5) (B) of§ 2060, where a full board 
of assessors is not elected, the selectmen are to appoint the board, 
and a selectman can serve as an assessor. 

The position of director of a municipal civil preparedness 
agency is nowhere specifically mentioned in these vacancy statutes. 
Further, as discussed above, there is no general provision provid­
ing that municipal officers are to serve in any or all vacant town 
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positions. It is thus the opinion of this office that, where the 
selectmen fail to appoint a municipal civil emergency preparedness 
director, or, where appropriate, the town meeting fails to elect 
one, the provisions of 30 M.R.S.A. § 2253(1) co100 into plDy, and 
the office should be filled by appointment by the selectmen. 

We hope this information addresses the concerns you have 
expressed. If you have any further questions, please feGl free 
to contact this office. 

et;~l~ 
PAUL F. MACRI 
Assistant Attorney General 

PFM/ec 


