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STATE OF MAINE 
Inter-Departmental Memorandum Date October 17. 1978 

To Philip R. Gingrow, Asst. Exec. Dir. 

From Kay R. H. Evans, Assistant 

Dept. __ R_e_t_i_r_e_m_e_n_t_S~y,_s_t_e_m _____ _ 

Dept. __ A_t_t_o_r_n_e~y.___G_e_n_e_r_a_l _____ _ 

Subject Payment of 1/2 of 1% RAAF contribution by employees of participating 
local districts. 

Your memo of August 3, 1978 asks whether 5 M.R.S.A. § 1062(7) (D) would 
permit a participating local district to require employees to contribute 1/2 
of 1% of their salaries if the district decides to include the provisions of 
5 M.R.S.A. §1128 (cost of living adjustments) as part of its retirement plan. 

The question arises because of amendments to§ 1062(7) (D) made by P.L. 
1975, C. 622. These amendments repealed, B of sub-§ 7, which in relevant 
part required members to contribute at the rate of no more than 1/2 of 1% of 
salary to the Retirement Allowance Adjustment Fund. The amendments also re­
pealed the last two sentences of ,1 C of sub-§ 7 which, under certain circum­
stances, authorized the Board of Trustees of the Retirement System to reduce 
or increase the rate of employees' contribution. Paragraph D of sub-§ 7 was 
unaffected by the C. 622 amendments and continues to read 

Any participating local district may elect to accept the 
provisions of section 1128 and may require its members 
to make the 1/2 of 1% contribution, but may assume the 
obligation if desired. 

Your memo notes that in January of 1969 the Board of Trustees voted to 
eliminate the 1/2 of 1% contribution by state employees and teachers and 
then voted to eliminate that contribution by members who were employees of 
participating local districts. 

You have asked two specific questions: 1) is ,1 D still effective after 
the repeal of, B, and 2) if, Dis still effective, does the action of the 
Trustees in 1969 have any effect at this time since its authority to take 
such action has now been repealed. 

The brief answemto your questions are first, that, D was unaffected 
by the repeal of ,1 B; secondly, the action of the Board of Trustees in 1969 
to eliminate the contribution in question and the subsequent repeal in 1975 
of the Board's authority to reduce or increase that contribution, combine 
to render ineffective that portion of ,r D which permits participating local 
districts to require their members to make the 1/2 of 1% contribution. 

The situation prior to 1975 was that the provision of, B that "each 
member shall contribute at the rate of no more than 1/2 of 1% of his salary 
to the Retirement Allowance Adjustment Fund" was, for employees of partici­
pating local districts, modified by the provision of ,1 D that the local 
districts "(could) require (theirj members to make the 1/2 of 1% contribution 
but (could) assume the obligation if desired." Thus while the contribution 
in question was mandatory for state employees and teachers, it was required 
of employees of participating local districts only at the option of the 
local district. The repeal of ,1 B did not implicitly repeal ,r D, since 11 D 
was not inseparably dependent on, B for its effectiveness. 
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In contrast, the authority provided in~ C for the Board of 
Trustees to reduce or increase the rate of contribution was applicable 
to all members. Only if this authority were so applicable could the 
Board fully exercise its authority and responsibility for management 
of Retirement System funds. Thus, the permission given in 11 D to 
participating local districts adopting the provisions of§ 1128 to re­
quire of their employees the 1/2 of 1% contribution was modified by 
the authority given the Board of Trustees in IC to reduce or increase 
the rate of contribution. The Board's action in 1969 eliminating the 
contribution for all members was an exercise of this authority. Assuming 
that the Board has taken no action since 1969 and before 1975 which 
reinstated the employee contribution and assuming that the Board has 
not otherwise altered or modified its decision to eliminate the contri­
bution, the decision to eliminate remains effective and prevents 
participating local districts adopting the provisions of§ 1128 from 
requiring the 1/2 of 1% contribution of their employees. The repeal 
in 1975 of the authority of the Board to reduce or increase the contri­
bution rate freezes the 1969 action and renders ineffective that part 
of 11 D which permits a participating local district to require the 
contribution in question. 

KAY R .' H. EVANS 
Assistant Attorney General 
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