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RICHARDS. CrmFN 

AriOR~:t'·, Oc'Ncfl,\l. 

STATE OF 1\L\I"!E 

DEPAfi.TMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

Nay 2, 1979 

Honorable Richard H. Pierce 
Assistant Majority Leader 
Maine State Senate 
State House 
Augusta, Maine 04333 

Dear Senator Pierce: 

STEf'HEl\ L. DJA\,tOM) 

.JoH:. l\t lZ. PATE:Ksu:---; 
RuHJ-:1cr J. STOLT 

D[PUTY ;\TTORl'H::YS GENEF\r-\L 

This will respond to your written opini.on r~quest of 
April 5, 1979, _in which you raised several questions. 

You have inquired whether a candidate for municipal office 
must be a "qualified voter" where the municipal charter makes 
no reference to such a qualification. The answer to your ques­
tion depends upon which municipal office is sought. I 'am 
enclosing copies of 30 M.R.S.A. §§2060 and 5351 (1978) which 
enumerate some of tne qualifications for certain municipal 
offices. As you will note, 30 M.R.S.A. §2060(3) (A) provides 
that ''[i}n order to hold the office .of seLectman, a pers~n must 
be a voter in the town in which he is elected." 

You have also raised two questions regarding the notariza­
tion of nomination petitions under 21 M.R.S.A. §494(7) (1978 
Supp.) which provides in relevant part: 

"A nomination pc ti tion shall be vur i fic:.d 
and certified as follows. 

A. The circulator of a nomination petiti?n 
shall verify by oath or affirmation before a Notary 
Public, Justice of the Peace or other person auth~ 
orized by law to administer oaths that all of the 
signatures to the petition were made in his presence 
and that to the best of his knowledge and belief ouch 
signature is the signature of the person whose name 
it purports to be and each person is a resident of 
the electoral district named in the petition." 
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You have inquired whether the candidate whose nominating 
petition is being circulated may take the circulator 1 s 
acknowledgement in accordance with section 494(7). 

Pursuant to 4 M.R.S.A. §951(1979), a notary public, 
11 [w]hen authorized by the laws of this State or of any other 
state or country to do any official act, ... may administer any 
oath necessary to the completion or validity therGof." See 
also Greely v. Greely, 118 .Me. 491, 107 A.296(1919). Section 
954 of Title 4 enumerates certain acts which a notary public 
cannot legally perform.l Additionally, all notaries are sub­
ject to the "party to the instrument" rule. This rule is thor­
oughly explained in 1 Am.Jur.2d, Acknowledgments §16 at 458 as 
follows: 

" fT] he generally accepted view is 
that an officer or a person otherwise 
legally authorized to take acknowledg­
ments is not qualified to act where he 
has· a- financial or ben~ficial interest 
in the proceedings or will acquire such 
interest under the instrument to be acknow-· 
ledg·ed." 

See also 58 Am.J·ur.2d Notaries Public §22 at 468; C.L.T'-'leier, 
Anderson's Manual For Notaries Public §4.4 at 61 (2d ed~l940). 

A candidate for elective office obviously has a direct and 
significant interest in the validity of a nominating petition 
circulated on his behalf. In view of this interest in the instru­
ment to be acknowledged, a candidate cannot act as a notary public 
with respect thereto. 

Finally, you have asked whether it would make any difference 
in the above example if the circulator is the candidate's spouse. 
"[M]ere relationship to a party does not disqualify a notary" from 
taking th2 acknowledgrncmts of that party. Seo 58 Am .. Jr.2d Notc:ries 
§22 at 468; 1 Arn.Jur.2d Acknowledgments §17 at 459. The candi-

1. 4 M.R.S.A. §954(1979) provides in pertinent part: 

"It .3hall be unlawful for any notary public 
t.o t:Flkc, tho ,lcknowl0dqGrnc~nt of zin in~-itn.:urK·nt 
by or to a bank or other corporation of which 
he is a stockholder, director, officer or 
employee where such notary is a party to such 
instrument, either individually or as a repre­
sentative of such bank or other corporation, 
or to protest any negotiable instrum2nt owned 
or held for collection by such bank or other 
corporation, where such notary is individually 
a pdrty to such instrument." -
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date would be disqualified fro~ acting as a notary public, 
n~t because of his spousal relationship to the circulator, 
but because of the "party to t~1e instrument" rule. 

I hope this informatio~ is helpful to you. Please feel 
free to contact me again if I can be of further assistance. 

RSC;srn 

encl. 


