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JO~tF'H E. BRENNAN 

ATTORNEY GENERAL 

L-:_.-..~ -· Jli"' / /} ~k~. ~ 

t.'..------t- i"51. ., J' A . .::j 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

Honorable John L. Martin 
Speaker of the House of Representatives 
State House 
Augusta, Maine 04333 

Dear Speaker Martin: 

""f,.;;._....._..., __ ,.,,_, 

'i,,. ) I 

RICHt.RD S COHEN 

JOHN M. R. PATERSON 

DONALD G. ALEXA?,;D!:'.R. 

DEPUTY ATTORNEYS G[r,,:__,; _ 

You have inquired of me whether the Legislature, when 
it meets in convention to select the constitutional officers .of 
Secretary of State, Treasurer and Att6rney General, may 
authorize an absent member who has been officially sworn in 
and who is in the hospital to vote without being physically present 
in the Chamber. Based on the research we have been able to do in 
the limited time available to us, and for the reasons set forth 
below, the answer appears to be that the convention may authorize 
a member to vote by absentee ballot, provided that the method of 
voting qualifies as a "ballot" as that term is used in the 
Maine Constitution. 

The relevant constitutional provisions to be examined in 
ans·wering your question are Article V, Part Three, Section 1 
(Secretary of State,Article V, Part Four, Section l(Treasurer), 
and Article IX, Section 11 (Attorney General). Those provisions 
each provide that the prospective constitutional officers shall 
be selected "by joint ballot of the Senators and Representatives 
in convention~" It is that constitutional provision which must 
be construed in order to determine whether an absent member may 
be authorized to vote in the convention. 

As a'general principle of law, the convention is empowered 
to adopt its own rules of procedure subject to the above constitu­
tional limitation.In Richardson v. Young, 125 S.W. 664, 680 (Tenn., 

1910) the Tennessee Supreme Court held that a joint conven­
tion of the Tennessee Legislature meeting to select the Controller, 
Secretary of State and Treasurer had authority to adopt its own 
rules of procedure. The Court said, 
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"These conventions are deliberative bodies, 
and, their organization and proceedings 
not being regulated by any statute, it would 
see~, like all other bodies, they would have 
their power to elect their own officers, and 
adopt their own rules and be governed by 
established parliamentary usages and laws, 
one of which is that a majority of its·members 
constitute a quorum to do business, and a 
majority of that majority controls and has 
the power to do the work of the whole." 

The view that the convention may adopt is own rules is confirmed 
by an opinion of this office to the Secretary 0£ the Senate dated 
October 29, 1976e A copy of the opinion is appended hereto. 

Having determine, that the convention may adopt its own 
rules of procedure, the issue then becomes whether the method of 
voting is limited by the terms of the Constitution. As noted above, 
the applicable provisions state that the officers shall be elected 
by "joint ballot." The use of the term "ballot" appears to mean 
that voting is required to be conducted by the casting of paper 
ballots or some other method designed to protect the secrecy of the 
elective process and not by voice vote. l'Vhile there is no case law 
on that issue in :Maine, the general authorities on the subject · 
appear to agree that the use of the term "ballot 11 

. is. intended to 
signify a secret voting technique. See for example, State v. Shaw, 
9- S.C. ,94 (1877); and Mason's Manual of Legislative Procedure, § 536 
{1975)0 I understand that longstanding practice of the Legislature 
when meeting in joint convention is consistent with this interpretation 
of the term "ballot .. " Accordingly, I conclude that the constitution 
requires a written, paper or other secret method of voting. 

l have reviewed the applica.ble .c..1l12s of the Legislature anc.--: 
have found no rµle which would limit the convention or otherwise 
prohibit the casting of an absentee ballot. However, as a matter 
of parliamentary practice, the general rule appears to be that in the 
absence of an authorizing rule, absentee ballots may not be cast in 
a legislative body. Robert's Rules of Order, pages 355-360 (1970); 
Mason's Manual of Legislative Procedure, § 538 (1975); 7 Cannon's 
Precedents, § 1014 (1936); 5 Hinds' Precedents, § 5941 (1907). 

Of co~rse, parliamentary precedent is not legally binding 
on a legislative bod_y, but is looked to merely as a guide for 
regulating 6onduct of the body. Therefore, the convention may 
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either by adoption of a rule authorizing the casting of an absentee 
ballot or by implementing its usual parliamentary procedure (which 
in this case I understand would involve a ruling by the chair on the 
propriety of an absentee ballot subject to a parliamentary challenge 
from the floor), authorize an absentee ballot. 

JMRP:mfe 

cc: Hon. Joseph Sewall 

Sincerely, 

JOHN M. R. PATERSON 
Deputy Attorney General 
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__ 1 osi-:PH E. BRE::-.:;-.~; 
ATTORNEY GENERAL 

R1CHA}1D S. COHE.., 

,Jop,._,-,.. N. R. P.;.TERso~ 
Do~LD G . .AJ....~-....--n:13 

ST-\TE OF )L\.INE 

DEP.ART~1E1'."""T OF THE _-\.rroR..--...'EY GENER.AL 

October 29, 1976 

Honorable Harry N~ Starbranch 
Secretary of the Senate 
state House 
Augusta, Maine 04333 

Dear Mr~ starbranch: 

DEPUTY A,,c::;s:::Ys GENERAL 

This office has recently received an oral request from ycr:::. 
for advice on a question concernin:: legislative voting require:-::e:-its 
in certain situations. It is our ~;1derstanding that the ques:::io::.i is 
asked because although the Constit~tion provides that each hcr~se of 
the Legislature "shall choose" their own officers and that co;2-
sti tutional officers "shall be chcsen ~ • • by joint ballot o::: -the 
Senators and Representatives in cc:-lvention," there is no specific 
statement whether such selections s~a.11 be by majority, pluralit:y, 
or other vote_ Your question is: 

· "W-ha t is the voting req...::.rement--rnaj ori ty 
or plurality--in the following situations: 
(~.) for -:Ks•anization o:f a house of the 
Legislature; and (2) whe::1 the houses are 
voting in convention fo:c consti tutiona_l 
officers?" . 

This answer_ is necessarily ad-'-0 i.sory because the ultimate }! 
decision, especially with regard to organizatim of either legislative 
body, is one which must be ma.de by -the legislative bodies the..-::selves, 
either alone or in convention as c.?:_?ropriate. Both the HOJse c£ 
Representatives and the Senate are constitutionally charged wi:::.n. the-· 
selection of their o-vn officers. _:.zt. IV, Pt. 1, § 7 and Pt. 2, § 7,, 
Constitution of 1-~aine. HO',vever, ·we advise that the answer to your 
question in either of the st.ated situations is that a majorit::{ vote 
would ordinarily be necessary, as :.ndica ted by accepted rules of 
parliamentary procedure and the prcctice of the Legislature. 

There is general agreeiilent a:-::onq coiTut1entators on parlian:e::~ary 
procedure that the basic principle of parliamentary decision ::.C.:"Cing 
i.s the rule of the majority of tI'..e i:icx3.y in electing officers. 
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"In the absence of a special rule, a majority 
vote is necessary to elect officers and a 
plurality is not sufficient. A vote for the 
election of officers, when no candidate receives 
a majority vote, is of no effect and the 
situation· remains exactly as though no vote had 
been taken." 1-'iason's Legislative :Manual, p. 
393, .§ 553. 

"A plurality that is not a majority never 
chooses a proposition or elects anyone to 
office except by virtue of a special rule 
previously adopted~" Robert's Rules of Order, 
p. 343 1 § -43 (1970 ed.) 

Adherence to this basic principle in the election of officers 
has been the practice of both houses of the .Maine Legislature, as 
exemplified by the format of the report of the committee which super­
intends counting of the ballots. In each case the committee reports 
the total number of votes cast, followed the number necessary for a 
choice - in terms of a majority of the votes cast -- and the votes for 
each nominee. 

Two examples of past practice of the Legislature, at least with 
.t:espect to election of constitutional officers, can be found in the 
proceedings of the 77th and 105th Legislatures. The 77th Legislature 
met in convention on January 6, 1915, to elect the constitutional 
officers. There were 17 Republicans and 14 Democrats in the Senate,. 
and 78 Democrats, 69 Republicans and 4 Progressives in the House of 
Representatives. The report of the first bnllot fer Sec:-etary of 
state was: votes cast -- 180; necessary for a choice - 9li John E. 
Bun .. J;;:er - 89; Joseph E _ Alexander - 8 7; Roland E. Clark - 4. The 
report was accepted but the vote was declared "no choice" because 
none of the ncxninees received a majority of the votes cast. It 
·was not until sixdays and 10 ballots later that ¥.Lr. Bunker was 
elected by receiving a majority of 91 of the 180 votes cast. 
Legislative Record, House of Representatives, January 6-12, 1915. 

The second ~xample concerns the election of the Attorney General 
by the 105th Legislature in 1971. The coiTu~ittee report on the first 
ballot was: votes cast - 179; necessary for a choice - 90; James S. 
Erwin - 90; Bruce Chandler - 89. The report was challenged on the 
basis that the 179 votes· cast did not include 3 which were considered 
void because they \vere for people who had not been nominated, 
therefore there were actually 182 votes cast and 92 would have been 
needed for a majority. Another question ,.;as raised concerning the 
accuracy of the total votes cast since two legislators were absent. 
P-. a result, the Chair ruled that since Nr. Erwin did not receive a 
rk .. Jority of all votes cast and since it appeared that there w~re more 
votes cast than there were legislators present and voting, another 
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written ballot would be ordered. I·!r. Erwin was elected on the sub­
sequent ballot, receiving 92 of the 180 votes cast. Legislative 
Record, Bouse of Representatives, January 6, 1971, Vol. 1, pp. 18-19. 

The foregoing examples demonst!::·ate the practice of the ¥.aine 
Legislature in requ.:ic ing a majority vote for constational officers. 
It is believed tra t the same procedure is contemplated by the Con­
stitution for organization of the ~o bodies~ insofar as this relates 
to election of legislative officers. A paraliel situation exists in 
the United states Congress which, like the Maine Legislature, is con­
stitutionally charged with the selection of its officers, with the 
exception of the President of the Senate. Art. I, §§ 2 and 3, united 
states Constitution~ No specific vote is required in the United states 
Constitution, however, it has been decided as a parliamentary matter 
that a majority is required. VI C2.nnon's Precedents, p. 15, § 23. 
It should be noted that in two cases the United States House of 
Representatives has abandoned this rule by vote of the House in electing 
its Speaker~ In 1849, after 19 days and 59 ballots, a special plurality 

-rule was adopted and a Speaker was elected. I Rind 1 s Precedents, p. 124, 
§ 221.· In 1856 a similar special plurality rule -was adopted after 129 
ballots had failed to elect a Spea-;:er. I Hind I s Prece:lents, p. 126, § 222. 

There may be srn1e question as to the applicability of the majority 
ule for the purposes discussed a::iove in light of the fact that the 

Governor._. Senators and Representatives are elected by plurality. 
Art. IV, Pt. 1 6 § 5 and Pt. 2, §§ 3 and 4, and Art. VI, Pt. 1, § 3, 
Constitution of .Maine_ However, plurality election of these offici!"lls 
was not always the -case. The Constitution originally required a 
rnaj ori ty vote and it was sequentially amended to change the! re.Iuire­
ment for the House 0f Representatives in 1848 (Resolves, 1847, c. 45), 
the Senate in 1876 (Resolves, 1875, c. 98), and the Governor in 1880 
(Resolves, 1880,· c ~ 159). In each case the change of voting require-

ment was accocilplished by amendment of the state's organic document 
its Constitution - and would not coq)el different requirements for 
other voting situations. 

In sufil-nary, we advise that the voting requirement for both 
organization of the two legislative bodies and for election of con,­
stitutional officers by joint ballot in convention should be a majority 
at the votes cast~ However, this requirement would be subject to change 
by the body or convention if such c~2.nge proved necessary and sufficient 
support for such change; is found. 

Please continue to contact us if we can be of assistance. 

sin;::erely, 
l:., ,J 

--:"-:- -~;vi (_ - . /.:.~--~ ------.. - , '" ' 
JOS~PH E. BRENNAN 

JE3:mfe At. ~::>;::-n2y General 

cc: Honorable Edwin H. F0rt 


