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RICHARD S. COHEN 

ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

Dm•AH.'l'M.l!:N'l' 01" 'l'HC: A'l"l'OH.NC:Y GC:NC:l<.AL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

June 15, 1979 

STEPHEN L. DIAMOND 

JOHN S. GLEASON 

JOHN M. R. PATERSON 

ROBE.RT J. STOLT 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

Honorable Frank P. Wood 
House of Representatives 
State House 
Augusta, Maine 04333 

Dear Representative Wood: 

In your letter of May 24, 1979 and in a subsequent 
conversation, you have raised two questions concerning the 
provisions of 1 M.R.S.A. § 401, et seq (1979) (Maine's Freedom 
of Access Law) in connection with meetings held by boards of 
county commissioners. In particular, you have inquired whether 
a decision to expend public funds, made over the telephone and 
not at a public meeting but later approved -(by means of an 
article in the warrant) by the commissioners at their next regu­
larly scheduled meeting, complies with the Freedom of Access Law. 1 

You have stated your inquiries as follows: 

11 (1) Does an after the fact instrument 
such as a warrant fulfill the require­
ments of Maine's [Freedom of Access] Law? 

(2) Is voting over the phone allowed under 
the [Freedom of Access] Law and if it 
is under what circumstances can this 
practice occur? 11 2 

As recently articulated by the Maine Supreme Judicial Court, 
the Legislature's purpose in enacting the Freedom of Access Law 
was to assure "that to a maximum extent the public's business must 

1. For the purposes of this opinion, I assume that these facts, 
as stated in your letter of May 24, 1979, are true. 

2. In your letter you refer to Maine's "Right to Know Law, 11 which 
is more appropriately referred to as the "Freedom of Access Law. 11 
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be done in public." Moffett v. City of Portlanc'!_, Me.,, 400 A.2d 
340, 347-48 (1979). See also l M.R.S.A. §401 ('1979) .-' In 
furtherance of this declared purpose, the Legislature has 
statutorily mandated that, except as otherwise specifically 
provided, 

"all public proceedings shall be open to 
the public, any person shall be ~ermitted 
to attend any public proceeding and any 
record or minutes of such proceedings that 
is required by law shall be made promptly 
and shall be open to public inspection." 

1 M.R.S.A. §403(1979). The term "public proceedings" includes 
meetings of a board of county commissioners. 4 See l M.R.S.A. §402 (2) 
(c) (1979) .s 

3. 1 M.R.S.A. §401 (1979) provides in.relevant part: 

"The Legislature finds and declares that public 
proceedings exist to aid in the conduct of the people's 
business. It is the intent of the Legislature that 
their actions be taken openly and that the records of 
their actions be open to public inspection and their 
deliberations be conducted openly." 

4. The commissioners for each county are statutorily required 
to conduct meetings at certain times each year. See 30 M.R.S.A. 
§ 151 (1978). 

5. 1 M.R.S.A. § 402(2) (c) (1979) provides in pertinent part: 

"The term 'public proceedings' as used in this 
subchapter shall mean the transactions of any functions 
affecting any or all citizens of the State by any of 
the following: 

* * * 
c. Any board, commission, agency or authority 

of any counti, municipality, school district 
or any other political or administrative sub­
division." (emphasis supplied). 
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While the Freedom of Access Law mandates that public 
proceedings be open to the public, this legislative policy of 
openness in government business would. be seriously compromised 
if the public remained ignorant of the time and place of such 
proceedings. Accordingly, 1 M.R.S.A. §406 (1979) provides that 

"[p]ublic notice shall be given for all public 
proceedings as defined in section 402, if these pro­
ceedings are a meeting of a body or agency consisting 
of 3 or more persons and the body or agency will deal 
with the expenditure of public funds or taxation, or 
will adopt policy at the meeting. This notice shall 
be given in ample time to allow public attendancc. 116 

Finally, although 1 M.R.S.A. §405(1979) permits governmental 
bodies or agencies falling within the scope of the Freedom of 
Access Law to conduct executive sessions under certain circum­
stances, "[n]o ordinances, orders, rules, resolutions, regula­
tions, contracts, appointments or other official actions shall 
be finally approved at executive sessiops." 1 M.R.S.A. § 405(2) 
(1979). 

We now turn to a consideration of your specific inquiry, 
which is, whether a decision made over the telephone by a board 
of county commissioners, concerning the expenditure of public 
funds, complies with Maine's Freedom of Access Law. After a 
review of the relevant opinions from both the Maine Law Court 
and this office, it is our conclusion that such a telephone vote 
does not comply with the provisions of 1 M.R.S.A. §401 et seq. (1979). 

A decision made by the members of a board of county commiss­
ioners concerning the expenditure of public funds is a "public 
proceeding" within the meaning of 1 M.R.S.A. §402(2) (1979) since 
it involves the transaction of a government function affecting 
citizens of this State. ~ note 5, supra. Consequently, that 
decision, being a "public proceeding," is subject to the pro­
visions of the Freedom of Access Law, including the requirement 
that it be open to the public and that it be preceded by public 
notice sufficient to allow public attendance. See 1 M.R.S.A. 
§§ 402, ~06 (1979). 

6. The board of commissioners for each county consists of a 
chairman and two other commissioners. See 30 M.R.S.A. §101 (1978). 
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The practice, by public officials, of voting on the 
expenditure of public funds over the phone does not comply with 
the Freedom of Access Law. By the very nature of the practice, 
the public is not afforded the opportunity to observe and parti­
cipate in the actions and deliberations of those who conduct public 
business. l M.R.S.A. § 401(1979). ~~Op.Atty.Gen., July 
3, 1974. The practice of conducting "public proceedings" over 
the telephone is inimical to the fundamental purpose embodied in 
the Freedom of Access Law that, except in those instances where 
executive sessions are authorized,7 all "public proceedings" are 
to be conducted openly and subject to the public's eye. Seel 
M.R.S.A. §403 (1979). ~ ~ 2.P..::_Atty.Gen, May 17, 1977; Op. 
Atty. Gen., April 6, 1977; Op.Atty.Gen., March 25, 1977. 

The Legislature recognized that circumstances may arise which 
necessitate the convening of emergency meetings by bodies and 
agencies subject to the Freedom of Access Law, and provided: 

"In the event of an emergency meeting, local 
representatives of the media shall be notified 
of the,meeting, whenever practical, the noti­
fication to include time and location, by the 
same or faster means used to notify the members 
of the agency conducting the public proceeding." 

1 M.R.S.A. § 406(1979). 

In such situations the Freedom of Access Law permits a relaxa-
tion of the notice requirements which must precede all public 
proceedings. However, the requirement that the meeting be public 
is not eliminated by its emergency nature. Thus, the practice of 
conducting a "public p:roceeding" by telephone cannot be justified, 
under the Freedom of Access Law, on the ground that an emergency 
exists. Cf. Op.Att1.Gen. July 3, 1974 (telephone poll of commission 
members held to vio ate statute governing Lottery Commission). 

7. It s~ould be observed that there are very stringent restric­
tions on.the authority of a body or agency to convene in executive 
session. ~ 1 M.R.S.A. §405(1979). Among other limitations, an 
executive session "may be called only by a public, recorded vote 
of 3/5 of the members, present and voting, of such bodies or 
agencies." 1 M.R.S.A. §405(3) {1979). 
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The subsequent approval by a boar~ of county commissioners at 
their next regularly scheduled meeting of a prior decision made 
during the course of a private telephone conversation, does not 
alter the fact that the initial telephone decision did not comply 
with the "open meeting" and "notice" requirements of the :Preedom 
of Access Law. The underlying purpose of the Freedom of Access 
Law is to permit and encourage the citizens of this State to 
attend those meetings at which the public's business will be dis­
cussed and to provide an opportunity for them to present their 
views, on particular matters, to those officials charged with the 
responsibility of conducting the "people's business." To the maxi­
mu~n extent possible, the Freedom of Access Law contemplates that 
the public's business will not be discussed or conducted without 
public notice and the opportunity to be heard. See Moffett v. 
City of Portland, supra. As stated in the Legislature's declara­
tion of policy appearing in 1 M.R.S.A. §401(1979) 

"[i]t is ••• the intent of the Legislature 
that clandestine meetings, conferences or meetings 
held on private property without proper notice 
and ample opportunity for attendance by the pub­
lic not be used to defeat the purposes of this 
subchapter." 

This principle has been emphasized in numerous opinions from this 
office. See,~-, Op.Atti.Gen., May 17, 1977; Op.Atty.Gen., 
April 6, 1977; Op.Atty.Gen., March 25, 1977; Op.Atty.Gen., November 
23, 1976. Stated simply, the subsequent ratification or approval by 
a board of county commissioners, of a decision previously reached 
over the telephone, cannot make public a "telephone vote" which 
was, in fact, private.9 

8. For the purposes of this opinion, I assume that the regularly 
scheduled commissioner's meeting referred to above, was conducted 
in accordance with the Freedom of Access Law. 

9. I wi_sh to emphasize that I intimate no opinion as to the 
legal validity of the decision ultimately approved by the county 
commissioners at a meeting which, I assume, complied with the 
requirements of the Freedom of Access Law. ~, e.g., 1 M.R.S.A. 
§ 409 (2) (1979). 
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I hope this information is he.lpful. ;!?lease feel free 
to call upon me if I can be of further ass;i,stance. 

SLD/ec 

S;Lncerely, 

STEPHEN L. DIAMOND 
Deputy Attorney General 


