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RICHARD S, COHEN 

ATTORNEY GENERAL 

David Cole 
Town Manager 
China, Maine 04926 

Dear Mr. Cole: 

S·t'A'l'E Ol~ MAINE 

DC:l'AH.'l'MC:N'l' 01" '!'UC: A'r1·ou,NC:Y GC:NC:1(.AL 

AUGUS'l'A, MAINE 04333 

July 10, 1979 

STlll'HllN L, 01AMONU 

JOHN S. GLEASON 

JOHN M. R. PATERSON 

ROBERT J, STOLT 
DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

We would like to take this opportunity to respond to your oral 
request for an opinion from this office regarding the compatibility 
of the positions of notary public and constable·. You should note 
that ordinarily this Office would not issue a formal legal opinion 
on a request such as yours because it does not• fall within the 
statutory provision under which we are authorized to issue such 
opinion. 5 M.R.S.A. § 195. We have, however, researched this question 
a number of times and thus are able to supply you with the requested 
information. 

The offices of notary public and constable have been held to be 
incompatible both by courts, see, Pooler v. Reed, 73 Me. 129 (1882), 
and in opinions rendered by this office, Opinion of the Attorney General, 
March 15, 1968; Opinion of the Attorney General, March 25, 1966, copies 
of which opinions are enclosed herewith.' The rationale behind such 
decisions and opinions is that the Constitution of tho State of Muina 
prohibits a member of one branch of government from holding u po~;;L tion 
in, and exercising the power of, another branch. See,~, Opinion 
of the Attorney General, September 4, 1974. Further, under principles 
of common law, it has been stated that no one person can hold two 
governmental positions whose functions are, or might be, inconsistent. 
See, Howard v. Harrington, 114 Me. 446 (1916). 

We are,• of course, aware of the limited way ln wh.Lch you 
exercise your cunstabulary power; that is, only for the posting of 
the warrant for the town meeting pursuant to 30 M.R.S.A. § 2052. 
A similar argument was made to the court and rejected in the case of 
Stubbs v. Lee, 64 Me. 195 (1874), in which the court found that tho 
offices of deputy sheriff and "trial justice" were incompatible. 
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Hence, even in light of your limited use of your powers as a 
constable, we remain of the opinion that tho offices of notary 
public and constable are incompatible. 

It should be noted, for your information, that 30 M.R.S.A. 
§ 2052, the statute dealing with the requirements of the warrant 
for a town meeting, contains an alternative provision allowing the 
warrant to be directed "to any person ,by name • • • " and allowing 
that named person to post the warrant. 30 M.R.S.A. § 2052(3), (4). 
Hence, you need not be a constable in order to post tho warrant, so 
long as it designates you by name as the person who is to notify the 
voters. 

We hope that this information addresses your concerns. If you 
have any further questions, please feel free to contact this office. 

SLD:mfe 

Enclosure 

Very truly yours, 

. ..-..,I 
STEPHEN L. 'DIAMOND 
Deputy Attorney General 



•, 

March lS,. 1968 

Mr. Grc:1'hum 1'!. Zoll 
Uuckfiold. 
Maine 

It has just b0en called to the attention of this office that 
you aro at.tompt.ing to hol.cl tho officos of Notary l?ublic, Ju.otico 
of i:.he J?C;)ace., and Constable of tlle '.L'own of Buckfield. Tho 
positions of Notary J?ublic and Justice of tho Poaco are incora­
patiblo with that oJ; a cont..table. You CiU'lnot. l,old all tllrou 
offices. This fact was establl.liihed by the case of Pooler v. 
need,. 73 Me. 129. ~n that case the court said: 

. "l;(i::; ar:\point.mcnt to an accoptc;mco of tho off ico 
of Just~ce of the Peace., after his election and qual­
ification as constablo,. must be held to boa ourrondor 
of the offj.cfl of c::onstablo. Stubbs v. Leo,. 64 Mo. l~5. •• , 

According to the records of the secretary of stato, you woro 
commissioned A ~otary PUblic and a Justice of tho ~oaca on July 11, 
l963. I understand that you were appointed imd qualifiod ao a 
con::.tablc in Juno,. l966,; posoibly earlior .. but at loust you wo.):'o 
appointed at. that t.iw.e. Your appointment as a con~tablo l1avin9 
come lat~~ t:.an y~u.r commission aa a ~otary Public and Justico 
of the l?oase means tbat you are duly qualified aa a conotablo 
but are no louse~ a Notary'l?Ublic or Justice.of the ~oaco. 

~ou must cease f.-oin acting aa·. a :tilotary Public or Juotico of 
the l?eace. 

GCW:B 
cc; Doz-is Haye:;:. 

• 

. . 
Vory truly youru,. 

Geori;;o C. Wost 
Deputy Attornoy Gonoral 



Mr. Charles Althenn 
Wayne 
Mai110 

Dear Sir: 

It hae juut been calleo. to tho attention of tl1ia of.fico 
that you are attempting to hold both the office of Notary 
l?ublic and constable. 'l'hoae two (.)()~ition~ a.i;e incompat.iblo 
and you cannot hold both of th~n. This fact wao establi~hod 

J' 
by the case of Pooler--v. Reed,. 73 Me. 129. In that caue ·t.he 
court aaid: 

"His appoin'bnent to an acccptar,cc of tl10 oJ.;.C.l.~c 
of Ju:3tice of the l?eace., after his election .:.nd quill­
ification as con~table., must be hola to boa currcn~cr 
of tl1e: office of con.stable. stubba v. Lee., G4 Mc. l':)!.>." 

According to the records of tho Secretary of LJtato., you 
qualified aa a Notary l?Ublic Octobor 6., l9(il. l.C you l1avo boon 
appointed constable aince that clat01 you are no longor a No'l~i.u:y 
Public and uhould not pe.-form functions in that capacity. 

J:f., on the othe. hand., your il.ppointment ai;; conotalilo w.,.u 
prior to that date., tl1en you are no longer a conotabla u.n<l 
ohould not perform dutiea of that office. · 

It is hi<Jhly imp;i;obable thi>.t you would lli>.VO boon appointo<l 
a constable prior to that date without having boon roappo~ntca. 
It would appear that probably your apt'X)intmont anu quali£ication 
as a constable was ~ubaequent to October 6., l96l., uo t.l1at prob­
ably you are a duly qu~lified conetable but are not~ uuly 
qualified Notary Public. 



Mr. Charles Althenn March 25, 1966 

l folt J: should advioo you oo that you will not porform 
acts which might occasion troubles and problems for you. 

GCW:H 

Very truly yours, 

George c. west 
Deputy Attorney General 
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