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June 13, 1979, opinion request 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

This responds to your June 13, 1979, request for the 
opinion of the Attorney General on the proper use of motor 
vehicle dealer registration plates. Specifically, you have 
asked whether the u?e of a dealer registration plate on a vehicle 
owned or controlled ··by a new or used car dealer as a "pace car" 
for a race track is within the use limitations established by 
29 M.R.S.A. § 354. We answer in the affirmative. 

The use of motor vehicle dealer plates is stringently 
restricted by 29 M.R.S.A. § 354. This statutory.provision 
limits the use of dealer registration plates to 

[v]ehicles owned and controlled by 
vehicle manufacturers and new an~ used 
vehicle dealers ••• under the following 
conditions only: 

B: For purposes directly connected 
with the business of .•• selling, 
demonstrating .•• such vehicles; 

The particular paragraph of§ 354 quoted above authorizes the use 
of dealer plates on ve~icles owned or controlled by dealers for 
demonstration purposes. The use of vehicles by dealers to "pace," 
or begin, automobile races appears to constitute a legitimate means 
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of demonstrating those vehicles and, therefore, attachment of 
dealer plates to vehicles used for this purpose does not violate 
the statute. It should be noted that we understand that the plates 
will be utilized on the vehicle only while it is being operated by 
an employee of the dealer as a pace car and in transporting it 
between the race track and the dealership for that purpose. Any 
further use of the vehicle with the dealer plates would constitute 
a violation of.§ 354. While potential customers are not provided 
the experience of operating the vehicle, they may at least view it 
in operation and are. presented with ·the oppor-tuni ty to make sub­
jective determinations as to its appeararice, a quality not unimportant 
to some purchasers of motor vehicles. 

·~~ !Vo--
STEVEN WRIGHT ~ 
Assistant Attorney 
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