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STATE Of MAINE ty, J 
lnter--Departmental Memorandum 

April 30, 1979 
Date-----------

To Stephen J. Murray, Jr . Depc._..;:;.P...;::r....:o;...;p....:e....:r.:....t.:....Y'--T.:......:.;.a....:x ________ _ 

C . B . 01 son, Ass is tan t MO o,pi. Attorney General From 

Property tax status of Comsat antennas Subject_:_.:..::::£:::.:..::.:£__:_=.:-=..::.:::..:..:=--=-.:=--..:..:..~...::.:_:__:__: __ ..;__ ____ -:--___________ _ 

You have asked whether Chapter 595 of the Public Laws of 1977, 
which expressly provides that municipalities shall tax as real 
property-"microwave towers or similar towers" owned by telephone 
and telegraph companies, authorizes the Town of Andover to assess 
rea~ property tax upon antennas owned by the Communications S~tel~ite 
Corporation (Comsat) and located in that town. Hy understanding is that 
the structures in question are dish-shaped antennas approximately 
ten stories high which rest on low bases which are, in turn, affixed 
to ledge. 

The legislative history of Chapter 595 is revealing in terms 
of the question presented. The original bill, L.D. 1932, was 
altered by Committee Amendment "A" to encompass within taxable real 
property microwave towers or similar towers, "together with the 
equipment attached to these towers". Senate Amendment "A" to 
Committee Amendment "A" would have replaced the word "attached" 
with the word "affixed" for the purpose of "[making] certain that 
municipalities may tax only that equipment which is affixed on a 
microwave tower." However, Senate Amendment "B" to Committee 
Amendment "A" struck out the words "together with the equipment 
attached to these towers", because "[t]he dishes or horns located 
on microwave towers have always been considered 1 central office 
equipment'; they are part of the line that receives and transmits 
microwave signals; therefore, they have never been considered 'real 
property' and consequently come under the gross receipts tax." 
Chapter 595 was enacted without the language of Committee Amendment 
"A" referring to equipment. This history indicates a legislative 
intent that municipalities should tax the towers which hold trans­
mitting and receiving equipment but not the equipment itself. 
Consequently, I conclude that the Comsat antennas, insofar as they 
consist of receiving and transmitting equipment, are not real 
property subject to municipal taxation but personal property exempted 
from municipal taxation by the telephone and telegraph tax law. 

Furthermore, considerable doubt exists as to whether even the 
"towers" on which the Comsat antennas rest are within the expanded 
real property tax base result.ing from Chapter 595. Tlie original 
bill would have expanded the tax base to include "structures 
affixed to land", but Committee Amendment "A" replaced this lan8auge 
with the words "microwave towers or similar towers", apparently 
for the purpose of clarifying the intent of the bill. The dual use 
of the word "tower" in lieu of more general language suggests that 
the legislature intended to reach only towers and not all structures 
similar (e.g. in function, if not in physical characteristics) to 
microwave towers. The word "tower" is not defined in either the 
property tax law or the telephone and telegraph tax law, and 
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therefore, recourse must be had to the dictionary meaning. Webster's 
Seventh New Collegiate Dictionary defines "tower" as 

a building or structure typically higher than its 
diameter and high relative to its surroundings 
that may stand apart ... , or be attached ... to a 
larger structure, and that may be a skeleton 
framework (as an observation or transmission 
tower). 

To the extent that the Comsat antenna bases, in the absence 
of the transmitting or receiving equipment, are neither higher 
than their diameters nor high relative to their surroundings, 
I conclude that they do not consitute "towers" and are there­
fore not affected by Chapter 595. 
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