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ll E. BRENNAN 

ATTORNEY GENERAL 

STATE OF MAINE 

DEPARTMENT OF THE ATTORNEY GENERAL 

AUGUSTA, MAINE 04333 

September 27, 1978 

To: Doris Hayes, Deputy Secretary of State 

From: Sarah Redfield, Assistant Attorney General 

Re: Election of County Charter Commissioners 

This is in response to your request of September 5, 1978, for 
an op~nion of the Attorney General's Office concerning the manner 
of election of county charter commission members. You have inquired 
as to the role of the Secretary of State in the election of county 
commissioners. In general, the role of the Secretary of State in 
such electionsshould parallel exactly his role in any other election. 

Title 30 M.R.S.A. & 1551 concerns the adoption of county 
charters and the revisions thereof. Title 30 M.R.S.A. § 1551 sets 
out the various procedures by which a charter commission may be 
established to carry out such adoption or revision of a county 
charter. The initiation of such a commission may be accomplished 
by order of the county commissioners or by initiative. See 30 
M.R.S.A. § 1551.1 and§ 1551.2. Once the procedure has been 
initiated, the question of establishment of the commission must 
be submitted to the voters consistent with Title 30 M.R.S.A. 
§ 1551.5. Title 30 M.R.S.A. § 1552 provides for the membership 
of the commission as follows: 

11 1 . .Membership. The charter commission shall 
consist of 9 members, 6 of whom shall be voters 
of the county, elected as hereinafter provided, 
and 3 of whom shall be appointed by the county 
officers. 
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"A. Voter members shall be elected in 
the same manner as county officers, and shall 
be elected by district if the county officers 
are so elected, except that they shall be 
elected without party designation. Election 
of voter members may be held at the same 
election as the referendum for the charter 
commission, but shall be held within 60 days 
of such referendum election. The names of 
the candidates shall be arranged alphabetically 
by last name immediately below the question 
relating to the charter commission. * * * ." 

"County office" is defined as: "'County office' means the judge 
of probate, register of probate, county treasurer, register of deeds, 
sheriff, district attorney, and county commissioner," Title 21 
M.R.S.A. § 1.8. The election of county officers is provided for 
in various sections of Title 30; see, e.g., Title 30 M.R.S.A. 
§ 101 and 105 re: county commissioners; Title 30 M.R.S.A. § 451 re: 
the district attorneys; Title 30 M.R.S.A. § 601 re: the election of 
county treasurer. More generally, elections are governed by the 
provisions of Title 21. 

In regard to the specific questions you have asked, the 
Secretary of State's role concerning ballot preparation is governed 
by 21 M.R.S.A.§§ 701 and 702 which require the Secretary of State 
to prepare a primary election ballot and the general election 
ballot, respectively. The Secretary of State shou~d,in the case 
of county charter commissioners, act in the same manner as he would 
in the election for any other county officer consistent with these 
sections. Similarly, nomination of candidates for county commissioners, 
as is the case with "any state or county office," may be made by 
primary election or by nomination petition. See, e.g., Title 21 
M.R.S.A. §§ 441 and 491. 

The above provides a general answer to your questions. If 
you should require further advice, please feel free to contact this 
office. 

SARAH REDFIELD 
Assistant Attorney.General 
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