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STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

BuREAU oFTAXATION 

AUGUSTA, MAINE 04333 

October 24, 1978 

The Honorable James K. McMahon 
Box 125 
Kennebunk, Maine 04043 

Dear Representative McMahon: 

TEL. (207) 289-2076 

I am writing in response to your request of October 2 
relating to the so-called "joint account statute", 9-B MRSA 
~ 427(4)(B). 

First, section 427(4)(B) does apply to accounts involving 
three persons. This is clear from the second sentence of 
paragraph B, which, in pertinent part, provides: 

All such deposits or accounts . 
payable to either or 2 or more or 
the survivor of those persons who 
are not husband and wife up to, but 
not exceeding an aggregate value of 
$5,000 . shall . . , upon the 
death of any such persons, become 
the sole and absolute property of 
the . . survivors (emphasis 
supplied). 

The language "either or 2 or more" is confusing and apparently 
resulted from an error in the revision of the banking statutes 
(P.L. 1975 c. 500). As can be seen in the old banking statute, 
earlier versions of the joint account statute (9 MRSA s 515) 
used the language "either of two or more". The language of the 
earlier version a~pears to be required to make sense of the 
provision, although, technically, the language should read "any 
of 2 or more" since the word "either" properly applies to one 
of two but not to one of three or one of four, etc. 



Second, an account involving a decedent, his widow and a 
third person would be governed by the second sentence of para­
graph B. The first sentence does not apply, notwithstanding 
the husband and wife relationship, because the language of that 
sentence clearly refers only to two-person accounts involving 
husbands and wives. The legislative history of P.L. 1975 c. 733 
reinforces this language by indicating an intent that unlimited 
survivorship should apply only in the case of a strictly husband­
and-wife account. 

The second sentence of paragraph B, on the other hand, would 
apply to the account you have described since it is an account 
"payable to either [of] 2 or more or the survivor of those persons 
who are not husband and wife [but, rather, are husband, wife and 
third person]". Accordingly, since the decedent husband was the 
sole contributor to the accounts, the widow and third person would 
each take $2,500 by survivorship and the balance of the accounts 
would pass through the estate of the decedent. Considerable 
controversy has arisen over the effect of the language "in the 
name of the same persons" upon the maximum amount allowed to pass 
by survivorship. In having researched this area in the past, I 
have found nothing to indicate that the position of the Bureau 
of Taxation, that the stated dollar amount is the maximum to pass 
to all persons under a particular account arrangement (such as 
you have described) rather than the maximum to pass to each 
survivor involved in a particular account arrangement, is 
incorrect. However, because of the confusion arising from the 
language of this statute, I have drafted and enclose a bill 
which should resolve the problems discussed in this letter. If 
you desire to discuss this matter further, after having reviewed 
this letter and enclosure, please contact me. 

CBO:gr 
Enc. 

sew,~_{i {J&W\_ 
Cliff~~fi B. Olson 
Assi~'t}mt Attorney General 



AN ACT to Clarify Survivorship Status of Joint Deposits and Accounts. 

Be it enacted by the People of the State of Maine as follows: 

9-B MRSA § 427, sub-§ 4, ~ B, first two sentences, as last 

amended by PL 1975, c. 770, § 51, is further amended to read: 

All such deposits or accounts, whenever opened or issued, 

payable to either or the survivor of two persons who are husband 

and wife, including interest and dividends, iR-the-Rame-ef-the 

same-pePseRs in any financial institution within this State shall, 

in the absence of fraud or undue influence, upon the death of one 

of such persons, become the sole and absolute property of the 

survivor. All such deposits or accounts, whenever opened or 

issued, payable to either eP-2-eF-meFe or the survivor of these 

two persons who are not husband and wife or to any or the sur­

vivors of more than two persons up to, but not exceeding an 

aggregate value of $§,GGG $ per survivor, including 

interest and dividends, iR-the-Rame-0£-the-same-pePSeRs in all 

financial institutions within this State shall, in the absence 

of fraud or undue influence, upon the death of any of such persons, 

become the sole and absolute property of the survivor or survivors, 

even though the intention of all or any one of the parties be, 

in whole or in part, testamentary and though a technical joint 

tenancy be not in law or fact created. 

STATEMENT OF FACT 

The purpose of this amendment is to clarify legislative 

intent regarding the amount to pass by survivorship in joint 

deposits and accounts in three or more names. The amendment 

provides, by the insertion of the words "per survivor", that 

the stated dollar value sets the maximum amount which each 



survivor takes by survivorship rather than the maximum amount 

which may pass by survivorship, regardless of the number of 

survivors. The other changes in wording are intended only to 

eliminate cumbersome language. 


