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ltlCHAlW s. Co~rnN 
ATTOflNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

January 24, 1979 

Honorable Walter W. Hichens 
Maine State Senate 
Augusta, Maine 04333 

JOHN 1\l R. PATERSON 

DEPUTY ATTOfmEY GENERAL 

Re: Removal of Town Managers - I-nterpretation 
of 30 M.R.S.A. §2313 (1978) 

Dear Senator Hichens: 

Your request for an interpretation of 30 M.R.S.A. §2313 
(1978), regarding the removal of town managers from office, 
has been referred to me for response. In particular, you 

have inquired under what circumstances a town may remove 
a town manager whose term of office is not specified in an 
employment contract. 

By Chapter 438, §1 of the Public Laws of 1969, legis-
lation was enacted permitting municipalities to adopt the 
"town manag1r plan" of government. See 30 M.R.S.A. §§2311-
2320(1978). A municipality which adopts the "town manager 
plan" shall have "a town meeting, an elected board of select-
men, an •, elected school committee, an appointed town manager 
and such other officials and employees as may be duly appointed 
•.... " 30 M.R.S.A.§2311(2) (1978). The town manager shall be 
appointed by the board of selectmen and such appointment must 
be based "solely on .•. his executive and administrative qualifi­
cations with special reference to his actual experience in, or 
his knowledge of, the duties of office as set forth." 30 M.R.S.A. 
§2312 (1978). 

1. Repealing 30 M.R.S.A. §§2301-2303. 
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The term during which the town manager shall hold 
office and the procedure for his removal are set forth in 
30M.R.S.A. §2313(1) and (3) (1978), which provide: 

"l. The town manager shall hold 
office for an indefinite term unless 
otherwise specified by contract. 

3. The town manager may be removed 
or suspended for cause by the board of 
selectmen in accordance with the ,following 
procedure: 

A. The selectmen shall file with 
the town clerk a written preLimin­
ary resolution setting forth the 
specific reasons for the proposed 
removal, a copy of which shall be 
delivered to the manager within 
10 days of filing. 
B. The manager may within 20 days 
of receiving the resolution reply 
in writing and may request a public 
hearing. 
C. Upon request for R public hearing, 
the selectmen shall hold one not earlier 
than 10 days after the request is filed 
and not later than 30 days. 
D. After the public hearing or at the 
expiration of the time permitted the 
manager to request the public hearing, 
if no such request is made, the select­
men may adopt or reject the resolution 
of removal. 
E. The selectmen may suspend the manager 
from duty in the preliminary resolution, 
but in no event shall the manager's 
salary be affected until the final res­
olution of removal has been adopted." 
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In view of th.e fore going,. it is apparent that a muni­
cipality is free to lim1t a town manager's term of office 
by express provision in an employment contract. Where 
governed by contract, the town manager's term of office 
would expire at the tiwe specified~ unless otherwise renewed 
by the board of sele.ctmen. If a municipality wished to 
remove its manager prior to the termination date specified 
in the contract it would have to do so in accordance with 
the provisions of 30 M.R.S.A.§2313(3). 

In the event that there is no contractual limitation 
on the manager's term of office and therefore he holds office 
for an indefinite term, the question arises as to how a 
municipality can remove him from office. The answer to this 
q:iesti'?n.obviously turns on an interpret':'tion <;>f the ~hrase 
"indefinite term." Although the phrase is ambiguous, I have 
concluded, after re~iewing the relevant legislative history 
of 30 M.R.S.A.§2313(1978), that in the context in which it 
is used, the phrase "indefinite term" means that a town manager 
can only be removed for "cause" in accordance with the proced­
ure set forth in subsection 3 of section 2313. 3 

2. For example, in the context of employment contracts, the 
general rule appears to be that where there is no definite 
time set for employment, the relationship between the 
parties is "terminable at will." See, e.g., Maple Island 
Farm v. Bitterling, 209 F.2d 867 (8th Cir. 1954); cert. 
denied, 34B U.S.882; Martin v. New York Life Ins. Co., 42 
N.E. 416, 148 N.Y. 117 (1895); Zimco Restaurants Irie:"" v. 
Bartenders & Culinary Workers Union, 165 Cal.App.2d 235, 
P~2d 789 (1958); Morsinkhoff v. Deluxe Laundry and Dry 
Cleaning Co., 344S.W.2d 639 (Mo. App. 1961). See generally 
I Corbin On Contracts §96 (1963). The Maine Supreme Judicial 
Court has addressed this issue in situations involving con­
tracts for the sale of goods and has held that where the 
parties have not specified the duration of the contract, it 
is terminable at will. See Cumberland Bone Co. v. Atwood 
Lead Co., 63 Me. 167, 170(1874); Durgin v. Baker, 32 Me. 
273, 274 (1850) .. See also 11 M.R.S.A.§2-309(2) (Uniform 
Commercial Code). 

These judicial precedents, however, do not provide much 
guidance in an interpretation of 30 M.R.S.A.§2313(1978) since 
the Legislature had a specific purpose in mind when it used 
the phrase "indefinite term." 

3. It is my understanding that the Maine Municipal Association 
has arrived at a similar interpretation, and consequently, 
recommends that municipalities use employment contracts 
containing a termination date when appointing town managers. 
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As originally proposed in L.D. 1161, 30 M.R.S.A. 
§2313(1) simply provided that "[t]he town manager shall hold 
office for an indefinite term." The proposed legislation also 
contained the removal provisions found in subsection 3 of 
section 2313. Thus, all town managers were to hold office for 
an indefinite term and were subject to the removal provisions 
of section 2313(3). Obviously, the phrase "indefinite term" 
was intended·to mean more than "terminable at will" since other­
wise th~re would have been no need to provide for a removal pro­
cedure. Eventually, L.D. 1161 was amended by H-458 to add the. 
words "unless otherwise specified by contract" to section 2313(1). 
It seems apparent, therefore, that the Legislature contemplated 
that, as a general rule, town managers would serve for an indef­
inite term subject to removal for cause. The Legislature also 
recognized that a municipality should be free td regulate the 
tenure of its Town Manager by contract. 

I hope this information is helpful to you and please feel 
free to contact me again if I can be of further assistance. 

WRS: sm 

Sincerely, 

WILLIAM R. S'l'OKES 
Assistant Attorney General 

4. It is a well-established rule of statutory construction 
that the Legislature is presumed not to intend absurd 
results. See State·v. Larrabee, i56 Me. 115, 161 A.2d 
855 (1960)-. -


