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JOSEPH E. BRENNAN 

ATTORNEY GENE.RAL 

.. 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

Honorable Robert S. Howe 
52 Pine Street 

November 7, 1978 

South Portland, Maine 04106 

Dear Representative Howe: 

RICHARD S. COHEN 

JOHN M. R.PATERSON 

DONALD G. ALEXANDER 

DEPUTY ATTORNEYS GENERAL 

We are responding to your recent request for an opinion 
of this office on questions of law concerning public transit 
district buses and their use for transporting public school 
students. The questions deal with the interrelationship of 
State school bus requirements, State funding of school trans­
portation, and so-called "tripper service." However, before 
getting to the questions themselves, we will summarize informa­
tion you have provided, plus additional information we have 
acquired in order to clarify the assumptions which are the 
basis for this opinion. 

It is our understanding that the Greater Portland Transit 
District and its predecessor companies have supplied transporta­
tion for school children in various ways for the cities of Portland 
and South Portland since 1945, utilizing transit-type buses. At 
present, these cities contract with the Transit District for such 
transportation according to a plan whereby the cities purchase 
coupon booklets which are distributed to eligible school children 
for use on specially designated buses. It is our further under­
standing that the buses travel the usual Transit District routes 
and stop at designated points, with some modification to accommodate 
the purpose of transporting students. Although these buses carry 
signs designating them as "school buses" while on these special 
trips, the general public may use these buses for personal trans­
portation from point to point just as they would use regular Transit 
District buses. 

We are informed that the Transit District obtains federal 
funding under the Urban Mass Transportation Act, 49 U.S.C. §§ 1601, et 
seq., and is therefore subject to regulations promulgated by the 
Urban Mass Transportation Administrator (UMTA). Regulations of 
UMTA concerning scho.ol bus operations are set forth in 49 CFR, 
Part 605. These regulations were designed to" ••• protect 
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private school bus operators who are in competition with federally­
assisted operators in providing transportation for school students, 
personnel and equipment." Federal Register, Vol. 41, No. 64, 
p. 14127, April 1, 1976. These regulations basically forbid the 
use of federally-funded buses, facilities and equipment for school 
bus operations which may compete with private school bus operators. 

A pertinent exception to the UMTA regulations is provided 
for "tripper service," which is defined in 49 CFR § 605.3(b) as 
foll lows: 

"'Tripper service' means regularly 
scheduled mass transportation service 
which is open to the public, and which 
is designed or modified to accommodate 
the needs of various school students and 
pe~sonnel, using various fare collections 
or subsidy systems. Buses used in tripper 
service must be clearly marked as open to 
the public and may not carry designations 
such as 'school bus' or 'school special.' 
These buses may stop only at a grantee's 
or operator's regular service stop. All 
routes travelled by tripper buses must be 
within a grantee's or operator's regular 
route service as indicated in their pub­
lished route scheduled." (emphasis provided) 

It is our understanding that the Transit District is presently 
operating its school transportation as a "tripper service" under 
some type of waiver by UMTA of the non-designation requirement 
underlined in the quotation above. 

In light of this background, the thrust of your questions 
is directed at the following problem. All school buses, including 
those of transit districts, must meet the requirements of 29 M.R.S.A. 
§§ 2011 et seq., which include the use of "school bus" signs, with 
certain exceptions. 1 / Therefore, if the buses in the Transit 
District's present program are school buses and display a "school 
bus" designation, they may not be a "tripper service" in the absence 
of a waiver from UMTA like the present one. Conversely, buses engaged 

1/ While school buses operated by a transit district are 
specifically exempted from emergency door, lateral seating 
and color requirements (29 M.R.S.A. § 2020), they must comply 
with the other requirements including "school bus" signs. 
Transit district buses incidentally used as school buses 
are also permitted to display a specified amount of advert­
ising, even though they are required to carry "school bus" 
signs. 29 M.R.S.A. § 2012(1) (A). A legislative attempt to 
entirely exempt mass transit authorities or certified motor 
carriers from these provisions was unsuccessful. See: 
proposed Senate Amendment "A" (S-356) to L.D. 2134 of 
the 106th Legislature. 
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in a "tripper service" under a strict application of the UMTA 
definition would violate the sign requirement of 29 M.R.S.A. 
§ 2012, if they are school buses. 

A ''school bus" is defined in § 2011, sub-§ 2 as a motor 
vehicle with a capacity of 10 or more passengers" ••• used to 
transport school children to and from school •••• " While it is 
true that the Transit District's apparent "tripper service" opera­
tion may differ slightly from the "portal-to-portal" operation of 
other school bus programs, the basic service is still transporting 
school children to and from school. This is a reasonable inter­
preation of the service provided, and is certainly what the cities 
expected in entering their agreements with the District and what 
parents of school children expect the service to be. The fact that 
passengers other than school children may choose to use these buses 
would not change the essential purpose of this special service, 
especially for consideration of the State's overriding interest in 
the comfort,

2
Jafety and welfare of the school children being 

transported.- Therefore, we conclude that "tripper service" buses 
are "school buses" within the scope of the Title 29 requirements. 
We believe this answers one of your questions. 

Your other question is essentially whether a municipality or 
other school administrative unit could receive State reimbursement 
for transportation costs under a contract with a transit district 
using a "tripper service" program. We see no reason why State 
reimbursement would not be forthcoming under 20 M.R.S.A. § 4748 in 
these circumstances so long as the buses used meet all applicable 
State requirements for school buses. However, if UMTA decides 
that "tripper service" buses under these circumstances cannot comply 
with the State requirements (e.g., "school bus" designation) and a 
transit district decided to use "tripper service" buses to transport 
students, continued State reimbursement would be very questionable. 
It is difficult to answer your question more directly since we do 
not know what other factors may exist if and when the latter situa­
tion may present itself. 

We realize that the foregoing opinion may present a future 
practical conflict between the requirements of the Maine statutes 
and UMTA funding requirements. However, it is our further opinion 
that this practical conflict does not cause constitutional problems 
of federal supremacy or preemption in light of the fact that the 
UMTA requirements relate solely to the receipt of federal funding 
and do not address the area of school bus safety which is the 
specific intent of the Maine statute. The safety and welfare of 

2/ We understand that all Transit District drivers used on 
these buses are licensed as school bus drivers. This may be 
an indication that the District also recognizes that the 
buses are used as school buses. 
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school children is clearly within the State's retained police 
.powers and would not be preempted by a federal regulation which, 
Jin this case, was designed to protect economic benefits of private 
school bus operators.· Indeed, the Maine statutes were recently 
revised to bring them into relative conformance with non-binding 
federal school bus safety standards. See: "Statement of Fact" 
for L.D. 2134, 106th Legislature, enacted as P.L. 1973, c. 78o. 3/ 

You stated that the purpose of your questions is to see 
whether the Legislature should resolve any conflict between federal 
and state laws, so that the Transit District may continue to receive 
both federal and state funds. In light of the foregoing, we suggest 
that before proposing any amendment to the state requirements, it may 
be helpful to check with both UMTA and the National Highway Traffic 
Safety Administration (footnote 3 below) to make certain that an 
amendment is necessary and that it will not endanger other federal 
funding because of conflicts between federal programs. 

Please continue to call on us whenever we may be of 
assistance. 

SKS/ec 

Sincerely, 

tt.k -v~ 
S. KIRK STUDSTRUP 
Assistant Attorney General 

3/ The federal standards are those contained in Highway 
Safety Program Standard 17, "Pupil Transportation Safety," 
incorporated within the regulations of the United States 
Department of Transportation, National Highway Traffic 
Safety Administration. 23 CFR § 1204.4. However, there 
is some question as to whether these federal standards 
would apply to a "tripper service" operation. These 
standards are non-binding on the states, except to the 
extent that failure to include them in a state highway 
safety program might endanger federal funding for such 
program. 23 U.S.C. § 402. 


